Un fost șef de la SPIA și complicele său au scăpat de pedeapsă: Dosarul, „murat” în instanța de fond până la expirarea termenului de prescripție
Un fost șef de la Serviciul Protecţie Internă şi Anticorupţie a MAI (SPIA), învinuit de săvârșirea infracțiunilor de corupere pasivă, falsul în declarații și îmbogățire ilicită, dar și complicele acestuia bănuit de corupere pasivă au scăpat de răspundere.
Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a decis, la sfârșitul săptămânii trecute, să-l achite pe șeful de la SPIA pentru comiterea infracțiunii de corupere pasivă, pe motiv că nu s-a constat existența faptei infracțiunii, pentru fals în declarații pentru că fapta nu este prevăzută de legea penală, dar și pentru îmbogățire ilicită, deoarece fapta nu întrunește elementele infracțiunii.
Deși polițistul a fost recunoscut vinovat pentru fals în declarații, procesul penal a fost încetat din motivul expirării termenului de prescripție de tragere la răspundere penală.
Și complicele acestuia a fost recunoscut vinovat de escrocherie, însă și în cazul acestuia procesul penal a fost încetat din cauza expirării termenului de prescripție de tragere la răspundere penală.
Procurorii anticorupție consideră neîntemeiate deciziile instanței și au anunțat că le vor contesta.
Potrivit Procuraturii Anticorupție, cauza penală pe numele șefului adjunct al Direcţiei combaterea corupţiei, şef al secţiei nr. 2 din cadrul Serviciului Protecţie Internă şi Anticorupţie a MAI, a fost pornită în luna iunie 2018, după ce acesta nu a indicat în declaraţia cu privire la venituri şi proprietate, pentru anii 2014, 2015 și 2016, venitul în sumă de 12 000 de dolari și 35 000 euro. Totodată, pentru anul 2018 nu a indicat în declaraţia cu privire la venituri şi proprietate a venitului în sumă de 70 000 euro.
Tot el, la începutul lunii decembrie 2017, prin intermediul complicelui, a pretins și primit prin extorcare 1 000 de euro de la o persoană ce deținea un cazinou clandestin, asigurând-o că nu va avea problemă să desfășoare această activitate ilicită. Iar, în perioada anilor 2014 - 2018, a dobândit dreptul de proprietate asupra unor bunuri imobile în sumă de 1 732 999 de lei, a căror valoare depășesc substanțial veniturile sale și ale membrilor familiei.
Judecarea cauzei a durat mai mult de trei ani, inculpații nerecunoscându-și vina.
Pe lângă faptul că i-a achitat pe cei doi, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a dispus ridicarea tuturor sechestrelor, respingând solicitările acuzatorului de stat cu privire la confiscarea extinsă și încasarea din contul inculpaților a contravalorii sumei de 17 098 de lei cu titlu de bunuri rezultate din infracțiune, fiind admisă doar încasarea din contul unui inculpat a sumei de 12 600 de lei, cu titlu de cheltuieli suportate pentru efectuarea expertizei tehnice.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski