SINTEZA celui de-al doilea raport de investigație al companiilor Kroll și Steptoe & Johnson: „Împrumuturile acordate de cele trei bănci din R. Moldova societăților din „grupul Șor” au totalizat 2,9 miliarde de dolari între 2012 și 2014”
Banca Națională a Moldovei (BNM) a publicat în această seară o sinteză a investigației fraudei bancare, pe care a primit-o împreună cu cel de-al doilea raport de la companiile Kroll și Steptoe & Johnson.
Sinteza conține 57 de pagini și dezvăluie cum au fost furați banii, precum și țările prin care aceștia au circulat sau în care au ajuns. Documentul are opt capitole care descriu, printre altele, metodologia investigației internaționale, analiza expunerilor băncilor fraudate in perioada 2012-2014, legătura grupului Shor cu acționariatul băncilor fraudate, mecanismele de spălare a banilor și destinația fondurilor frauduloase.
Potrivit sintezei publicate de BNM, frauda bancară a presupus emiterea a sute de împrumuturi către societățile afiliate „grupului Șor”, apoi banii au fost spălați prin Lituania și s-au întors în R. Moldova pentru a rambursa împrumuturile existente și pentru a permite continuarea împrumuturilor. „Cel puțin 600 de milioane de dolari au fost disipate către alte destinații”, notează raportul.
Culmea este că, deși în R. Moldova se vorbește despre furtul unui miliard de dolari, Kroll a constatat că împrumuturile acordate de cele trei bănci din R. Moldova societăților din „grupul Șor” au totalizat 2,9 miliarde de dolari între 2012 și 2014.
„Din cele 2,9 miliarde de dolari, aproximativ 220 de milioane au rămas în Moldova și au fost folosite pentru rambursarea împrumuturilor la cele trei bănci, precum și la alte bănci din Moldova. Aproximativ 110 milioane de dolari din împrumuturi au fost transferate direct în alte jurisdicții, inclusiv în conturile unor bănci rusești, fără a trece prin mecanismul de spălare a banilor. (...) Aproximativ 2,6 miliarde de dolari au trecut prin mecanismul de spălare a banilor, iar aproximativ 2 miliarde au fost returnate în conturi la cele trei bănci din Moldova. 600 de milioane de dolari par să fi fost furate în urma mecanismului de spalare a banilor”, constată investigațiile celor de la Kroll. Totuși, experții de aici admit că suma furată s-ar putea ridica la 900 de milioane de dolari.
„Dintre cele 2,6 miliarde de dolari care au fost trecute prin sistemul de spalare a banilor, 2 miliarde de euro au fost restituite Moldovei după spălarea fondurilor prin intermediul mai multor companii asociate. Kroll a urmărit restul de 600 de milioane din mecanismul de spalare a banilor. De asemenea, a fost urmărit mecanismul de spălare a aproximativ 300 de milioane de dolari. Aceste fonduri au fost utilizate preponderent pentru a rambursa alte împrumuturi, dar există o proporție din acestea ce ar fi putut duce la pierderi suplimentare. Prin urmare, pierderea totală identificată a fost de cel puțin 600 de milioane de dolari și poate fi până la 900 de milioane de dolari”.
În afară de numele lui Ilan Șor, primarul de Orhei condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare pentru implicare în frauda bancară, și câteva firme legate de aceeași persoană, sinteză nu dă niciun alt nume.
„Ancheta a identificat mai multe persoane din R. Moldova care par să fi beneficiat sau sunt legate de frauda din cadrul celor trei bănci. Încasările în conturile proprii sau în societăți despre care se știe că sunt legate de aceste persoane au totalizat aproximativ 50 de milioane de dolari. Pentru a evita prejudicierea oricăror proceduri legale actuale sau viitoare, aceste informații vor fi împărtășite numai cu autoritățile penale corespunzătoare din Moldova”, cităm din sinteză.
Iată unde au ajuns banii de la cele trei bănci implicate în jaful bancar:
Reprezentanții Kroll și Steptoe & Johnson urmează sa vină la Chișinău la începutul anului viitor pentru o sesiune de lucru pe marginea raportului de investigație. Întrunirea se va încheia cu un briefing de presă.
În cadrul misiunii, consorțiul internațional va transmite organelor de anchetă din Republica Moldova datele operative referitoare la urmărirea fondurilor fraudate, inclusiv lista beneficiarilor prezumați, anunță BNM.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md