Un fost judecător DESFIINȚEAZĂ magistrații și procurorii din R. Moldova
Fostul judecător la CEDO, Stanislav Pavlovschi, este ferm convins că starea din justiția moldovenească este deplorabilă, iar lucrul acesta se datorează faptului că majoritatea judecătorilor și procurorilor nu cunosc legea, dar și din cauza gradului înalt de corupție.
„Pe lângă faptul că am activat, timp de șase ani și jumătate, ca judecător la Curtea Europeană, am lucrat și 21 de ani în calitate de procuror, timp de șase ani lucrez în calitate de avocat. Iată, 34 de ani de experiență a mea îmi spun că R. Moldova, independent și de sine stătător, nu va fi în stare să schimbe starea care există în justiția noastră. Starea în justiția moldovenească poate fi numită deplorabilă”, a declarat Pavlovschi pentru Europa Liberă.
Potrivit lui, astăzi judecătorii și procurorii sunt lipsiți de profesionalism. „Procurorii și judecătorii noștri nu cunosc legea. Al doilea lucru pe care l-aș numi e nivelul foarte înalt al corupției. E greu de demonstrat actul de corupție, pentru că sunt implicate două părți. Niciuna dintre aceste două părți nu este cointeresată în a face public acest act de corupție. Cred că autoritățile naționale ale Moldovei, dacă ele sunt sincere în dorința lor de combatere a acestui flagel, trebuie să înceapă cu anchetarea cauzelor de adoptare a deciziilor ilegale de către judecătorii noștri”, crede Pavlovschi.
Actualul avocat mai susține că procurorii încalcă legea în cel mai flagrant mod. „Pot să vă dau zeci de exemple. De pildă, procurorul anchetează personal cazul, după care el personal înaintează învinuirea, personal trimite dosarul în judecată, procuror care are statut de anchetator simplu, procesual, după aceea el se duce în judecată și susține acuzarea de stat în fața instanței, după aceea, el nefiind de acord, depune apelul și participă în examinarea cauzei în instanța de apel. Reforma Procuraturii la noi practic nu se face. Dar, oameni buni, respectați cele mai elementare principii în activitatea Procuraturii, faceți ca procurorii să studieze legea. Eu nu exclud că ei o cunosc și o încalcă intenționat. Dacă lucrurile stau așa, atunci situația devine încă mai gravă”, a precizat Pavlovschi.
Chiar dacă a fost judecător la CEDO cu un salariu de 17-18 mii de euro pe lună, Pavlovschi spune că nu a reușit să adune bani ca să-și procure o casă asemenea multor magistrați din R. Moldova. „Când m-am întors la Chișinău, prima idee a mea a fost să îmi cumpăr și mie o căsuță pe pământ. Nu a fost posibil, deoarece sumele pe care trebuie să le plătești pentru o casă pe pământ la Chișinău cu mult, cu mult, cu mult depășesc veniturile legale ale unui judecător la CEDO. Nu știu dacă unii magistrații de aici au mustrări. Ei operează cu alte categorii: „Cât îmi dai tu mie? Merită să îmi pun eu în risc libertatea mea pentru suma aceasta? Merită! Atunci eu iau și fac ceea ce tu ceri”. Dacă nu merită, atunci el nu va face aceasta”, zice avocatul.
În alt context, Stanislav Pavlovschi a declarat că cele 60 de milioane de euro acordate de UE pentru reformarea justiției ar fi suficienți, dar pentru asta e nevoie de voință. „Știți, deja lumea râde. Deci, când partenerii noștri de dezvoltare se duc la donatorii externi și cer bani, aceștia spun: „Ce, iarăși pentru reforma în Moldova?! Ce, nu au fost de ajuns zeci de milioane pe care noi i-am bufnit acolo? Mai vreți încă 10 milioane? Oh, my God, ce fac ei cu acești bani?!”. Vă închipuiți, 60 de milioane de euro numai pentru justiție! Cu această sumă de bani se poate de demolat justiția totalmente și de construit justiție nouă la noi în țară… Iată, veți vedea, eu nu vreau să fiu profetul rău, dar nu prea am speranță. Iată, vom ajunge până în anul 2016 și vom vedea... ”, a conchis sursa citată.
Jim Carrey a desenat o caricatură a Melaniei Trump care a pus Twitter-ul pe jar
Cât valorează inelul de logodnă personalizat primit de Maria Sharapova
Cum le-a schimbat trecerea timpului pe cele mai frumoase actrițe de la Hollywood. Imagini vechi de peste 20 de ani