Un lider al PAS spune lucrurilor pe nume în privința AMENINȚĂRILOR „Gazprom” cu sistarea gazelor: „Cei de la „Moldovagaz” au făcut un calcul CINIC, fiind siguri că acest ȘANTAJ din partea „Gazprom” va forța Guvernul să intervină”
Compania „Moldovagaz”, filiala „Gazprom”, era obligată să găsească soluții pentru a plăti decalajul de casă format în luna octombrie curent, când gazele livrate de ruși au costat 790 de dolari per mia de metri cubi, tariful achitat de populație fiind de 4,29 de lei pentru metru cub, dar intenționat nu a întreprins nimic și a așteptat intervenția Guvernului R. Moldova. La mijloc a fost și un șantaj din partea rușilor, a declarat luni-seară vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Mihai Popșoi, în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova.
În opinia lui Popșoi, criza de la mijlocul lunii noiembrie, atunci când „Gazprom” a amenințat cu sistarea gazelor în 48 de ore, a fost creată artificial. Singura miza a fost de a forța Guvernul să aloce resursele necesare pentru gazele consumate.
„Cei de la „Moldovagaz” sunt responsabili de livrarea gazului, de colectarea tarifelor… Era obligația „Moldovagaz” să găsească o soluție pentru a achita acest decalaj de casă. Din păcate, ei nu au făcut asta, fiind, probabil, siguri că acest șantaj din partea „Gazprom” va forța Guvernul să intervină și să elimine riscul ca R. Moldova să rămână fără gaze. Probabil că acesta a fost calcului cinic al „Moldovagaz”.
Așa și s-a întâmplat, pentru că Guvernul nu-și putea permite ca livrările de gaze să fie întrerupte. A fost găsită formula pe care am considerat-o cea mai oportună. În mod normal, „Modovagaz” trebuia să găsească soluții de piață pentru a rezolva această problemă, dar acest lucru ar fi durat mai mult timp și ar fi fost costuri mai mari. Iar soluția găsită de noi, prin preluarea acelor creanțe ale „Termoelectrica” de către „Energocom”, au soluționat două probleme – plata pentru consumul din lunile octombrie-noiembrie, dar și datoriile „Termoelectrica”. Asta nu înseamnă că a fost un ajutor nerambursabil. Aceste datorii urmează să fie plătite de „Termoelectrica”. E o soluție forțată, dar e una bună, spunem noi, ținând cont de circumstanțele în care ne aflam”, a precizat Popșoi.
Vicepreședintele Parlamentului a lăsat să se înțeleagă că s-ar fi dorit ca Guvernul să plătească direct către „Moldovagaz” 1,3 miliarde de lei pentru consumul de gaze din octombrie și noiembrie, dar în acest caz s-ar fi creat un precedent foarte periculos.
„Vom avea gaz în continuare, iar „Termoelectrica”, companie strategică, și-a rezolvat problemele care o strangulau. În același timp, „Moldovagaz” și-a rezolvat acel decalaj de casă, iar acum urmează să colecteze plățile de la consumatori și să nu se mai formeze asemenea datorii. Totodată, s-a evitat un precedent periculos - de a oferi ajutor direct „Moldovagaz”. Astfel, exista riscul ca „Moldovagaz” să ceară într-un timp apropiat intervenția Guvernului. Nu, acest mecanism nu a fost utilizat, „Cutia Pandorei” nu a fost deschisă, pentru că noi ne dădeam bine seama de circumstanțele care puteau să urmeze”, a adăugat Mihai Popșoi.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas șapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md