Un grup de studenți din Germania va învăța limba română în cadrul unei școli de vară organizată în R. Moldova: „Sunt nerăbdător să învăț mai mult”
Cei mai buni profesori de limbă română din R. Moldova, printre care Alex Axan și Violeta Crudu, vor învăța un grup de studenți germani să vorbească și să scrie în limba noastră, în cadrul unei tabere de vară organizate la Chișinău.
Tabăra de vară moldo-germană „O societate în schimbare? Aspecte istorice, culturale și sociale” a fost lansată astăzi, fiind organizată de Moldova-Institut Leipzig, în colaborare cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării de la Chișinău.
Potrivit viceministrului Igor Șarov, tabăra de vară se află la a noua ediție, iar studenții germani, pe lângă studierea limbii române, vor aborda și probleme caracteristice unei societăți în mișcare.
Studenții germani se arată interesați să ne cunoască limba, cultura și tradițiile, iar motivațiile acestora sunt diferite, așa cum puteți vedea din mesajele de mai jos scrise de aceștia în limba română:
***
Salut! Mă numesc Rik Kießling. Sunt student la Universtatea Humboldt din Berlin. Mai întâi am studiat slavistică patru ani și am obținit diploma de licență. Acum studiez „culturi și literaturi din Europa de est și centrală” ca să obțin o diplomă de master.
Sunt din Berlin. Berlinul este un oraș foarte divers. Sunt oameni din toată lumea. Oamenilor de aici le place kebabul, sincer, și în general bucătăria asiatică. Aș putea să mor pentru o bună mâncare indiană. De obicei se vorbeste limbă germană, dar se aud des alte limbi, ca de exemplu poloneza, araba, rusa, turca. La est de Berlin sunt multe petreceri și turiști. Acolo se vorbește engleza sau o altă limbă străină.
Româna mea vorbită e mai rea decât româna mea scrisă. Des improvizez. Acesta inseamnă că inventez niște cuvinte, care poate nu există, dar uneori reușesc să găsesc cuvintele potrivite.
Am început să învăț limbă română acum trei ani, dar nu au fost faze intensive. Învățam în medie doar de două ori pe săptămână.
***
Numele meu este Konrad Böhmer. Sunt student la Facultatea de Istorie la Universitatea din Mainz, Germania. În timpul liber îmi place să joc baschet.
M-am născut în Germania, în orașul Erlenbach. Germania este o țară din Europa, are optzeci de milioane de locuitori.
Am avut cursuri de limba română timp de un an. Cred că pot vorbi puțin româneşte, dar nu foarte bine.
***
Mă numesc Frithjof. În atașament veți găsi testul meu și sper că n-am făcut prea multe greșeli... Sunt deja nerăbdător să (re)vin în Republica Moldova și să învăț mai mult limba română!
Sunt student la Universitatea Ludwig-Maximilian la München, Germania. Am 26 de ani și acum studies limbi romanice cu limba română ca obiect principal la nivel de master. Anul trecut am făcut un studiu Erasmus+ la București timp de două semestre. Deja mă bucur de școala de vară de la Chișinău!
M-am născut la Hamburg, în nordul Germaniei unde și am frecventat un liceu științific. După absolvire, m-am mutat la München pentru a studia chimia și biochimia. Astăzi sunt déjà de șapte ani la München, am schimbat studiile mele și sper că pot să muncesc ca profesor la universitate mai târziu.
Nordul țării este caracterizat prin câmpurile plane, Marea Nordului și MareaBaltică. Hamburgul este cel mai mare oraș portuar din Germania și are o atmosferă cosmopolită și internațională. Sudul este celebru pentru Alpi și Münchenul este un oraș mare cu mulți studenți și cu multe oferte culturale.
Presupunând că fiecare limbă este compusă din patru părți (vorbire, audițe, scriere și citire), cred că aspectul verbal în limba română este cel mai slab pentru mine. Cunosc multe reguli gramaticale și pot să înțeleg conversații (rare), dar sunt mereu prea rușinos pentru a spune mult.
***
Numele meu este Megan Janke. Locuiesc în Halle. Studiez economie, limba rusă și limba italiană. În 2008-2009 am fost prima dată în Republica Moldova. Am stat un an și apoi am revenit în Germania. Moldova îmi place foarte mult. Aici sunt oameni simpatici și specialitățile moldovenești sunt foarte delicioase.
M-am născut în Germania. O țară din Europa cu 82 de milioane de locuitori. Limba principală este limba germană, dar mulți oameni, de asemenea, vorbesc turca, rusa, româna, greaca și araba. Germania se învecinează la nord cu Danemarca, la est cu Polonia și Republica Cehă, la sud cu Austria și Elveția, iar la vest cu Franța, Luxemburg, Belgia și Olanda.
Am învățat un pic românește cu prietenii mei din Moldova. Vorbirea și scrierea sunt dificile pentru mine. Cel mai bine înțeleg texte scrise. Știu câte ceva despre gramatica române.
