05:05:40 26.11.2024
Stiri

Un fost MINISTRU demontează pretinsa intenție bună a socialiștilor de a micșora vârsta de pensionare. Dodon vrea să pună sistemul de pensii pe butuci: „Pensiile vor fi mai MICI și riscăm FALIMENTAREA sistemului”

Actualitate 10.12.2020 16:21 Vizualizări3536 Autor: Ziarul National
Un fost MINISTRU demontează pretinsa intenție bună a socialiștilor de a micșora vârsta de pensionare. Dodon vrea să pună sistemul de pensii pe butuci: „Pensiile vor fi mai MICI și riscăm FALIMENTAREA sistemului” tribuna.md


Președintele în exercițiu Igor Dodon și deputații socialiști vor să pună sistemul de pensii pe butuci, prin intermediul inițiativei de a micșora vârsta de pensionare pentru femei și bărbați (57 de ani pentru femei și 62 de ani pentru bărbați). Această inițiativă „populistă” nu înseamnă că moldovenii vor avea pensii mai mari, dimpotrivă, crede fostul ministrul al Muncii și Protecției Sociale, Mircea Buga.

„Ajutor sau lovitură pentru pensionari? Două idei năstrușnice au fost expuse azi în Parlament, având ca subiect pensionarii. De ce năstrușnice, doar au ca scop susținerea acestei pături a populației? - vor întreba unii. Nu voi stărui asupra aspectului populist și contextului politic în care apar așa idei. Să le trecem pe rând.

Un grup de lucru creat special de Guvern în 2016, al cărui membru am fost și eu, a analizat profund situația existentă în sistemul de pensii, a studiat experiența internațională și a venit, după o muncă asiduă, cu un concept amplu de reformă și, ulterior, cu un proiect de lege, aprobat de Parlament (Legea nr.290/2016).

Citește și: Președintele Dodon pregătește o SUPRIZĂ la final de mandat. Acesta a DEZVĂLUIT care va fi ultimul DECRET al său: „Majoritatea cetățenilor vor bate din palme…”

Reforma a prevăzut multiple intervenții, orientate spre echitate, durabilitate în sistem și beneficii pentru pensionari. De altfel, toate cele obținute de pensionari în ultimii ani – valorizare, recalculări și majorări de pensii - sunt rodul legii aprobate atunci. Toate soluțiile acceptate în 2016 reprezintă un tot întreg, inclusiv în partea ce ține de vârsta standard de pensionare și, separându-le, surpăm temelia întregului sistem”, argumentează Mircea Buga.

Ex-ministrul recunoaște că reforma a inclus și egalarea treptată a vârstei de pensionare (63 ani, până în 2028) pentru toate categoriile de cetățeni.

„În prezent este de 59 de ani pentru femei și 63 de ani pentru bărbați. Ajustarea graduală a vârstei de pensionare este un lucru necesar și obiectiv, în situația când anual crește durata medie a vieții după vârsta de 60 de ani (pe moment 17,55 ani pentru ambele vârste și 19,5 ani pentru femei), populația îmbătrânește rapid, populația activă se reduce, iar până în 2035 fiecare al treilea cetățean va fi cu vârsta peste 60 de ani”.

Mircea Buga a explicat și ce ar însemna revenirea la vârsta de pensionare de până la reformă: „Creșterea exponențială a numărului de pensionari, dar încă în vârstă aptă de muncă, dinamitarea durabilității și așa puse la încercare a sistemului public de pensii și în final - în cel mai bun caz, pensii mai mici pentru un număr mai mare de pensionari, iar în cel mai rău caz, falimentul sistemului”.

Fostul ministru a contrazis și o altă idee cu referire la anularea posibilității angajatorilor să desfacă contractul de muncă cu persoane de vârsta pensionară.

„Prevederea legală existentă a fost promovată de Guvern pentru susținerea mediului de afaceri și, de fapt, nu interzice angajarea pensionarilor, dar face relațiile de muncă mult mai flexibile. Noua (veche) idee aparent vrea să susțină pensionarii. Doar că prin asta am trecut deja și ce se va întâmpla dacă va fi aprobată? Angajatorii, fiind limitați în drepturi și dorind să minimalizeze riscul, nu vor mai vrea să angajeze o persoană aproape de vârsta de pensionare.

În concluzie, ambele idei expuse azi în Parlament sunt profund antireformatoare, iar, fiind acceptate, vor pune la grea încercare sistemul de pensii și vor lovi nu în deciziile luate de Guvernul Filip, ci tot în pensionari în ultima instanță. Îmi pare rău pentru colegii care au muncit și muncesc la implementarea reformelor, mizând pe rațiunea politicienilor din Parlament. Sper să se revină la albia raționalului, mai ales în cazul unor așa subiecte sensibile”, a conchis sursa citată.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.11.2024 15:57 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // La alegerile pr...

25.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fantoma trecutului p...

22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md