Un deceniu fără Grigore Grigoriu


Zece ani fără Zobar. Pe 20 decembrie se împlinește un deceniu de la trecerea în neființă a celebrului actor Grigore Grigoriu, care prin prisma rolurilor create a cauterizat sufletul multor cinefili. Fără el cinematografia moldovenească nu ar fi cunoscut gustul succesului înregistrat la cele mai importante festivaluri internaționael de film, dar trebuie de remarcat și contribuția incomesurabilă a regizorului Emil Loteanu și actriței Svetlana Toma.
Loteanu l-a caracterizat pe Grigore Grigoriu ca fiind o statuie antică vie care, mai târziu, de sub carapacea de piatră a tăcerii avea să tâşnească o magmă incandescentă.
Actorul s-a născut la 4 aprilie 1941 în oraşul Căuşeni. Fiind orfan de tată, a lucrat de mic pentru a-şi ajuta familia. După absolvirea şcolii medii, a devenit actor amator pe scena Teatrului popular din Căuşeni. Grigore Grigoriu nu a făcut şcoală de actorie, însă datorită talentului şi-a croit drum în lumea artei, acumulând cunoştinţe şi practică pe scena Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Bălţi, unde fusese angajat în anul 1959.
Debutul său ca actor de film a avut loc în filmul „Poienele roșii”, regizat de Emil Loteanu. Rolurile sale cele mai cunoscute sunt Sava Milciu din „Poienele roșii” (1966), Radu Negostin din „Lăutarii” (1971) și Luiku Zobar din „Șatra” (1975).
Referitor la interpretarea sa din filmul „Șatra”, Grigore Grigoriu povestea următoarele: „Ca să joc în "Șatra", maestrul Loteanu m-a obligat să trăiesc într-o casă cu țigani, unde seara începea cu cântece și se încheia cu bătăi și cu vărsare de sânge. Am înțeles atunci ce înseamnă infernul. Dar, altfel, nu se putea. Loteanu zicea că trebuie să știu totul despre țigani”. Cu acest rol, în 1977, la Festivalul de film din Karlovy Vary a luat premiul pentru cel mai bun rol masculin.
Grigoriu s-a filmat în peste 50 de pelicule turnate la „Moldova-Film” şi alte studiouri din fosta URSS, precum şi în trei filme produse la Studioul DEFA din Germania.
Artistul a fost căsătorit cu Ecaterina Botnariuc, regizoare la televiziune (care a decedat cu câțiva ani înaintea sa) și cu care avea doi copii, Traian și Octavian. Pe 20 decembrie 2003, în apropierea satului Palanca, Grigoriu şi-a pierdut viaţa într-un accident rutier, iar cu șapte luni mai târziu, într-un accident la fel de stupid, moare şi fiul sau Traian, actor la Teatrul din Piatra-Neamț.









































































