Un documentar dedicat istoriei Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, prezentat la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” din București
Filmul documentar de lung metraj – „O SCENĂ A MEMORIEI – 100 de ani de Teatru Național la Chișinău”, dedicat istoriei Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, va fi proiectat la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” din București.
Evenimentul va avea loc duminică, 22 mai, la ora 12:00, în prezența Directorului Teatrului Național „Mihai Eminescu”, Petru Hadârcă, anunță Ambasada R. Moldova în România.
„Istoria Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău este mai mult decât o istorie despre artă, glorie, vedete sau dezbateri estetice. Este istoria unui teatru care și-a cucerit dreptul de a fi, este viața unor artiști care și-au cucerit dreptul de a juca în limba română și de a fi liberi în creația lor, în condițiile unor realități vitrege, de crize și circumstanțe insolite, dramatice și adesea tragice, generate de poziționarea geografică și de circumstanțele geopolitice ale secolului al XX-lea. Este istoria unei supraviețuiri: prin miracolul artei și prin energiile limbii române teatrul și-a recucerit dreptul la libertatea de creație și a contribuit la supraviețuirea spirituală a mai multor generații de spectatori, oferind astăzi iubitorilor de frumos un spațiu de gândire și reflecție, o platformă de integrare a fluxurilor creatoare și novatoare ale artei scenice românești și europene”, se arată în comunicatul de presă al misiunii diplomatice.
Primul teatru permanent de repertoriu finanțat din bani publici la Chișinău a fost Teatrul Național de limbă română înființat la 6 octombrie 1921 de Guvernul român.
Film cu participarea: Ion Caramitru, Constantin Dinulescu, Vladimir Beșleagă, Mihai Cimpoi, Larisa Turea, Vitalie Rusu, Viorica Chircă, Ludmila Iachim, Dina Cocea, Ninela Caranfil, Iurie Negoiță, Nicolae Darie, Alexandru Vasilache, Alexandru Cozub, Anatol Durbală, Elena Negru, Gheorghe Negru, Tamara Nesterov, Iurie Focșa, Ana Bunescu, Alexandru Leancă, Diana Decuseară, Dan Melnic.
Regie: Petru Hadârcă
Producător: Virgiliu Mărgineanu
Scenariu: Petru Hadârcă, Mariana Onceanu
Editor imagine, design grafic, colorizare: Radu Dumitru Zaporojan
Director de imagine: Oleg Popescu
Compozitor: Valeriu Cașcaval
Design sunet și mixaj: Valentin Strișcov
Lumini scenice: Denis Chitoroagă, Grigori Snigureac
Asistenți imagine: Călin Popescu, Anatol Chicu
Post-producție: Teatrul Metropolitan București
Actorul: Vitalie Rusu
Voce: Petru Hadârcă, Iurie Focșa
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski