Un fost ministru din R. Moldova și un fost director din subordinea sa, condamnați pentru o mită de 200 000 de euro: Unul va sta șapte ani la pușcărie, iar celălalt a scăpat
Fostul director al Centrului Sportiv pentru Pregătirea Loturilor Naționale (CSPLN), Roman Ostapenco, a fost condamnat la șapte ani de pușcărie pentru o mită de 200 000 de euro, primită în 2015 de la administratorul unei companii, căruia i-a promis un teren care să fie trecut proprietate publică în privată.
Totodată, ministrul Tineretului și Sportului din acea perioadă, Serghei Afanasenco, care a acționat în complicitate cu Ostapenco, a scăpat de pedeapsa pentru depășirea atribuțiilor de serviciu, în legătură cu expirarea prescripției tragerii la răspundere penală.
Sentința a fost pronunțată în această săptămână de către Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.
Urmărirea penală a fost pornită în luna martie 2016 de către Centrul Național Anticorupție, în baza unei plângeri conexate, în iunie 2021, cu o altă cauză penală, pornită în baza unui autodenunț.
„Potrivit probelor administrate, în 2015, directorul CSPLN a pretins 200 000 de euro de la administratorul unei companii, promițându-i că-i va da în folosință un teren ce aparținea Centrului sportiv și Ministerului Sportului, ca ulterior acesta să poată fi trecut din proprietate publică în privată, deși legislația stipulează expres că terenurile din domeniul public nu pot fi înstrăinate. Prin urmare, în august 2015, denunțătorul i-a transmis directorul CSPLN mijloace bănești echivalente de 200 000 de euro în dolari SUA care, potrivit cursului oficial al BNM constituie suma de 4 112 460 de lei, pentru a perfecta actele necesare. În urma încheierii contractului de către Ministerul Tineretului şi Sportului, directorul CSPLN și denunțător, a fost cauzat prejudiciu CSPLN prin demolarea parțială a construcției ce era amplasată pe terenul nominalizat în valoare de 95 347,75 de lei și transmiterea dreptului de proprietate asupra terenului cu valoarea de piață de 400 000 de euro din proprietatea statului în proprietate privată. Contractul de societate civilă ulterior a fost declarat nul de către instanța de judecată în ordine civilă, terenul fiind restituit statului”, detaliază Procuratura Anticorupție.
Instanța de judecată a dispus confiscarea în folosul statului a sumei de 200 000 de euro de la fostul director al Centrului Sportiv pentru Pregătirea Loturilor Naționale.
Totodată, cei doi foști funcționari au fost obligați să întoarcă suma de 95 347 de lei, prejudiciul cauzat Centrului Sportiv pentru Pregătirea Loturilor Naționale prin demolarea parțială a construcției ce era amplasată pe terenul respectiv.
Sechestrul aplicat asupra sumei de 8 100 de dolari a fost menținut în vederea asigurării reparării prejudiciului cauzat de infracțiune.
Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Chișinău.
Venea din Slovacia și a vrut să intre în R. Moldova cu o armă nedeclarată, dar i-a fost confiscată la vamă
Aura Șova, primele declarații, după ce a câștigat sezonul 12 Vocea României. Ce va face cu premiul cel mare: „Mie nu îmi lipsește nimic. Am un acoperiș deasupra capului, am ce să mănânc”
De la vulnerabilitate, la incluziune: Asociația PRODOCS oferă sprijin pentru copiii din centrele de plasament