Un expert a făcut o ANALIZĂ minuțioasă privind impactul „legii Alaiba” și speră că Maia Sandu NU o va promulga. „Acest proiect de lege este și un veritabil act de MIOPIE politică. Încă mai este timp pentru a reflecta și de a reveni asupra ei”
Expertul economic al Centrului Expert-Grup, Stas Madan, speră că președinta Maia Sandu nu va promulga legea privind interzicerea totală a publicității la loterii și pariuri sportive, promovată cu insistență de deputatul Dumitru Alaiba, deoarece va avea de pierdut bugetul de stat, mijloacele mass-media, dar și sportul din R. Moldova.
Madan explică într-un material de analiză de ce această lege va face mai mult rău decât bine R. Moldova.
Proiect nu este argumentat
În primul rând, proiectul de lege a fost promovat total fără evidențe și date care să argumenteze necesitatea unei asemenea acțiuni. Dacă o să citiți nota informativă a proiectului, aceasta conține exact ZERO cifre invocate. Au prezentat autorii că loteria și pariurile sunt o problemă sistemică din perspectiva interzicerii totale a publicității? Deloc. Doar unele cazuri luate individual pe parcursul promovării legii. Cu același succes și după aceeași logică am putea interzice publicitatea la zahăr, sare, ciocolată, mașini și multe altele.
Proiectul dat este unul care are impact asupra reglementării activității de întreprinzător și Analiza Impactului de Reglementare (AIR) este absolut necesară. De fapt, era absolut necesară, pentru că ea nu a fost realizată. De altfel, este curios și modul cum acest proiect de lege a obținut Avizul Guvernului. Deși este un proiect în care se impunea AIR-ul și respectiv ar fi trebuit să fie examinat de către Ministerul Economiei, avizul a fost acordat de către Ministerul Justiției.
Chiar și cei de la Ministerul Justiției scriu negru pe alb: „cu referire la legislația europeană relevantă în domeniul jocurilor de noroc, ținem să remarcăm faptul că aceasta se dovedește a fi suficient de liberală, bazată pe principiile de ,,permisibilitate” și ,,control”, obiectivul prioritar în acest sens fiind evitarea economiei tenebre și cunoașterea situației reale din domeniu de către instituțiile de resort ale statului, dar și protejarea tinerilor”. Unica argumentare de la Ministerul Justiției a fost că statul ar avea dreptul să facă asta.
Mai mult, există hotărâri a Curții Europene de Justiție în care este specificat foarte clar că: „În contextul politicii de „expansiune controlată”, operatorilor ar trebui să li se permită să își extindă jocurile de noroc, să facă publicitate la o anumită scară și să utilizeze diferite tipuri de canale de distribuție pentru a concura împotriva operatorilor ilegali. Aceasta este pentru a putea oferi o alternativă fiabilă la jocurile de noroc ilegale”.
Dar ca să spunem lucrurilor pe nume și simplu, în legislația europeană și inclusiv cea moldovenească, loteria și pariurile sportive sunt specificate expres în categoria de „JOCURI CU RISC SOCIAL SCĂZUT” și faptul că în toate statele din regiune publicitatea la pariuri sau loterie sunt permise rezultă anume din această catalogare, pe care deputații noștri țin acum să o contrazică cu zero argumente și evidențe.
Unde e logica? Asta e modul de a susține sportul în R Moldova?
Mai mult, prin acest proiect de lege a fost interzisă și activitatea de sponsorizare din contul loteriilor sau pariurilor. Adică în toată Europa echipe cunoscute și adorate de milioane de fani precum Real Madrid, AC Milan, West Ham United, Rapid București etc. au purtat sau poartă denumiri de case de pariuri pe tricouri, iar noi interzicem total publicitatea și sponsorizarea. Unde e logica? Asta e modul de a susține sportul în R. Moldova? Dar să admitem așa o situație că anul viitor în cupele europene în Moldova va veni să joace West Ham sau Rapid, care sunt și acum cu denumiri de case de pariuri pe tricouri. Cum se va aplica legea asta genială în acest caz? Doar la televizor și pe stadion fanii vor vedea publicitate la pariuri. Mai mult, toate televiziunile care retransmit în Moldova meciuri din Premier League, prima ligă din Rusia sau Liga 1 din România au content de publicitate a diferitor case de pariuri în pauze sau chiar în timpul meciurilor.
Cifre arată că moldovenii nu sunt așa de iresponsabili să dea banii în vânt pe loterie
În ultimul timp au apărut în spațiul public mai multe cifre, care ar demonstra ca și cum că în acest an a crescut în mod galopant dependența de loterie și pariuri sportive în Moldova. Îmi pare rău să constat, pentru că interpretarea acestor cifre vine de la oameni față de care am o atitudine foarte bună și rezonez cu opinia pe multe subiecte, dar în acest caz a fost vorba în mod evident de manipulare sau cel puțin o neînțelegere a fenomenului.