***
Sunt Theresa Kocher, am 23 de ani și sunt dintr-un orașd in apropierea Stuttgartului, din sudul Germaniei. Am facut „Bachelor” (licență) în Științe sociale și Relații interculturale. În 2015 am studiat un semestru la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca (România). Acolo am început a învăța limba română și îmi place foarte mult. Acum studies în Passau și în octombrie încep masteratul „Kulturwirtschaft – International Cultural and Business Studies” cu extinderea spre Europa de Est. În timpul liber, mă întâlnesc cu prietenii și joc baschet.
Eu sunt din Germania, „Land der Dichter und Denker” – cum Google Translate traduce: „țara poeților și gânditorilor”. Este foarte dificil pentru mine să scriu textul despre țara mea, pentru că este foarte divers – ca fiecare tară. Când am fost în România, oamenii m-au spus că Germania înseamnă calitate.
Regiunea lângă Stuttgart, de unde eu sunt, este foarte populară, pentru că există foarte multă industrie (tehnică, mașini...) și mulți ingineri lucrează acolo. De asemenea, cred că foarte mulți oameni se gândesc la Angela Merkel, când aud de Germania.
Îmi place natura diversă cu munți în sud, pădurile, lacurile și marea în nord. În plus, cred că în Germania există o diversitate de pâine ca nici într-o altă țară.
Când am fost la Cluj, am studiat un semestru limba română și mi-a foarte plăcut limba aceasta. Din pacate, în Germania nu am găsit cursul și încerc sa învăț singură cu muzică, texte scurte sau cu prietenul meu. Nu știu dacă am nivelul A1 sau A2, dar doresc să învăț foarte mult când voi fi în Republica Moldova – în special vreau să știu mai bine gramatica (propozițiile cu „să...” (conjunctiv), cazurile (nominativ, genitiv, dativ, acuzativ) și timpurile (trecut și viitor).
***
Numele meu este Andrea Windemuth. Eu am locuit în Chișinău cu trei ani în urmă. În Chișinău am făcut voluntariat. După acest an, am început studiile mele. Acum eu studiez Dreptul în anul trei. Îmi place foarte mult să învaț limbile și să fac sport. Când am timp liber, eu fac jogging, înot sau joc tenis.
Eu m-am născut în Germania. Țara să afla în centrul Europei și este cea mai populată țară din Europa. Patria mea are o natură foarte diversă și frumoasă. Avem munți în sud și mare în nord.
Eu am învațat limba româna, când am fost la Chișinău. După acest an, am fost capabilă să vorbesc despre multe teme și am fost cababilă să vorbesc fluent la teme cotidiane. Trei ani mai apoi, eu am uitat multe cuvinte, dar câteodată eu pot să vorbesc cu un prieten din Chișinău, care tot studiază în Passau.
***
Mă numesc Tilman Schächtele. Am 26 de ani. Sunt crescut în Freiburg, un oraș în sudul Germaniei. Am un frate și trei surori. După ce-am terminat școala, am lucrat un an ca voluntar într-un centru de zi pentru copii într-un sat micuț aproape de Sibiu (România), unde am învățat și limba română. Mi-am luat licența în Științe politice la Universitatea din Dresden, acum studiez masterul „Studii est-europene” (politică și istorie) în München. Îmi place mult să merg cu bicicletă, să călătoresc (din păcate am fost doar o singură dată la Chișinău) și să citesc.
M-am născut în Germania, o țară din Europa centrală. Capitala Germaniei e Berlinul. Populația numără circa 80 de milioane de locuitori. În Germania avem și munți, și mare, însă apa mării noastre e puțin rece și vara. În munții Pădurea Neagră, în sudul Germaniei, se găsește izvorul Dunării, fluviul care îşi continuă cursul până la Marea Neagră. Germania e o țară mare cu multe tradiții și dialecte ale limbii germane.
Am cunoștințe avansate în limba română, pentru că am stat un an într-un sat românesc și am făcut două internshipuri în București. Totuși, mai am multe de învățat, fac greșeli gramaticale (de exemplu la folosirea timpurilor) și îmi lipsește vocabularul. În plus, aș vrea să exersez să scriu texte și scrisori și să argumentez pe teme complexe.
Peste 600 de școli din R. Moldova utilizează deja catalogul electronic: Mai mult de 100 au renunțat în totalitate la catalogul pe hârtie
Însărcinatul cu afaceri al Moscovei în R. Moldova, convocat la sediul MAE: „Responsabilitatea pentru criza energetică din regiunea transnistreană revine exclusiv Federației Ruse și companiei Gazprom, care au decis să sisteze livrările de gaze”
Capacitatea comercială necesară pentru a acoperi 100% din consumul de energie electrică în ziua de 10 ianuarie, rezervată cu succes la hotarul cu România