Un liceu din Chișinău și-a prezentat bugetul în fața părinților și elevilor
Sub sloganul „Banii școlii în vizorul tău”, administrația unui liceu din Chișinău a prezentat în fața elevilor, părinților și profesorilor, darea de seamă cu privire la activitățile școlii din anii 2013 și 2014, bugetul și cheltuielile din acești ani.
Liceul „Ginta Latină” face parte din proiectul „Școala Mea”, iar administrația instituției a organizat o audiere publică unde a vorbit atât despre problemele, cât și despre succesele liceului.
Astfel, potrivit datelor prezentate în raport, în 2013 cheltuielilor liceului au fost de aproximativ 9,4 milioane de lei, cu 587,6 mii de lei mai puțin față de anul 2012.
Cheltuielile pentru un elev în 2013 au constituit 7 506 lei și 7 714 lei în 2012, sume mai mici față de cheltuielile medii per școlar din Chișinău, care constituie valoarea de 8 504 lei, după cum se arată în raportul prezentat.
Acest decalaj este explicat de faptul că în Liceul „Ginta Latină”, în anul școlar 2013-2014, au studiat 1 223 de elevi, un număr sporit în comparație cu alte școli.
În informațiile prezentate se arată că cele mai multe cheltuieli în Liceul „Ginta Latină” au fost pentru salarizare. Astfel, în perioada 2011-2014, ponderea cheltuielilor pentru salarizare a variat între 75 și 80%.
„Proiectul „Școala Mea” are misiunea de a implica profesorii, elevii, părinții și administrația în discuții cu privire la prioritățile școlii și, în special, despre bugetul școlii și prioritățile instutuției de învățământ, pentru a asigura reforma educației. Vrem ca oamenii să știe pe ce se cheltuiesc banii, astfel, administrația să fie mai responsabilă și să cheltuiască banii mai eficient. Vrem ca oamenii să gândească altfel, iar din moment ce elevii vor fi mai implicați, ei vor deveni mult mai responsabili”, a precizat Radu Marian, specialist în comunicare în cadrul „Expert-Grup”, organizație care implementează proiectul „Școala Mea”.
„Proiectul „Școala Mea” are misiunea de a oferi elevilor, părinților, profesorilor și întregii societăți posibilitatea de a se implica în reforma educației din R. Moldova. Până acum, proiectul a fost implementat în 20 de școli din republică, iar în următorii patru ani se preconizeasă a fi implementat în alte 80.
„Proiectul durează cinci ani și va fi implementat în 100 de școli. Pe lângă audierile publice, noi oferim informații prin intermediul broșurilor, unde sunt indicate bugetele școlilor. Facem și diferite sondaje prin care elevii și profesorii pot să-și exprime părerile, să vină cu idei pentru cheltuirea eficientă a banilor școlii. Pentru a fi parte, directorii de școli aplică la acest proiect, cu scopul de a asigura transparența. Este un proiect nou, dar sperăm că, pe parcursul celor cinci ani, elevii și profesorii să fie mai activi, să înțeleagă mai bine reforma. Mulți părinți nu știu că banii sunt oferiți pentru elevi și nu pentru altcineva, scopul nostru este să-i informăm”, a mai adăugat Radu Marian.
Datele bugetare vor fi publicate pe site-ul școalamea.md, iar accesul va fi gratuit.
Proiectul este finanțat de Grupul Băncii Mondial în cadrul Parteneriatului Global pentru Responsabilizare Socială, cu suportul informațional al Ministerului Educației al R.Moldova
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas șapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md