Un judecător din R. Moldova, cercetat penal pentru hărțuire sexuală: CSM și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat penal pentru hărțuire sexuală și riscă o amendă de până la 42 500 de lei, muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 140 la 240 de ore sau închisoare de până la 3 ani.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și-a dat astăzi acordul pentru pornirea urmăririi penale în privința lui Melniciuc, la solicitarea fostului procuror general interimar Dumitru Robu, susținută de actualul șef interimar al Procuraturii Generale, Ion Munteanu.
Doi membri ai CSM au votat împotriva deciziei de a permite investigații în privința lui Melniciuc.
Judecătorul a fost acuzat în anul 2022 de hărțuire sexuală de către o studentă, iar o plângere, semnată de directoarea colegiului în care fata își făcea studiile, a ajuns la CSM și la Procuratura Generală. Fata a fost stagiară la Judecătoria Chișinău, sectorul Râșcani, unde activa Oleg Melniciuc. În plângere scria că studenta se teme să ceară referința de practică de la judecătorul Melniciuc, deoarece acesta „a invitat-o în biroul lui” unde a manifestat un „comportament indecent cu tentă sexuală - a sărutat-o, a cuprins-o, strecurându-și mâinile sub bluza ei”.
Anterior, judecătorul a recunoscut pentru anticorupție.md că o cunoaște pe fată și că a invitat-o la o cafea în biroul său de câteva ori, însă a negat acuzațiile, spunând că cineva ar urmări să-i denigreze reputația.
„În luna mai 2022, în cadrul unui proces penal inițiat în rezultatul examinării plângerii unei eleve, care se afla la stagiul de practică în cadrul unei instanțe de judecată din raza municipiului Chișinău, Procuratura Generală a solicitat CSM ridicarea imunității unui magistrat și eliberarea acordului la pornirea urmăririi penale în privința lui. La 27 mai 2022, CSM a respins sesizarea ca fiind neîntemeiată. Nefiind de acord cu hotărârea discutată, Procuratura Generală a intervenit cu o acțiune în contencios administrativ la Curtea de Apel Chișinău, care, în rezultatul examinării argumentelor prezentate de procurori, a admis cererea fiind dispusă anularea hotărârii enunțate și obligarea CSM-ului să fie reexaminată sesizarea procurorului general. Astfel, la 2 aprilie 2024, pentru a pune în aplicare decizia Curții de Apel Chișinău, Consiliului Superior al Magistraturii a reexaminat sesizarea și a eliberat acordul pentru pornirea urmăririi penale în privința judecătorului vizat”, a explicat Procuratura Generală.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”