Un caz de otrăvire din 1979 ne arată de ce nu trebuie să consumăm niciodată cartofi verzi
În 1979, o eroare de catering a dus la otrăvirea a 78 de școlari; de vină au fost cartofii deveniți verzi. Cum s-a întâmplat acest lucru?
După ce s-au întors la o școală din sudul Londrei, după vacanță, un număr mare de băieți s-au îmbolnăvit brusc cu simptome variind de la vărsături și diaree, până la febră și stări de comă, depresie a sistemului nervos și, în cazurile cele mai grave, „episoade de convulsii”.
„Acești băieți au prezentat și semne de colaps periferic, circulator, chiar și atunci când deshidratarea a fost doar ușoară”, au scris medicii într-un raport de caz al BMJ publicat în același an. Ei au raportat că s-a pierdut „puțin” sânge în scaunul sau în vărsăturile băieților, în ciuda celor șase zile în care simptomele au continuat la unii dintre ei.
Cauza bolii a fost identificată rapid: toți mâncaseră cartofi fierți cu aproximativ 14 ore în urmă.
Cartofii deveniți verzi sunt toxici
„Cartofii sunt o parte atât de comună a dietei occidentale, încât majoritatea oamenilor sunt surprinși să afle că sunt produsul unei plante otrăvitoare. De fapt, tulpinile și frunzele cartofului conțin o serie de glicozide alcaloide, numite solanine, care sunt foarte toxice”, a scris echipa.
Oamenii de știință citează și alte cazuri, printre care al unui bărbat care a fost otrăvit după ce a decis să folosească frunzele și lăstarii de cartof ca legumă în sine.
Principalul pericol, însă, vine consumând cartofii deveniți verzi, lucru care s-a întâmplat în cazul din 1979 pentru că oamenii de la bucătărie folosiseră o pungă de cartofi rămasă din semestrul precedent. Din fericire, toți copiii și-au revenit în urma tratamentului primit în spital, deși unii dintre ei au avut o perioadă dificilă și au avut halucinații în perioada cât au fost internați.
Din fericire, oamenii nu prea gătesc cartofi înverziți
„Înverzirea și încolțirea apar atunci când tuberculii de cartofi sunt expuși la lumină sau sunt depozitați în condiții nefavorabile, iar aceste procese sunt asociate cu producerea de alcaloizi. Inițial, aceasta are loc în locurile cu activitate metabolică crescută de la suprafață, dar în cele din urmă solaninele pot fi detectate în profunzimea tuberculului”, a explicat echipa în lucrarea ei, relatează IFL Science.
„Din fericire, puțini oameni gătesc cartofi înverziți sau încolțiți din cauza aspectului lor și a gustului lor amar, neplăcut, astfel încât, în practică, intoxicația cu solanină pare a fi rară, cu excepția perioadelor de penurie de alimente”, au încheiat cercetătorii.
Copii după manuscrisele lui Mihai Eminescu, expuse în Parlamentul de la Chișinău
Explozia de pe Albișoara: Inspectorii de patrulare au demarat verificarea tuturor vehiculelor care se alimentează cu gaze
OPORTUNITATE pentru funcționarii publici din R. Moldova: Instruiri și vizite de studiu pentru a prelua experiența statelor europene pentru transformarea serviciului public din Republica Moldova