Un an de PREȘEDINȚIE a Maiei Sandu: „Spre deosebire de Dodon, Maia Sandu este un președinte respectat nu numai în Europa și SUA, dar și în Rusia”; „Adevărata încercare pentru Maia Sandu abia începe”
Pe 15 noiembrie 2020, Maia Sandu, pe atunci lidera opoziției și președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, câștiga alegerile prezidențiale cu 57,72% în fața lui Igor Dodon, fiind votată de către 943 006 de cetățeni ai R. Moldova.
Un bilanț al primului an de președinție a Maiei Sandu arată că dânsa a reușit să deblocheze asistența financiară pentru R. Moldova, a restabilit relațiile cu România și Ucraina, iar demnitatea republicii noastre a avut de câștigat cu noua șefă a statului, consideră editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru.
„O primă concluzie a acestui an e că, spre desosebire de Dodon, Maia Sandu este un președinte respectat nu numai în Europa și SUA, dar și în Rusia. Chiar dacă nu agreează politica ei proeuropeană, presa rusă, mă refer la cea serioasă, nu își permite să o trateze cu condescendență, ca pe Dodon. La rândul ei, Maia Sandu vorbește diplomatic despre Rusia, se pronunță pentru relații reciproc avantajoase, urmărind în felul acesta și un obiectiv de politică internă, scăderea temperaturii confruntărilor de natură geopolitică din societate, pe care Dodon le alimenta în permanență, în pofida declarațiilor de politică externă „echilibrată”. Spre deosebire de Dodon care se alimenta din ură, din confruntare, Maia Sandu încearcă să apeleze la rațiunea cetățenilor, inclusiv a vorbitorilor de limbă rusă, fără a renunța la principii. Ea a restabilit relațiile cu România și Ucraina, recunoscând Crimeea drept teritoriu ucrainean. Demnitatea, autoritatea și securitatea, inclusiv energetică, ale statului Republica Moldova, perspectiva reglementării transnistrene au avut de câștigat cu Maia Sandu”, afirmă Nicolae Negru.
Potrivit editorialistului nostru, comparativ cu „perioada Dodon”, în ultimul an a sporit asistența financiară din UE și SUA, fără de care Republica Moldova nu s-ar fi menținut pe linia de plutire în perioada pandemiei.
CITIȚI și Dodon seamănă PANICĂ în rândul cetățenilor și amenință cu PROTESTE. Acesta o critică și pe Maia Sandu, la un an după ce a PIERDUT alegerile: „S-a remarcat doar prin călătorii peste hotare și „atacul raider” asupra Procuraturii”
„După ce Curtea Constituțională a avizat legea privind evaluarea procurorului general, avocația lui Dodon pentru Stoianoglo este demagogie. Maia Sandu demonstrează că își ține promisiunile electorale și insistă asupra reformării justiției, așa încât procurorii și judecătorii să nu urmărească doar propriile interese, în afara oricărui control constituțional. Sondajele de opinie indică mișcarea Republicii Moldova într-o direcție mai bună decât până la Dodon. Isteria și panica pe care le suscită el în societate sunt semne ale frustrării, ale disperării sale, Republica Moldova există fără Dodon, nimeni nu-i duce dorul, nu are nevoie de persoana sa, nici măcar Putin, care l-a ignorat pur și simplu, iar Kozak a refuzat să discute cu el prețul la gazele livrate de Gazprom”, mai spune Nicolae Negru.
Editorialistul Ziarului NAȚIONAL este de părere că primul an a fost și „anul războiului politic” pentru Maia Sandu, pe care l-a câștigat, obținând o majoritate parlamentară confortabilă în Parlament și formând Guvernul PAS.
„De acum înainte, rezultatele activității sale vor fi apreciate și în funcție de activitatea Parlamentului, dar mai cu seamă a Guvernului. Ea a devenit și prim-ministru. A existat în acest prim an și acțiuni incoerente și deficit de comunicare, societatea, presa nu a înțeles întotdeauna toate acțiunile și mișcările ei. Nu întotdeauna Președinția a fost suficient de transparentă. Comunicarea optimă e atunci când se anticipează evenimentele, când se oferă suficientă informație și explicații, nu se lasă loc pentru speculații și interpretări. Următorul an va fi cel mai dificil, în condiții de criză pe mai multe planuri, economic, social, legat de scumpiri, medical... Adevărata încercare pentru Maia Sandu abia începe”, a concluzionat analistul Nicolae Negru.
Jim Carrey a desenat o caricatură a Melaniei Trump care a pus Twitter-ul pe jar
Cât valorează inelul de logodnă personalizat primit de Maria Sharapova
Cum le-a schimbat trecerea timpului pe cele mai frumoase actrițe de la Hollywood. Imagini vechi de peste 20 de ani