Un consilier prezidențial, INDIGNAT de decizia prin care a fost suspendat decretul lui Dodon de retragere a cetățeniei lui Traian Băsescu. Răspunsul avocatului
Consilierul prezidențial pe probleme juridice, Maxim Lebedinschi, consideră că decizia Judecătoriei Chișinău de suspendare a decretului preşedintelui Igor Dodon cu privire la retragerea cetățeniei lui Traian Băsescu este „politizată”.
Într-o postare pe Facebook, Lebedinschi blamează faptul că acest caz a fost făcut public și anunță că Președinția va prezenta „probe” că i-ar fi retras motivat cetățenia R. Moldova fostului șef de stat de peste Prut.
„Cum era de așteptat, acest subiect a fost politizat de către instanța de judecată. Faptul că s-a decis suspendarea decretului preşedintelui pe ascuns este o latură, mai grav este că, înainte de a înștiința instituția prezidențială despre existența litigiului, instanța a făcut tam-tam în presă. Or, nu acesta este rolul judecății. Imediat cum vom primi actele instanței, vom veni cu o reacție suplimentară. Cu siguranță vom contesta acțiunile instanței la Curtea de Apel. Cu referire la prezentarea probelor, să nu-și facă griji, prevederile legale au fost respectate, ceea ce vom și demonstra”, a scris consilierul prezidențial.
Andrei Bivol, avocatul lui Traian Băsescu, i-a răspuns consilierului prezidențial, atrăgându-i atenția că nu instanța de judecată a făcut publică această decizie, ci dânsul, în calitate de apărător al fostului președinte.
„Referitor la emiterea „pe ascuns” a încheierii de asigurare a acţiunii prin suspendarea executării decretului contestat, sunt usor uimit că reprezentanţii Preşedinţiei nu cunosc conţinutul art. 177 alin. (2) al Codului de Procedură Civilă, potrivit căruia „cererea de asigurare a acţiunii se soluţionează de către judecător sau de către instanţa care examinează pricina în ziua depunerii, fără înştiinţarea pârâtului şi a celorlalţi participanţi la proces. Dacă cererea de asigurare a acţiunii este depusă concomitent cu cererea de chemare în judecată, aceasta se soluţionează în ziua emiterii încheierii privind acceptarea cererii de chemare în judecată, fără înştiinţarea pârâtului şi a celorlalţi participanţi la proces”. Observăm, deci, că instanţa de judecată a aplicat întocmai prevederile legale pertinente. Dacă toţi sunt egali în faţa legii, nu vedem motive pentru care instanţa ar fi trebuit să devieze de la regulile şi termenele de procedură legale din simplu motiv că pârâtul în litigiu este şeful statului”, susține Andrei Bivol.
Avocatul mai spune că a făcut publică această informaţie cu privire la suspendarea decretului lui Dodon, deoarece este o chestiune de interes public „atât din cauza părţilor implicate, cât şi din cauza obiectului litigiului, iar mass-media şi societatea au dreptul să cunoască toată informaţia despre mersul acestei proceduri”.
Amintim că Judecătoria Chișinău a suspendat, pe 20 martie, decretul președintelui Igor Dodon de retragere a cetățeniei Republicii Moldova lui Traian Băsescu. Măsura a fost luată până la sluționarea finală a litigiului inițiat de fostul președinte al României. Potrivit instanței, Dodon trebuie să prezinte, până la 2 mai curent, argumentele în favoarea retragerii cetățeniei fostului șef de stat din România. Următoarea ședință de judecată în acest caz va avea loc pe 16 mai curent, la Judecătoria Chișinău.
Ambasadorii UE au agreat aderarea completă a României la Schengen şi cu frontierele terestre, începând cu 1 ianuarie 2025
DECLARAȚIE // Moscova ar intenționa „să provoace o criză în R. Moldova”, folosind din nou gazele ca armă: „Se țintește în rezultatele viitoarelor alegeri parlamentare - ultima șansă a Kremlinului de a stopa cursul european al R. Moldova”
Centrul de instruire în domeniul medicinei de urgență, calamităților și situațiilor de criză va avea sediu nou: Investiții de aproape 29 de milioane de lei făcute de Ministerul Sănătății și partenerii externi