Un BANCHER dă alarma: Sunt 60% şanse să avem o nouă recesiune!
Economia globală ar putea traversa o nouă perioadă neagră în următoarele 18 luni, principalele pietre de moară care trag în jos creşterea economică fiind dispariţia „efectului Trump” de pe piaţa americană, dar şi nivelul ridicat al creditelor acordate în ultimul an în China şi UE, crede economistul şef al Saxo Bank.
„Perspectiva globală la nivel macro este una în care predomină riscul unei recesiuni pentru următoarele 12 până la 18 luni, ca urmare a creşterii nivelului de creditare odată cu inflaţia”, afirmă Steen Jakobsen, citat de CNBC.
Sentimentul de încredere dat de alegerea preşedintelui Donald Trump şi promisa relaxare fiscală care ar trebui să se petreacă pe piaţa americană au început să se risipească, iar evoluţia pieţei este dictată mai mult de o serie de speranţe fără acoperire, crede economistul şef al Saxo Bank.
În acelaşi timp, China nu dă semne că va reuşi să tureze mai mult motoarele economiei sale ţinute în loc atât de gradul mare de îndatorare întâlnit în rândul corporaţiilor, cât şi de indecizia factorilor politici în faţa provocărilor ridicate de politica noii administraţii americane.
Un impuls similar dat creditelor s-a înregistrat în ultima perioadă şi în Europa, lucru care îi face circumspecţi pe analiştii Saxo Bank. „În vreme ce toate pieţele văd un risc de recesiune mai mic de 10%, noi, la Saxo Bank, împreună cu Nedbank Africa de Sud, credem că există o probabilitate de 60% ca acest lucru să se întâmple”, a explicat Jakobsen.
Europa este de aşteptat să fie piaţa care să întreţină creşterea economică în aceste vremuri tulburi, cu performanţe care ar trebui să le depăşească pe cele ale economiei americane în trimestrele doi și trei, dar evoluţia încurajatoare a economiei din zona euro nu poate ridica întru totul economia globală, crede Jakobsen, care priveşte cu prudenţă la evoluţia jocurilor politice derulate între China şi SUA.
„Un lucru este clar, Asia nu o să contribuie cu nimic la creşterea economică globală în 2017. China este înţepenită. Beijingul nu ştie cum să reacţioneze în faţa lui Donald Trump, iar acesta din urmă a demonstrat încă o dată în weekend că nu este un partener în care să ai încredere fermă”, susţine Jakobsen.
La sfârşitul săptămânii trecute, Donald Trump a avut prima întrevedere cu omologul său chinez, Xi Jinping, cei doi aducând în discuţie problema deficitului comercial înregistrat de SUA în relaţia cu China, dar şi problema nord-coreeană.
La scurt timp după discuţia cu Xi, Trump a deplasat în apele coreene mai multe nave militare, deşi ambele părţi conveniseră să coopereze în privinţa detensionării situaţiei ivite în Coreea de Nord.
Mutarea lui Trump vine la doar câteva zile după ce marina Statelor Unite a atacat cu rachete o bază militară siriană ca răspuns la bombardamentele cu arme chimice îndreptate împotriva civililor de care este acuzat regimul Assad.
Sursa: business24.ro
Regim preferențial pentru rezidenții Zonelor Economice Libere din R. Moldova până în 2034: Facilitățile la plata taxelor vamale, menținute până la 1 ianuarie 2029
Cei care și-au VÂNDUT votul, dar și cei care au mituit alegătorii în această toamnă nu scapă de pedeapsă. Organele de drept au aplicat deja AMENZI în sumă de peste șapte MILIOANE de lei pentru „corupere electorală pasivă”
Anatol Șalaru, sprijin pentru Adrian Dupu, candidat PNL la Senatul României: „Activitatea sa în Republica Moldova este extraordinară”