Un deputat în Adunarea Populară a UTA Găgăuzia, deferit justiției pentru escrocherie: Prejudiciu de 11 milioane de lei
Un deputat în Adunarea Populară a UTA Găgăuzia, dar și soția acestuia au fost deferiți justiției pentru escrocherie, delapidarea averii străine în proporții deosebit de mari și insolvabilitatea intenționată. Potrivit procurorilor anticorupție, acțiunile alesului local din Găgăuzia și ale consoartei sale au cauzat un prejudiciu de aproximativ 11 milioane de lei.
Mai exact, deputatut ar fi convins un cetățean străin să investească și să preia aproape jumătate dintre acțiunile unei Societăți cu Răspundere Limitată (SRL), iar la scurt timp a aflat că firma era în insolvabilitate. Cu toate acestea, învinuitul a folosit bunurie SRL-ului în scop de producere.
Procuratura Anticorupție precizează că urmărirea penală a fost pornită în ianuarie 2014 de către Inspectoratul de Poliție Comrat, în baza plângerii administratorului acelui SRL.
„În rezultatul efectuării urmăririi penale, s-a stabilit că învinuitul împreună cu soția acestuia au indus, în anul 2011, un SRL în proces de insolvabilitate. Anterior, în 2010, urmărind scopul dobândirii ilicite bunurilor altei persoane, învinuitul a determinat un cetățean străin să preia 49,9% din acel SRL. Ulterior, la scurt timp după înțelegere, învinuitul a transmis activele acelui SRL către un alt SRL al cărui acționar era el însuși, astfel diminuând semnificativ valoarea cotei-părți transmise cetățeanului străin, care a aflat abia în anul 2013 că SRL-ul în care deține 49,9% se află în proces de insolvabilitate”, explică procurorii.
Ulterior, în perioada anilor 2015 - 2022, deputatul găgăuz a încheiat, în calitate de reprezentant al companiei sale, contracte de locațiune, de depozit și pază cu SRL-ul aflat în proces de insolvabilitate pentru asigurarea integrității bunurilor acestuia, însă, contrar scopului de pază și protecție, a utilizat bunurile în scop de producere.
„În aceeași perioada, primind spre păstrare bunuri asupra cărora a fost aplicat sechestru, învinuitul a admis includerea acestora în lista de inventariere (masa debitoare) în cadrul procesului de insolvabilitate, utilizându-le în beneficiul economic al SRL-ului pe care îl deține. În urma acțiunilor sale, a fost cauzat un prejudiciu de aproximativ 11 milioane de lei”, se mai arată în comunicatul Procuraturii Anticorupție.
Cei doi nu-și recunosc vina, iar cauza penală va fi examinată de Judecătoria Comrat, sediul Central.
Dacă vor fi găsiți vinovați, cei doi riscă închisoare de la 8 la 15 ani, amenzi de până la 92 500 de lei, cu privare de dreptul de a ocupa funcții sau exercita o activitate pe un termen de până la 5 ani.
Procurorii anunță că, în scopul garantării recuperării prejudiciului, achitării amenzii și eventualei confiscări speciale, a fost aplicat sechestru asupra 100% cota-parte a SRL-ului al cărui acționar este învinuitul, în valoare de peste opt milioane de lei.
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România
Clasificare tarifară eronată a mărfurilor importate: Vameșii au găsit încă 87,366 de milioane de lei în 2024, în urma unor controale suplimentare