Un judecător al Curții Constituționale a fost trecut pe „linie moartă”
Judecătorul Curții Constituționale din R. Moldova, Tudor Panțîru, care era anunțat drept favorit pentru ocuparea postului de judecător la CEDO din partea României, a fost trecut pe „linie moartă” de o subcomisie care deja a desemnat candidatul care va fi înaintat spre aprobare Plenului Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.
Fostul judecător al Curţii Constituţionale din România, Iulia Motoc, este propunerea subcomisiei pentru alegerea judecătorilor la CEDO, dintre candidaţii români, care va fi înaintată plenului APCE, informează „Gândul”.
Subcomisia a decis, „cu o largă majoritate”, să susţină propunerea Iuliei Motoc, apreciind că aceasta este „cea mai calificată candidatură” dintre cele înaintate de România, conform concluziilor acestui organism.
Plenul APCE urmează să se pronunţe marţi, deoarece la 16 decembrie 2013 va înceta mandatul actualului judecător al României la CEDO, Corneliu Bârsan.
În 26 iunie, comisiile juridice şi pentru drepturile omului reunite ale celor două camere ale Parlamentului au avizat negativ candidatura Iuliei Motoc pentru funcţia de judecător la CEDO. Ceilalţi candidaţi, respectiv Bianca Guţan şi Florin Streteanu, ca şi candidatul de rezervă, Tudor Panţîru, au primit aviz pozitiv.
În cele din urmă, Guvernul a înaintat APCE următoarele propuneri: Iulia Motoc, Florin Streteanu şi Tudor Panţîru.
Înlocuirea Biancăi Guţan cu Tudor Panţîru a fost făcută la propunerea Ministerului Justiţiei.
„Decizia a fost luată în urma primirii de către partea română a avizului Grupului consultativ de experţi pentru evaluarea listei naţionale de propuneri pentru ocuparea funcţiei de judecător la CEDO cu privire la candidaţii propuşi de România. Astfel, Grupul consultativ a apreciat că doi candidaţi (Iulia Antonella Motoc şi Florin Streteanu) îndeplinesc condiţiile impuse de art. 21 alin. 1 din Convenţie, în timp ce un al treilea candidat (Bianca Andrada Guţan) nu îndeplineşte aceste condiţii”, explica Ministerul Justiţiei.
Articolul 21 din Convenţia CEDO prevede, la alineatul 1, că „judecătorii trebuie să se bucure de cea mai înaltă consideraţie morală şi să întrunească condiţiile cerute pentru exercitarea unei înalte funcţiuni judiciare sau să fie jurişti având o competenţă recunoscută".
Iulia Antoanella Motoc este judecător la Curtea Constituţională din 2010, ea fiind desemnată de Senat, la propunerea PDL şi a grupului independenţilor. Motoc a absolvit în 1989 Facultatea de Drept din Bucureşti, iar, pentru puţin timp, a activat ca procuror la Giurgiu, apoi timp de cinci ani a fost judecător la Judecătoria sectorului 2 Bucureşti. Este doctor în etică (Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Filosofie), doctor în drept internaţional public (Universitatea „Paul Cezanne” Aix-Marseille), fiind profesor la Universitatea din Bucureşti, din 2002.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski