Un economist critică DUR inițiativa premierului Filip: „Este ilegală și cu rea-credință”
Solicitarea de săptămâna trecută a prim-ministrului Pavel Filip de a introduce un moratoriu asupra tuturor controalelor efectuate la agenții economici adună tot mai multe critici. Chiar și economiștii consideră că această inițiativă va aduce prejudicii grave.
Într-o postare pe blogul său, economistul Gheorghe Costandachi explică că moratoriul „încălcă toate principiile și procedurile, fie cu bună știință sau cu rea-credință”.
„Funcționarea moratoriului va constitui un factor favorizant pentru agenții economici să desfășoare activități ilegale, fără a declara onest veniturile obținute, respectiv impozitele, ceea ce într-un final va duce la diminuarea veniturilor la buget...Marele Moratoriu, vociferat de premierul Filip, nu are la bază temei legal, nici explicații, nici argumente și nici necesitate. În haosul financiar și economic în care a fost aruncată Republica Moldova din cauza oligarhizării și capturării ei ca stat, apare o așa decizie de anulare a tuturor controalelor din partea celor mai importante servicii de stat, care au menirea de a curma contrabanda, evaziunile fiscale, fraudele economice, falsificarea de mărfuri și alte activități ilegale”, scrie Costandachi.
Expertul crede că acest moratoriu nu a fost cerut întâmplător și de fapt s-a dorit aprofundarea artificială a crizei social-economice, decapitând Serviciul Fiscal și Vamal și Poliția Economică de conducătorii neloiali Partidului Democrat.
„Acum toate pârghiile și instrumentele de a menține sub control și a monitoriza afacerile negre și crimele economice sunt paralizate și sub controlul PD”, argumentează Gheorghe Costandachi.
Economistul a enumerat și câteva scopuri pe care crede că le urmăresc autorii inițiativei de instituire a moratoriului asupra controalelor la agenții economici:
- a șterge urmele jafului secolului;
- a mai realiza unele scheme de deposedare de averi;
- a mai frauda sistemul bancar de o sumă mult mai mare de bani;
- a instaura un monopol asupra sistemului bancar prin persoane interpuse;
- a închide un număr mare de întreprinderi fantome implicate în contrabandă și evaziuni fiscale în proporții deosebit de mari;
- a mai privatiza unele întreprinderi de stat sau de a le jefui de toată averea (Curtea de Conturi în această perioadă tot nu are dreptul de a efectua controale);
- a realiza alte afaceri cu caracter economic criminal.
Au fost constituite grupurile de lucru care vor decide subiectele pentru examenele și evaluările naționale din acest an de studii, inclusiv la BAC
Nicolae Ciucă a DEMISIONAT din fruntea PNL: „Noua conducere a PNL nu va fi singură, deoarece are alături o oștire minunată formată din primari, președinți de consilii județene, consilieri locali și județeni”
DOC // Cum a ascuns condamnatul fugar Ilan Șor aproape 11 milioane de lei