Dodon va solicita RECHEMAREA unui alt Ambasador? Diplomatul a oferit o LECȚIE de ISTORIE pentru „INCOMPETENȚI”, după ce Putin i-a dăruit lui Dodon o hartă a Moldovei Mari
Ambasadorul Vlad Lupan, reprezentantul permanent al R. Moldova pe lângă ONU, a amintit mai multe repere istorice, după ce președintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a oferit în dar omologului său, Igor Dodon, o hartă a Moldovei Mari, realizată de cartograful italian Bartolomeo Borghi în 1790.
Lupan a oferit, într-o postare pe facebook, „o lecție de bază de istorie, pentru incompetenți”. Acesta menționează că oferă această lecție ca „cetățean privat”:
1. Principatul Moldovei, cu capitala la Iași, a fost entitatea administrativă și unica entitate LEGALĂ în Imperiul Otoman de la care a fost ruptă în 1812 o parte din Țara de Sus, Țara de Jos și Basarabia - partea respectivă a fost numită (greșit) Besarabskaia Gubernia, după zona de sud a regiunii.
2. Entitatea legală Principatul Moldovei a continuat să existe și a decis în 1859 să aleagă pe (Nota Bene, dvoishnishilor!) pe nobilul moldovean Alexandru Ion Cuza, ca și Principe atât a Moldovei, cât și a Valahiei, în ianuarie 1859, în urma războiului din Crimeea (!), creând Principatele unite, cu capitala la Iași și București.
3. Principatele unite își asumă numele de România, luptă de partea Rusiei și devin independente ca România, nume istoric pentru toate 3 regiuni - Dimitrie Cantemir, adorat de ruși și apologeții lor, a scris un „Hronicon a toată Țara Românească (care apoi s-u împărțit în Moldova, Munteniască și Ardealul) ...”, D. Cantemir, Hronicul vechimei româno-moldo-vlahilor, în Operele Principelui Dimitrie Cantemir.
4. Restul principatului Moldovei - o bucată ruptă de casă, Gubernia rusă Besarabia, a revenit doar temporar (și rămâne încă ruptă de toata familia sa română) la mama sa, Moldova, care era unica entitate legală care avea dreptul să se numească Moldova, deci România istorica a lui Cantemir, Mihai Viteazu (1600) și copiii copiilor noștri.
Și punctum!”
Amintim că, recent, președintele Igor Dodon a solicitat Guvernului rechemarea Ambasadorului R. Moldova la București, Mihai Gribincea, pentru că ultimul s-a expus, în cadrul unei emisiuni televizate, „asupra legalității acțiunilor șefului statului în raport cu retragerea cetățeniei lui Traian Băsescu, susținând o opinie din exterior, contrară intereselor naționale ale R. Moldova”. Guvernul a declinat cererea președintelui.
Un deputat din Găgăuzia a cerut mită pentru a rezolva un dosar aflat pe rol la Chișinău și s-a ales doar cu o amendă
Încă patru RACHETE lansate de armata lui Putin au survolat la altitudine joasă spațiul aerian al R. Moldova: „Patru rachete au zburat deasupra casei, iar ulterior două bubuituri puternice s-au auzit în zona hidrocentralei de la Novodnestrovsk”
Maia Sandu, la recepția organizată la Chișinău, dedicată Zilei Naționale a României: „R. Moldova are nevoie de o Românie puternică. Nu mai vrem să fim separați”