Ceea ce a însemnat în mare parte de fapt o trecere a jucătorilor de loterii și pariuri deja existenți de la companiile străine la Loteria Națională urmare a blocării site-urilor acestora și a posibilității de a extrage plățile de către bănci, a fost prezentat drept o creștere a dependenței. Am să mă refer de exemplu la acea mult discutată cifră potrivit căreia în Moldova se vând 1,3 milioane de bilete de loterie zilnic. Din acest număr de 1,3 milioane, 97% reprezintă bilete de loterie online (care au un specific aparte și au în mare parte valori nominale mult mai mici decât biletele de hârtie), iar biletele de hârtie vândute asupra căreia are cel mai mult impact publicitatea au constituit circa 45 mii pe zi.
Mai mult, datele Loteriei Naționale arată că în primele 10 luni din acest an s-au vândut cu 40% mai puține bilete de loterie pe suport de hârtie comparativ cu anul 2019, asta chiar dacă între timp distribuția retail a acestora a crescut, la fel cum a crescut și bugetele pentru publicitate acordate. Or, aceste cifre arată că moldovenii nu sunt așa de iresponsabili să dea banii în vânt pe loterie. Dimpotrivă.
Interzicerea publicității la loterie și pariuri va mai avea un impact puternic asupra finanțării sportului și a mass media
- de exemplu, în primele 10 luni ale anului posturile TV au primit bani pentru publicitate de la Loteria Națională în sumă de aproape 21 milioane Lei. Este o sumă imensă pe care acum, evident că posturile TV nu-i vor mai avea. În condițiile în care piața de publicitate locală este departe de a fi una generoasă, scoaterea acestor sume enorme va crește dependența posturilor TV de finanțări obscure și va îndepărta realizarea obiectivului pe care actuala guvernare și l-a pus, și anume acela de a susține ca presa să devină mai independentă. Vor avea de suferit și multe portaluri de știri și posturi radio care beneficiază de finanțări de la Loteria Națională.
- sportul de asemenea va avea de suferit, mai ales din cauza faptului că sunt interzise expres și sponsorizările, chiar dacă la nivel european aceasta este o nișă foarte importantă de finanțare a sportului.
Un impact semnificativ va avea și asupra bugetului, care într-un context atât de dificil și cu un deficit bugetar atât de mare, va rata venituri de zeci de milioane de lei.
Care ar fi soluțiile pentru ca toată lumea să fie împăcată
Acum să zic și opinia mea despre ce cred că trebuie de făcut pentru a îmbunătăți piața jocurilor de noroc:
1). Liberalizarea pieței pariurilor sportive. Cu excepția unor state nordice, în toată Uniunea Europeană pariurile sportive sunt piețe competitive cu multe case de pariuri prezente pe piață. În ultimii ani din cauza porcăriei făcute de Plahotniuc de instituire a monopolului de stat și la pariuri sportive, statul a ratat anual sume de zeci de milioane de lei. Chiar dacă din acest an s-au luat măsuri mai ferme de a bloca posibilitatea de a face pariuri la companii străine și o parte însemnată de jucători au trecut la site-ul oficial 7777.md, există încă o grămadă de jucători care găsesc modalități de a paria pe site-uri străine și eu personal cunosc așa cazuri.
Decât să duci o luptă oarbă de a bloca site-uri și plăți, care oricum este un fapt imposibil de realizat în totalitate în condițiile actuale, este mult mai logic și firesc de a oferi tuturor posibilitatea de a avea prezență liberă în Moldova și de a se conforma astfel și cadrului fiscal din țară. Un alt aspect de reținut în acest context este și obligația R. Moldova de respectare a Acordului de Asociere cu UE și necesitatea de liberalizare și îmbunătățire a accesului la diferite piețe, printre care cu o mare probabilitate s-ar putea regăsi și piața pariurilor sportive.
2). Reglementarea publicității la loterie și pariuri sportive. Pentru a diminua anumite manifestări agresive de instigare la aceste jocuri, practica europeană folosește pe larg diverse reglementări inteligente pe care e cazul să le preluăm și noi. Dar nicidecum interzicere totală, fiindcă în așa caz o parte din piață trece în economia tenebră și se întâmplă 2 lucruri negative deodată: statul pierde controlul asupra amplorii acestui fenomen, dar mai pierde și mulți bani la buget.
3). Analiza minuțioasă a celor 2 parteneriate public-private existente la moment și luarea măsurilor de rigoare dacă se descoperă și demonstrează schemele care sunt intens discutate de mult timp. Cel puțin o clarificare despre cine sunt beneficiarii efectivi a acestui business este absolut necesară.
Acest proiect de lege mai urmează a fi promulgat de către președintele republicii pentru a deveni lege. Încă mai este posibilitatea de a reflecta și a reveni la legi adoptate bazate pe evidențe și analize de impact.
Și încă ceva. Acest proiect de lege mai este și un veritabil act de miopie politică a guvernării. În condițiile în care climatul relației guvernării cu mass-media în general este departe de a fi unul optimal și la momentul actual, chiar și cele mai de bună credință redacții când vor vedea golurile lăsate prin propriile bugete de lipsa banilor din publicitate la loterii și pariuri vor reflecta de mai multe ori înainte de a scrie.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md