Un expert în tehnologii informaționale scoate în vileag RISCURILE intenției Procuraturii Generale
Secția tehnologii informaționale și investigații ale infracțiunilor în domeniul informaticii din cadrul Procuraturii Generale (PG) a elaborat un plan de acțiuni în domeniul prevenirii şi combaterii criminalităţii informatice.
Astfel, procurorii își propun să combată criminalitatea informatică prin „elaborarea și încheierea unor acorduri voluntare și convenții la nivel local între autoritățile publice și operatorii privați, în special furnizorii de servicii de Internet, privind procedura de blocare și închidere a site-urilor ilegale”.
Sergiu Corlat, expert în tehnologii informaționale și lector superior la Universitatea de Stat din Moldova, a identificat mai multe riscuri ale acestei intenții a Procuraturii Generale pe care o califică, mai degrabă, ca fiind „mai mult un test de verificare a opiniei publice, decât o intenţie serioasă care se doreşte materializată”.
„Din extrasul de pe site-ul Procuraturii Generale rezultă că acordurile de restricţionare a accesului către anumite site-uri vor fi VOLUNTARE, adică pot fi încheiate doar dacă prestatorii de servicii Internet vor fi de acord cu condiţiile unui asemenea acord. Or, semnarea de către un prestator de servicii Internet a unui asemenea acord va duce la o pierdere imediată a utilizatorilor, care vor migra către alţi prestatori ce refuză semnarea unor acorduri similare. Pe de altă parte, în cazul impunerii prestatorilor legali de servicii Internet să semneze asemenea acorduri, apare pericolul apariţiei companiilor sure sau negre care vor presta servicii Internet semilegal sau ilegal, ocolind pe de o parte restricţiile impuse, iar pe alta - plăţile în bugetul de stat”, afirmă Sergiu Corlat.
Totodată, expertul a identificat o posibilă avantajare a unor operatori de servicii Internet. „Un alt element, posibil întâmplător, este sintagma operatorii privaţi, ceea ce sugerează că restricţiile nu se vor extinde asupra „Moldtelecom”-ului şi „Unite”-ului, favorizând, astfel, aceşti prestatori”, este de părere lectorul superior.
Expertul mai consideră că orice site inclus în „lista neagră” poate folosi mai multe metode pentru a face publică informaţia de pe paginile sale, ocolind orice tip de filtre, localizate geografic pe alt domeniu decât cel al site-lui, oferind aici exemplul site-ului torentsmd.com.
Menționăm că șeful Secției din cadrul PG care a elaborat planul ce vizează combaterea criminalității informatice, Veaceslav Soltan, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că acesta se referă la „site-urile care pun în pericol securitatea statului, cele de pornografie infantilă, cele care încalcă drepturile de autor și cele conexe”.
Jim Carrey a desenat o caricatură a Melaniei Trump care a pus Twitter-ul pe jar
Cât valorează inelul de logodnă personalizat primit de Maria Sharapova
Cum le-a schimbat trecerea timpului pe cele mai frumoase actrițe de la Hollywood. Imagini vechi de peste 20 de ani