14:25:06 21.12.2024
Stiri

Un fost apropiat al liderului de la Kremlin anunță un verdic sumbru pentru Rusia: Șocul care duce la prăbușirea regimului lui Putin

Actualitate 03.10.2024 10:27 Vizualizări1316 Autor: ZiarulNational
Un fost apropiat al liderului de la Kremlin anunță un verdic sumbru pentru Rusia: Șocul care duce la prăbușirea regimului lui Putin

După începerea invaziei armatei Kremlinului din Ucraina acum mai bine de 2 ani și 7 luni, Moscova s-a trezit că a pierdut o mare parte din piața de energie din Europa. Fostul prim-ministru al Rusiei, Mihail Kasianov, a dat un verdict sumbru, spunând că „regimul lui Putin” se va prăbuși și nu va supraviețui. În cazul producerii unui șoc pe plan internațional referitor la prețul petrolului, o valoare mică nu mai poate alimenta bugetul de război.

Fostul premier rus Mihail Kasianov a contestat declarațiile făcute de vicepremierul rus actual, Alexander Novak, despre faptul că Rusia poate supraviețui oricărui preț al petrolului de pe piața internațională, potrivit Al Arabiya.

Într-un interviu exclusiv dat în weekend-ul trecut, Alexander Novak a declarat pentru Al Arabiya News că economia Rusiei crește, în ciuda veniturilor mai mici din petrol și a conflictului în curs din Orientul Mijlociu.

Într-o discuție cu prezentatorul Hadley Gamble, la Forumul de Securitate de la Varșovia, marți, 2 octombrie 2024, Kasyanov a spus că Novak nu poate face niciun comentariu decât să asigure că economia Rusiei este puternică.

„Cred că are dreptate că Rusia poate exista cu orice preț al petrolului, dar nu cu regimul lui Putin”, a spus Kasianov. „Aceasta este o cu totul altă poveste. Și acest viceprim-ministru... pur și simplu trăiește în regim totalitar. El nu poate spune nimic [care este contrar] poziției majore a președintelui”.

Kasianov, care a fost prim-ministru al Rusiei între 2000 și 2004, a spus că „nivelul prețului petrolului este crucial” pentru bugetul rus, precum și pentru „stabilitatea financiară” a Moscovei.

El a menționat că această concentrare a Rusiei pe cheltuielile militare pentru a menține conflictul din Ucraina poate în cele din urmă să-l epuizeze.

„Dacă doi factori funcționează simultan: necesitatea de a crește în continuare cheltuielile militare și scăderea veniturilor la fel ca prețul de 40 de dolari pe baril, înseamnă că până la sfârșitul anului 2025 nu vor avea resurse, nici finanțare externă, nici finanțare internă pentru deficit. Iar bugetul se va epuiza.”

În timpul interviului său pentru Al Arabiya News, Novak a spus că „economia Rusiei a crescut cu mai mult de 3%”, precizând că este „mai mult decât media din lume, mai mult decât Europa, decât SUA”.

În schimb, Mihail Kasianov a spus că ceea ce contează este „calitatea” acestei creșteri. „Calitatea acestei creșteri este concentrată pe militar. Produci tancuri azi, dar mâine ele dispar. Nu este nimic durabil pentru economie.”

Pe de altă parte, atacurile Ucrainei cu dronele sale cu rază lungă de acțiune au lovit adânc mai multe depozite de armament în interiorul Rusiei, profitând de gaura din apărarea antiaeriană a armatei roșii.

Aceste atacuri distrugătoare ale Kievului au cauzat daune mari și au dus la pierderea de armament valoros. Rusia nu a putut opri aceste atacuri, în ciuda faptului că operează o rețea extinsă de sisteme de apărare.

În același context, istoricul american Amy Knight, care a studiat zeci de ani elitele ruse și a scris mai multe cărți despre Războiul Rece, KGB, succesorii săi ideologici post-sovietici și Kremlin dezvăluie lucruri neștiute din spatele ușilor închise. Ea spune că Putin ”nu este complet în siguranță” și unii membrii ai elitei ar putea pune presiune pe el și l-ar obliga să demisioneze, dacă lucrurile se înrăutățesc în războiul din Ucraina.

Sancțiunile occidentale „au pus bazele unei nemulțumiri treptate și reale față de Putin”, chiar dacă „încă nu s-a întâmplat nimic”, a spus Knight. Ea a atras atenția asupra modului în care războiul a limitat perspectivele generațiilor viitoare de elite, făcând copiii și nepoții „captivi în această carapace a Rusiei”, potrivit Meduza.

Invazia costisitoare a Ucrainei și răspunsul liniștit din partea multora dintre cei mai influenți și înstăriți de la Moscova fac tentant, pentru Putin, să destituie definitiv elitele ruse. Dar asta ar fi o greșeală, spune istoricul Amy Knight.

Vladimir Putin este obligat să împartă puterea cu acești oameni, indiferent dacă îi place sau nu. „Depinde de întreaga elită”, a explicat Knight, adăugând că elitele ruse din așa-numitele „ministere ale puterii” și din alte părți comunică, de asemenea, între ele, făcând posibil să vorbim despre grup ca pe un fel de clasă.

Knight recunoaște că este dificil să prezică comportamentul elitelor ruse, dar luptele din Ucraina îi obosesc pe toți „atâta război”. Ea a citat dorința oligarhului Oleg Deripaska de a critica public invazia ca dovadă că „și el este conștient că există multă nemulțumire” (chiar dacă nu este de fapt un oficial guvernamental). „[Mă face] să mă întreb dacă nu există alte motive pentru a specula că Putin nu este complet în siguranță”, a spus Knight.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.12.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // O carte ca eveniment...

16.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Delirul imperial îna...

13.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Transnistria, ca un ...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md