ULTIMATUM pentru Liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol. Peste două luni ar putea fi închis
Liceul „Lucian Balga” din Tiraspol care se află în subordinea Chișinăului riscă să fie închis în luna martie. Așa-zisele autorități transnistrene au înaintat un ultimatum pentru conducerea instituției, iar cerințele sunt imposibil de îndeplinit.
„Am primit o scrisoare prin care am fost anunțați că până la 15 martie trebuie să avem obligatoriu în liceu apă caldă, o cantină și o sală de sport. Acest lucru este imposibil. Ei știu asta și ne înaintează asemenea condiții. De ce nu ne oferă terenul și sala de sport care sunt peste drum de liceu?”, se întreabă indignat directorul Liceului „Lucian Blaga”, Ion Iovcev.
Chiar dacă separatiștii ar fi convinși să-și retragă aceste cerințe, ar rămâne o altă problemă. Inspectoratul Fiscal din Tiraspol cere ca liceul să prezinte toate documentele financiare ce țin de salarizarea angajaților. „Ei vor să plătim impozite din salariu, dar noi achităm în R. Moldova, de unde ne sunt transferați banii pentru salarizare. Nu putem să plătim două impozite. Dacă nu prezint documentele financiare timp de șase luni au dreptul, după legislație, să lichideze instituția. Timpul va începe să curgă începând cu 20 ianuarie”, a declarat Ion Iovcev în cadrul unei conferințe de presă.
Problemele Liceului „Lucian Blaga” au început în luna decembrie când procuratura transnistreană a anunțat că ar fi primit o scrisoare de la o profesoară care se plângea pe condițiile sanitare proaste din sediul instituției și pe reținerea salariului, timp de trei-patru luni. Plângerea ar fi fost semnată de profesoara de franceză Galina Zagoronea. Aceasta neagă că ar fi trimis o asemenea sesizare.
„În această perioadă eu am fost în concediu în Belarus. Când m-am întors, pe 5 decembrie, am aflat de această scrisoare. Directorul mi-a arătat o copie și am văzut că semnătura nu este a mea. Pe 11 decembrie m-am dus la procuratură și am scris plângere că mi-a fost falsificată semnătura. Nu au întreprins nicio măsură nici până astăzi. Nu au deschis un dosar penal. Am fost și la Biroul de reintegrare și am scris explicații și la Ministerul Educației. Nu sunt eu autoarea acelei plângeri”, spune profesoara de franceză.
Reprezentanții Liceului „Lucian Blaga” au fost însoțiți la conferința de presă de directorii altor două instituții de învățământ din Transnistria care se subordonează Chișinăului: gimnaziul din satul Corjova și Liceul „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol, cu sediul în satul Doroțcaia. Cele două instituții de asemenea au fost îndemnate să achite impozite din salariile profesorilor.
„Presiunile sunt acum mai mari asupra liceului din Tiraspol, dar vor ajunge și la noi. Va fi mult mai ușor să ne preseze. Nu vor trebui să ne blocheze conturile. La noi va fi de-ajuns să ne oprească autocarul din drum cu care ne deplasăm din Grigoriopol în Doroțcaia”, spune conducătoarea Liceului „Ștefan cel Mare”, Eleonora Cercavschi.
„La noi au început presiunile când au cerut să achităm pentru arenda clădirii gimnaziului, deși aveam dreptul să folosim gratuit acest spațiu până în 2015. Avem multe alte probleme care trebuie soluționate”, a adăugat directorul școlii din Corjova, Constantin Sucitu.
Directorii instituțiilor de învățământ îndeamnă autoritățile de pe cele două maluri ale Nistrului să nu implice elevii în lupte politice, să se așeze la masa de tratative și să ajungă la un consens. „Chișinăul trebuie să găsească pârghii pentru a soluționa problema. Soluția trebuie să vină de la Guvern”, a conchis Ion Iovcev.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas șapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md