Un bărbat a fost amendat cu 200 de euro pentru că a vorbit pe speaker la telefon într-o gară din Franţa
Un bărbat care a fost amendat cu 200 de euro pentru că a vorbit la telefon pe speaker într-o gară din Franţa încearcă să obţină în instanţă anularea sancţiunii, relatează BBC News.
Bărbatul, care şi-a dat doar numele mic, David, a declarat pentru BFMTV că vorbea cu sora sa în gara din Nantes, duminică, când un angajat al SNCF, compania franceză de căi ferate, s-a apropiat de el. Acesta i-a spus că va fi amendat cu 150 de euro dacă nu opreşte difuzorul - o amendă care, susţine el, a fost majorată ulterior la 200 de euro, deoarece nu a plătit-o pe loc.
David şi-a angajat un avocat pentru a contesta amenda.
SNCF a confirmat că bărbatul a fost amendat de personalul său de securitate într-o zonă liniştită a gării, dar compania feroviară de stat contestă unele detalii ale relatării pasagerului, potrivit publicaţiei franceze La Parisien, citate de news.ro.
SNCF a descris o „interacţiune crescândă” între un pasager şi un membru al personalului său înainte de emiterea amenzii.
În vârstă de 54 de ani, David a declarat că iniţial a închis telefonul când i s-a spus despre amendă, crezând că este o glumă.
SNCF a precizat pentru BBC News că personalul său de securitate operează în trenuri şi în staţii şi este autorizat să emită amenzi împotriva pasagerilor. SNCF a confirmat, de asemenea, că amenda a crescut de la 150 de euro la 200 de euro „deoarece clientul a refuzat să plătească”.
VORBITUL TARE LA TELEFON ÎN PUBLIC, UN COMPORTAMENT SUPĂRĂTOR
Deşi în Franţa nu există o lege naţională care să interzică utilizarea telefoanelor mobile pe speaker în locurile publice, există reglementări privind controlul zgomotului.
În conformitate cu Codul francez al transporturilor, cei care utilizează „dispozitive sau instrumente sonore” sau „tulbură liniştea celorlalţi prin zgomot” în zonele destinate pentru transportul public pot fi amendaţi.
Sondajele de opinie sugerează că vorbitul cu voce tare într-un loc public se numără printre comportamentele considerate cele mai inacceptabile atunci când vine vorba de apelurile telefonice. Într-un sondaj realizat anul trecut pe 2005 adulţi din Marea Britanie, institutul de sondare YouGov a constatat că 86% dintre aceştia au considerat că utilizarea difuzorului într-un mediu comun este inacceptabilă, în timp ce 88% au fost de aceeaşi părere în ceea ce priveşte vorbitul cu voce tare.
CE REGLEMENTĂRI SUNT ÎN ALTE ŢĂRI
Având în vedere sentimentele atât de puternice, ţările din întreaga lume au abordări diferite în ceea ce priveşte reglementarea acestei probleme.
Regulamentele feroviare din Regatul Unit prevăd că utilizarea oricărui echipament pentru a produce un sunet care deranjează o altă persoană nu este permisă, cu excepţia cazului în care există o permisiune scrisă, şi riscă o amendă. Unii operatori feroviari din Regatul Unit oferă „vagoane liniştite” sau „zone liniştite” - vagoane în care pasagerii sunt încurajaţi să reducă nivelul de zgomot. De exemplu, London North Eastern Railway cere pasagerilor care călătoresc în astfel de vagoane să se asigure că muzica pe care o ascultă nu poate fi auzită prin căşti şi să plece dacă doresc să efectueze sau să primească un apel.
Operatorul feroviar italian Trenitalia oferă un serviciu similar pe trenul Frecciarossa. Pasagerii „care doresc să călătorească în deplină relaxare şi departe de poluarea sonoră produsă de telefoanele mobile” pot călători într-o „zonă silenţioasă” în vagonul său business.
În Japonia, unde există norme culturale stricte privind comportamentul în public, vorbitul la telefon în tren este considerat nepoliticos şi este puternic descurajat. Recomandările privind eticheta în tren, publicate pe site-ul web al West Japan Railway Company, cer pasagerilor să nu vorbească tare în tren şi să îşi seteze telefoanele pe modul silenţios, precum şi să se abţină de la efectuarea şi acceptarea apelurilor în timp ce se află în tren. „Vorbitul cu voce tare în interiorul trenurilor este deranjantă pentru pasagerii din apropiere”, arată compania.
Busan Transportation Corporation, o companie de transport din oraşul Busan din Coreea de Sud, sfătuieşte pasagerii să îşi pună telefonul pe modul vibraţii şi „să poarte conversaţii în linişte”, conform unui ghid de etichetă feroviară postat pe site-ul său.
Dodon vrea să ajungă la putere pentru ca să bage R. Moldova în RĂZBOI? Socialistul a formulat pretenții teritoriale față de Ucraina, care e atacată de armata lui Putin: „Intenționați să intrați în războiul cu Ucraina, alături de Rusia?”
Parcuri fotovoltaice mari, construite la Telenești și Strășeni: „După darea în exploatare a centralelor fotovoltaice, puterea totală a surselor de energie regenerabilă va crește până la 670 MW, comparativ cu 580 MW la finele anului 2024”
SUME // Ce bugete vor avea la dispoziție federațiile sportive din R. Moldova, în 2025: Statul alocă 30 de milioane de lei în plus