Un expert rus anunță dezastrul Moscovei în războiul din Ucraina: Unde se va prăbuși Putin?
Alexei Bayer, un economist rus care a studiat la Universitatea Johns Hopkins din Statele Unite, susține că la un an și jumătate de război în Ucraina, Putin refuză să recunoască ca strategia lui „blitzkrieg” a fost un eșec lamentabil. Liderul de la Kremlin va băga Rusia într-un dezastru economic și militar, iar el se „va scufunda în gaura pe care a săpat-o pentru țara sa”, afirmă expertul.
Dacă Putin este încă atât de obsedat să învingă Ucraina, va trebui să înceapă de la zero. Dar nu va face asta, deoarece ar însemna să-ți recunoască înfrângerea, susține economistul rus plecat în exil în America, încă din anul 1974, într-o analiză din Jerusalem Post, citată de ziare.com.
Putin a aruncat Rusia într-un război lung pentru care nici armata sa, nici economia țării nu sunt pregătite. Încearcă să îndrepte situația cu o serie de remedii prost gândite, impulsionate. Pe măsură ce războiul continuă, problemele se vor adânci și remediile mai drastice, creând un cerc vicios.
Putin nu este unic. Cele mai multe războaie din istoria recentă au fost concepute de către planificatorii lor ca niște lovituri fulgerătoare triumfale, doar pentru a se transforma în coșmaruri sângeroase.
La începutul Primului Război Mondial, kaiserul german se aștepta să fie la Paris până la Crăciun, în timp ce țarul rus credea că va lua Viena și mai devreme. Patru ani și milioane de morți mai târziu, ambele imperii majore fuseseră reduse la ruine.
Succesele militare ale lui Hitler la începutul celui de-al Doilea Război Mondial au fost la fel de rapide. După ce diviziile sale de tancuri Panzer au avansat prin Polonia, Țările de Jos și Franța, el a plănuit să zdrobească vastul teritoriu sovietic și să pună capăt războiului înainte de apariția iernii rusești. Ceea ce a primit în schimb a fost un conflict prelungit pentru care Germania nu se pregătise și în care Hitler a irosit resursele combinate ale întregului continent european.
Rusia se va adânci într-un dezastru militar din cauza lui Putin
La fel ca Hitler, Putin a fost înșelat de victoria rapidă a forțelor ruse din Georgia, în 2008, și de anexarea Crimeei, în 2014. Dar de această dată, speranțele sale de a lua Kievul în câteva zile și de a subjuga toată Ucraina în doar câteva săptămâni au fost zdrobite devreme. Acum, cele două armate se confruntă pe o linie de front de 1 200 de kilometri, ucrainenii avansând încet, iar armata lui Putin luptă să le respingă.
Ca și alți războinici care au apelat la războiul blitzkrieg (fulgerător) dinaintea lui, Putin nu fusese pregătit pentru un conflict lung. Unitățile sale militare profesionale cele mai bine antrenate și echipate au fost distruse în primele zile ale luptei. Armata sa nu are acum soldați și se confruntă cu o penurie chiar și de arme învechite și muniție de bază, ca să nu mai vorbim despre armamentul modern de înaltă tehnologie.
Dacă Putin este încă atât de obsedat de înfrângerea Ucrainei, va trebui să înceapă de la zero, retrăgându-și trupele la linia din 23 februarie 2022, oprind complet războiul, lingându-și rănile și revenind la planșa de lucru.
Chiar dacă Ucraina ar fi de acord să înceteze luptele înainte de a recupera Crimeea și Donbasul, problemele reparațiilor și responsabilitatea pentru crimele de război ar trebui să fie abordate înainte ca Rusia lui Putin să se poată întoarce în comunitatea națiunilor și să reintre în sistemul economic și financiar global.
Putin nu va face niciodată asta, deoarece ar însemna să recunoască înfrângerea – chiar dacă temporar. Așa că el continuă să repete că „operațiunea sa militară specială”, în timp ce insistă să nu o numească război, se desfășoară conform planului – în timp ce aleargă de-a lungul frontului, încercând să-și repare găurile în strategia sa.
Cu toate acestea, pe măsură ce războiul se prelungește, găurile se vor adânci și remediile vor deveni mai extreme. Putin se va scufunda mai adânc în gaura pe care a săpat-o pentru țara sa, asigurându-se că aceasta va suferi un dezastru militar și economic de bună credință, susține expertul rus.
Lumea se va confrunta cu un colaps demografic „fără precedent în istoria modernă”. Unele țări vor pierde jumătate din populație
PREMIERĂ // Președinta Parlamentului Slovenia, vizită la Chișinău: Întâlniri cu conducerea R. Moldova și discuție cu studenții de la USM
Printre zecile de morţi și răniți în incendiul din stațiunea de schi din Turcia nu sunt cetățeni ai R. Moldova, dă asigurări MAE