Un fost ministru al Finanțelor atrage atenția că o inițiativă prezentată de socialiști în Parlament va „PUNE CAPĂT” unui eventual acord cu FMI: „Fără acord cu FMI, bugetul 2021 băgat în Parlament este o simplă adunătură de cifre pe hârtie”
După ce au votat în grabă, fără dezbateri, mai multe proiecte de legi scandaloase, socialiștii au sonorizat în ședința Parlamentului de ieri o inițiativă preluată de la Platforma „Demnitate și Adevăr”.
CITIȚI și VIDEO, UPDATE // Ședința RELUATĂ cu noi ALTERCAȚII! SIS-ul a fost trecut în subordinea Parlamentului. SCHIMBĂRI în componența Biroului permanent al Legislativului. „A fost un DEZMĂȚ”
Deputatul socialist Vasile Bolea a „împachetat” inițiativa în cuvântul „lustrație” și a anunțat, după bătaia dintre majoritate și opoziție din sala de ședințe, că ar urma să fie demiși șefii de la Consiliul Audiovizualului, Comisia Națională a Pieței Financiare, Autoritatea de Integritate, Banca Națională a Moldovei, Consiliul Concurenței, Centrul pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, Serviciul de Prevenire și Spălare a Banilor etc.
Anunțul a venit după ce preșdintele ședinței, Vlad Batrîncea, l-a întrebat, nitam-nisam, aproape de ora 18.00, după a treia pauză lungă luată de deputați pe parcursul ședinței de ieri, pe deputatul Vasile Năstase de la Platforma DA dacă poate prezenta un proiect de-al său cu privire la „lustrație”.
CITIȚI și VIDEO // Momentul în care deputații s-au luat la BĂTAIE în Parlament, după ce socialiștii și cei din Partidul „Șor” au început să voteze rapid proiectele de legi contestate de opoziție: Batrîncea, fugărit de la tribună
Întrebarea l-a luat prin susprindere pe Năstase, care a confirmat că a depus anterior un asemenea proiect, dar a adăugat că acesta necesită discuții.
Soluția a venit de la deputatul socialist Vasile Bolea.
„Pe 8 iunie 2019, Parlamentul a votat Declarația privind caracterul captiv al statului. Parlamentul și-a expus poziția față de tot ce s-a întâmplat în perioada anilor 2016-2019 și, drept urmare, a început procesul de purificare a instituțiilor capturate de regimul lui Vlad Plahotniuc. Procesul după asta a fost oprit. Venim cu acest proiect pentru a continua procesul de dezoligarhizare, ca să nu admitem o revanșă oligarhică și revenirea regimului la cârma statului. Astfel, propunem ca persoanele numite în funcție de regimul din perioada 20 ianuarie 2016 până pe 8 iunie 2019 să plece în demisie”, a preluat Bolea inițiativa Platformei DA, după ce socialiștii au votat ieri mai multe proiecte de legi împreună cu deputații Partidului „Șor” și transfugii ex-democrați ai lui Plahotniuc.
Fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruță, atenționează că această propunere a socialiștilor ar putea pune capăt unui acord cu Fondul Monetar Internațional (FMI), care s-a arătat dispus să acorde R. Moldova 558 de milioane de dolari în următorii trei ani.
„De fapt, această „lustrație" inițiată mediatic de Dodon (pentru a distrage) pune capăt unui eventual acord cu FMI. Legile modificate pentru „independența BNM” acum câteva săptămâni devin un exercițiu inutil și formal. Mai mult, fără un acord cu FMI, bugetul 2021 băgat în Parlament este o simplă adunătură de cifre pe hârtie, cu o gaură de finanțare a deficitului bugetar și mai mare. Resursele FMI, UE, Banca Mondială erau indicate ca finanțare a unei părți din deficitului bugetar de 14 miliarde de lei. Are oare Guvernul ceva de spus la această „lustrație” care îi vizează și pe unii dintre ei direct, puși în funcții de Plahotniuc cu Dodon, dar le face și bugetul 2021 doar o hârtie de intenții. Că de „stadionul" dat de Dodon lui Șor am văzut „regretele” pe hârtie ale Guvernului”, a acomentat Veaceslav Negruță.
Menționăm că majoritatea parlamentară neformală a socialiștilor cu grupul „Pentru Moldova” din care fac parte deputații din Partidul Șor și transfugi ex-democrați a decis, prin votul comun din Parlament, să-i dea terenul fostului Stadion Republican lui Ilan Șor, deși legislația aprobată anterior prevederea construcția unui nou sediul al Ambasadei SUA în acel loc.
Într-o reacție a Ambasadei SUA la acest subiect, făcută publică joi-seară, se arată că „Statele Unite regretă și critică adoptarea de astăzi a legislației de abrogare a Legii nr. 151 din 2018, ce autoriza vânzarea terenului fostului Stadion Republican către SUA pentru construirea unui nou Complex al Ambasadei”.
„SUA au negociat în bună-credință cu guverne succesive ale R. Moldova timp de peste un deceniu achiziția terenului. Această abrogare încalcă un acord bilateral obligatoriu, încalcă dreptul internațional și afectează negativ relațiile dintre SUA și R. Moldova”, se arată într-un comunicat de presă al Ambasadei SUA.
Alegărorii din R. Moldova cu cetățenie română au ieșit în număr mare să aleagă PREȘEDINTELE României. Peste 80 000 de persoane au votat la cele 59 de secții de votare din R. Moldova
Un rabin cu cetățenia R. Moldova, ucis în Emiratele Arabe Unite. Tel Avivul promite răzbunare, iar Chișinăul monitorizează situația
Alegeri prezidențiale în România: Număr-record al cetățenilor români din R. Moldova care au mers la urne pentru a alege președintele tuturor românilor