Un meniu folosit în timpul ultimului prânz servit pe transatlanticul Titanic, scufundat în 1912, ar putea fi vândut cu zeci de mii de dolari
Un meniu folosit în timpul ultimului prânz oficial care a fost servit pe Titanic, în urmă cu peste un secol, ar putea fi vândut cu până la 70 de mii de dolari la o licitaţie online, ce va avea loc pe 30 septembrie, informează Reuters, citat de gandul.info.
Celebrul transatlantic de lux s-a scufundat în Oceanul Atlantic pe 15 aprilie 1912, după ce s-a ciocnit de un aisberg, în timpul călătoriei sale inaugurale, de la Southampton (Marea Britanie) la New York (Statele Unite).
Marţi, 1 septembrie, s-a împlinit exact 30 de ani de la descoperirea epavei Titanicului pe fundul Oceanului Atlantic de o echipă de exploratori şi oameni de ştiinţă.
Meniul va fi pus în vânzare pe 30 septembrie la o licitaţie organizată de Invaluable, o casă specializată în licitaţii online, alături de o scrisoare a unui supravieţuitor de pe Titanic şi de un tichet utilizat de un client la băile turceşti de pe transatlantic şi care voia să se cântărească.
David Lowenherz, patronul Lion Heart Autographs, comerciantul de manuscrise rare aflat la originea licitaţiei, spune că în lume mai există doar alte două sau trei meniuri folosite în timpul ultimului prânz oficial servit pe Titanic. El consideră că acel meniu ar putea fi vândut cu o sumă cuprinsă între 50 și 70 de mii de dolari.
Meniul a fost salvat de un pasager de la clasa I, Abraham Lincoln Salomon, şi este semnat pe verso de Isaac Gerald Frauenthal, un pasager originar din New York, care luase prânzul cu Salomon în acea zi.
Având aplicate pe el o ştampilă oficială cu data de 14 aprilie 1912 şi logoul companiei White Star Line, meniul include friptură de vită, piure, cartofi prăjiţi, cartofi copţi, preparate din peşte, şuncă, bezea de mere în aluat franţuzesc şi opt sortimente de brânzeturi.
Transatlanticul Titanic s-a scufundat în timpul călătoriei sale inaugurale, în noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912, după ce s-a ciocnit de un aisberg în nordul oceanului Atlantic. Proprietate a companiei White Star Line, Titanicul era cel mai mare pachebot din epoca sa. Construit în şantierele navale din Belfast, Titanicul s-a scufundat în decurs de trei ore, făcând circa 1.500 de victime, dintre cei aproximativ 2.200 de pasageri. Epava sa se află pe fundul oceanului, la o adâncime de 3.800 de metri.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md