Un fost ministru al Sănătății, care l-a promovat pe Furtună în fruntea ANSP, crede că acesta „trebuie SĂ PLECE”, după ce a afirmat că cei decedați din cauza COVID-19 erau „o povară pentru cei apropiați”: „Domnul Furtună este o povară pentru noi”
Șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună, ar trebui să-și dea demisia după declarația pe care a făcut-o, ieri-seară, la TVR Moldova și care a scandalizat societatea.
De această părere este Ala Nemerenco, fosta ministră a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în Guvernul Sandu, cea care l-a numit pe Nicolae Furtună șef interimar al ANSP în anul trecut.
„Nu vreau să fiu judecat și nu vreau să par cinic, dar în toată lumea COVID-ul a luat viața celor care și așa erau o povară pentru ei și pentru cei din jur. Oamenii care se chinuiau în stadii terminale de cancer, avansate de diabet, patologii cardiovasculare ireversibile. Lucrul acesta s-a întâmplat și în Franța, și în Italia, și, din păcate,și în Republica Moldova”, este declarația făcută de Nicolae Furtună în emisiunea „Punctul pe azi” la care se referă Nemerenco.
CITIȚI și VIDEO // Șeful ANSP face prognoze sumbre: „Până la 1 ianuarie nu scăpăm de COVID, nici după”. Sistemul medical va resimti o povară enormă, odată cu apariția cazurilor de gripă
Fosta ministră susține astăzi că regretă decizia de a-l aduce pe Furtună în fruntea ANSP și nu doar din cauza acestor afirmații scandaloase, ci pentru faptul că „a dezamăgit” în acțiunile sale privind combaterea pandemiei de COVID-19.
„Îl cunoscusem anterior ca un specialist bun în domeniul pe care îl gestiona, mi-a fost student la masterat, energic, tânăr și promițător, mai deținuse interimatul interior și cunoștea situația din ANSP. Era nevoie de a reîntoarce într-un ritm rapid funcționalitatea ANSP, care fusese distrusă în urma reformelor nereușite în sănătate publică ale Guvernului Filip. Am cerut sfatul mai multor specialiști din domeniu și toți au agreat candidatura. Astfel, la 25 iunie 2019 am semnat ordinul de numire în funcție de interimar panâ la organizarea concursului. Apropo, concursul pentru funcția de director a fost organizat deja de noua guvernare și a fost câștigat de dumnealui, fiind confirmat în funcție în ianuarie 2020, fapt care mi-a trezit suspecții deoarece cei care fusese numiți de mine, nu prea erau acceptați de noua conducere. A venit pandemia peste noi și mai departe cunoașteți povestea. Dl Furtună a dezamăgit profund. Atât prin acțiunile sale, cât și prin aroganța și cinismul mesajelor. Toate ieșirile sale la TV-uri aduceau mai mult a talkshow-ri decât interviuri ale unei persoane cu gândire de stat, dar ultima declarație, care a bulversat toată lumea, e pur și simplu odioasă. Să susții că orice om cu unele boli cronice e o povară este pur și simplu depășirea oricăror limite”, susține Ala Nemerenco.
Fosta ministră adaugă că „îi este rușine” mai ales pentru că asemenea cuvinte au fost spuse de un medic.
„În cercul meu a decedat o rudă foarte apropiată care avea din comorbidități doar o biată hipertensiune. O deplâng copiii, o deplângem noi. Ea nu era nimănui povară - veșnic dinamică, având grijă de toți, fără niciun plan să părăsească această lume... Sau colegii noștri medici? Melania Scorpan, Vasile Sîrbu, Victoria Măciucă, Corneliu Rotaru, Mihai Strătilă, și toți ceilalți - erau oare ei de moarte? Erau ei povară cuiva? Astăzi e cert un lucru - dl Furtună trebuie să plece. Nu doar pentru declarațiile sale cu iz de goebbelsism, ci pentru că a gestionat cum nu se poate de prost situația pandemică de la noi. Nu cele 1 074 persoane care au decedat cu COVID-19 au fost o povară pentru cei dragi lor. Domnul Furtună este o povară pentru noi toți”, a încheiat Ala Nemerenco.
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”
LEGE // Cei care vor „clona” uniformele militarilor sau polițiștilor din R. Moldova riscă amenzi de la 1 000 până la 8 000 de lei
Doar circa 2% din refugiații ucraineni și-au găsit de lucru în R. Moldova: Cei mai mulți au fost angajați în Chișinău și Bălți