Un deținut rus, care a fost trimis de autorități la RĂZBOI în Ucraina, a împușcat zece camarazi în timp ce dormeau
Un fost deținut rus care fusese încorporat în armata Rusiei și-a împușcat zece camarazi în timp ce dormeau, apoi a dezertat, anunță canalul de Telegram „Spy Dossier”.
Dezertorul se numește Fedorchenko Maksim Andreevici și făcea parte din "Compania de asalt V". După ce și-a omorât colegii, în regiunea Zaporojie a Ucrainei, acesta a fugit către așezarea Pologi iar armata rusă este în căutarea lui, relatează Adevărul
Astfel de incidente, în care un militar își ucide camarazii sau comandantul, sunt frecvente în rândurile armatei ruse. La 25 octombrie, în regiunea Kursk a Rusiei (aflată la granița cu Ucraina), un militar l-a împușcat mortal pe ofițerul Dmitri Slepnev, care deținea funcția de comandant adjunct al Brigăzii 810 Infanterie Marină din Sevastopol. Comandantul adjunct a fost împușcat în cap cu o pușcă de asalt Kalașnikov, după un conflict verbal.
„Tentativa sau uciderea deliberată a unui camarad este un act neprofesionist", au opinat experții de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).
Astfel de incidente au loc în contextul în care condițiile din armata rusă sunt dure. În septembrie 2024, un soldat a vorbit despre abuzurile la care sunt supuși de către comandanți. Comandantul său, beat fiind, trimitea militari în luptă, în misiuni imposibil de îndeplinit, care se sfârșeau cu moartea rușilor. „Trei grupuri, da, au mers deja acolo, la naiba! Și suntem a patra grupă, iar cele trei grupe încă nu sunt în legătură. Deci suntem cu toții nenorociți acolo. Probabil că nu ne vom întoarce”, dezvăluia soldatul rus.
De aceea, mii de soldați ruși au dezertat de la începutul războiului din Ucraina. Mulți alții au refuzat să execute ordine, spun activiștii pentru drepturile omului.
Mulți dintre acești militari ruși au primit vize temporare în țările în care au fugit, cum ar fi în cazul a șase soldați care au ajuns în Franța, unde au primit azil, scrie ziarul The Guardian.
Peste 600 de școli din R. Moldova utilizează deja catalogul electronic: Mai mult de 100 au renunțat în totalitate la catalogul pe hârtie
Însărcinatul cu afaceri al Moscovei în R. Moldova, convocat la sediul MAE: „Responsabilitatea pentru criza energetică din regiunea transnistreană revine exclusiv Federației Ruse și companiei Gazprom, care au decis să sisteze livrările de gaze”
Capacitatea comercială necesară pentru a acoperi 100% din consumul de energie electrică în ziua de 10 ianuarie, rezervată cu succes la hotarul cu România