16:37:16 21.12.2024
Stiri

Un expert în securitate ironizează pe seama logicii lui Putin, care anticipează o escaladare a războiului, dacă Rusia va fi atacată cu rachete occidentale: Ucrainenii atacă din 2022, cu rachete britanice, regiunile ocupate, declarate „pământ rusesc”

Actualitate 13.09.2024 16:19 Vizualizări1715 Autor: Ziarul National
Un expert în securitate ironizează pe seama logicii lui Putin, care anticipează o escaladare a războiului, dacă Rusia va fi atacată cu rachete occidentale: Ucrainenii atacă din 2022, cu rachete britanice, regiunile ocupate, declarate „pământ rusesc” Shutterstock
8 martie 2022: Chipul lui Putin pe clădirea Muzeu de Istorie Medicală din Riga

Federația Rusă a anunțat din 2014 că Crimeea aparține Moscovei, iar din 2022 pretinde că și alte patru regiuni ucrainene sunt „pământ rusesc” și, deși ucrainenii luptă să-și recupereze pământurile, inclusiv atacând cu armament din Occident ținte militare ruse de pe aceste „pământuri rusești”, Vladimir Putin amenință abia acum Occidentul cu „escaladarea gravă a conflictului”.

„Putin a declarat că atacurile cu rachete occidentale asupra teritoriului Rusiei recunoscut internațional ar reprezenta o escaladare gravă a conflictului. (...) Putin a uitat, se pare, că tot el a declarat teritoriile ocupate și anexate ale Ucrainei ca parte a Federației Ruse. Sau se dezice de ele? Rușii susțin că patru regiuni ucrainene fac parte din Rusia din septembrie 2022, iar Crimeea - din 2014. De peste un an, ucrainenii atacă aceste zone, inclusiv ținte militare, cu rachete britanice, având rezultate reale. Rachetele americane ATACMS, folosite din aprilie, au distrus aerodromuri și alte ținte rusești din regiunile ocupate. Deci, rachetele occidentale lovesc teritoriul pe care Rusia îl pretinde, dar oficialii nu-l consideră rus. Putin, prin declarațiile sale recente, pare să nu considere Donbasul, Luhanskul și Crimeea parte a Rusiei, ci doar regiuni invadate ale Ucrainei”, punctează expertul în securitate de la Chișinău, Pavel Horea.


Pavel Horea

Potrivit reprezentantului comunității WatchDog, această retorică a Rusiei face parte din principala teză falsă a propagandei Kremlinului, menită să prezinte războiul din Ucraina drept un conflict între Rusia și NATO, în loc de „invazie injustă a Kremlinului în Ucraina”. De asemenea, retorica ar avea scopul să justifice decizia lui Putin de a-i ataca pe ucraineni.

„Administrația de la Kremlin a mai făcut asemenea declarații atunci când Kievul a primit avioane F-16, rachetele StormShadow sau când urmau a fi livrate tancuri occidentale”, amintește Pavel Horea.

Precizăm că preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat ieri că, în cazul în care Occidentul ar permite Ucrainei să lovească teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acţiune, aceasta ar însemna că „ţările NATO sunt în război cu Rusia”.

„Dacă se va lua o astfel de decizie, aceasta nu va însemna altceva decât implicarea directă a ţărilor NATO, a SUA şi a ţărilor europene în războiul din Ucraina. Acest lucru ar schimba însăşi natura conflictului. Ar însemna că ţările NATO sunt în război cu Rusia”, a declarat Putin la televiziunea de stat de la Moscova.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.12.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // O carte ca eveniment...

16.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Delirul imperial îna...

13.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Transnistria, ca un ...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md