14:51:38 03.04.2025
Stiri

Expert în spațiul ex-sovietic: Cât de aproape suntem de izbucnirea unui nou RĂZBOI în inima Europei: „Situație fără precedent în istoria recentă a lumii, orice se poate întâmpla”

Actualitate 02.04.2025 16:22 Vizualizări872
Expert în spațiul ex-sovietic: Cât de aproape suntem de izbucnirea unui nou RĂZBOI în inima Europei: „Situație fără precedent în istoria recentă a lumii, orice se poate întâmpla”

Lumea traversează una dintre cele mai instabile perioade din istoria recentă, avertizează Armand Goșu, profesor la Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității din București și expert în istoria politică și diplomatică a Imperiului Rus și a Uniunii Sovietice. Într-un interviu acordat publicației „Adevărul”, Goșu analizează provocările geopolitice actuale, cu un accent aparte pe rolul Americii lui Donald Trump și impactul asupra Europei de Est, inclusiv România.

„Nu e liniște deloc, iar haosul pe care l-a dus Trump în politică ar putea mai degrabă să privilegieze un scenariu din acesta mai violent”, afirmă profesorul. Potrivit lui, viitorul este imprevizibil, tocmai din cauza naturii impredictibile a fostului președinte american. „Nu putem ști exact ce se va întâmpla, există multe semnale contradictorii. Cert este că orice se poate întâmpla cu Donald Trump, orice este posibil”, subliniază Goșu, adăugând că declarațiile și acțiunile liderului republican se pot schimba de câteva ori într-o singură zi.

Această instabilitate nu este întâmplătoare, crede el, ci provine dintr-un haos generalizat care caracterizează stilul de conducere al lui Trump.

„Inconstanța lui Donald Trump e mai degrabă rezultatul haosului și a incoerenței decât a unei politici calculate ce s-ar vrea a fi ambigue, pentru a-i deruta pe ceilalți”, spune profesorul. Totodată, el atrage atenția asupra unor „obsesii” ale lui Trump, cum ar fi relația specială cu liderul de la Kremlin. „Una dintre ele este prietenia cu Vladimir Putin și pe undeva are o mică admirație pentru acesta. Îl mai și critică pe Vladimir Putin, dar totul probabil că ține de o dezamăgire că Putin nu îi iese și lui în întâmpinare cu ceva”.

Cu toate acestea, Goșu nu crede că o ruptură între Trump și Putin este iminentă. Din contră, rușii par să joace cartea relației personale cu fostul lider american cu mare grijă. „Chiar dacă Trump ar încerca să-i forțeze, rușii sunt suficient de abili încât vor evita o ruptură în relația cu Trump. Pentru ei relația cu Trump pare să fie mult prea prețioasă și mergând mult mai mult decât în o simplă soluționare a dosarului Ucraina”.

Pe de altă parte, Orientul Mijlociu rămâne un punct fierbinte în strategia externă a lui Trump. „Cealaltă linie roșie pentru Donald Trump vedem că este Iranul, deci Orientul Mijlociu. Vedem declarațiile lui tot mai belicoase față de Iran”, observă Goșu. Cât despre China, lucrurile sunt și mai neclare: „Asigurările pe care le dă Trump sau pe care administrația sa le-a dat pentru Taiwan nu par să aibă prea mare valoare în condițiile în care politica externă americană este un continuu zigzag”.

Concluzia profesorului este una îngrijorătoare: „Suntem, cum să spun, într-o situație, practic, fără precedent în istoria recentă a lumii, nu doar a Europei, în care orice se poate întâmpla și în care oricât ai fi de atent, riscul ca evenimentele să evolueze pe un scenariu negativ rămâne în continuare mare”.

România, spune Goșu, nu este ocolită de aceste tensiuni, ba dimpotrivă, se regăsește într-o poziție vulnerabilă. „România se află într-o situație, practic, mai proastă ca oricând, mai ales după ce a anulat alegerile din decembrie. Până și prietenii noștri din Occident nu vor să mai discute cu noi, nu mai au încredere și nu ne mai bagă în seamă. Străinii, europenii mai ales sunt rezervați și nu mai au încredere în noi, în timp ce americanii ne critică. E o instabilitate accentuată, ne aflăm într-o situație cum nu se poate mai proastă, din păcate”.

Într-un context internațional în care alianțele tradiționale se fragilizează, iar liderii imprevizibili schimbă regulile jocului de la o zi la alta, analiza lui Armand Goșu devine un semnal de alarmă. Războiul pare, poate, încă departe – dar posibilitatea unui conflict major în Europa nu mai poate fi exclusă. Iar România, prinsă între marile axe geopolitice, pare din ce în ce mai singură pe harta unei lumi aflate în pragul unei noi crize globale.

Autor: ZiarulNational
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte