18:41:07 14.01.2025
Stiri

Votul din Parlament privind introducerea sintagmei „integrare europeană” în Constituție, AMÂNAT pentru săptămâna viitoare! Candu: „Sunt foarte dezamăgit. Confruntările politice și frustrările au prevalat”

Politică 12.10.2018 15:21 Vizualizări2298 Autor: Ziarul National
Votul din Parlament privind introducerea sintagmei „integrare europeană” în Constituție, AMÂNAT pentru săptămâna viitoare! Candu: „Sunt foarte dezamăgit. Confruntările politice și frustrările au prevalat”

UPDATE // Spicherul Andrian Candu a propus ca votul vizavi de modificarea Constituției prin introducerea sintagmei „integrare europeană” să fie amânat pentru săptămâna viitoare, după ce socialiștii au părăsit ședința, iar liberalii și liberal-democrații au anunțat că nu vor vota inițiativa. De asemenea, de la ședință lipsesc și deputați democrați.

„Dați-mi voie să mă arăt foarte dezamăgit. Confruntările politice și frustrările au prevalat astăzi”, și-a motivat propunerea Andrian Candu.

UPDATE // Democratul Marian Lupu susține că „UE înseamnă unitate prin diversitate” și dreptul său de „a mă simți moldovean este respectat”: „Integrare europeană nu însemnaă unionism. Invers - garantarea existenței R Moldova pentru totdeauna”.

UPDATE // Președintele de onoare al democraților, Dumitru Diacov, i-a răspuns lui Ghimpu că „salariile și pensiile se pot plăti acasă”, dar problema cea mai mare a R. Moldova este „dezbinarea societății”: „Țara asta nu-și găsește calea”.

Diacov spune că și în statele UE există partide de stânga și nimeni nu încurcă „să umble comuniștii cu secera și ciocanul” să vorbească despre UE, alții „cu zviozdocika (steaua - n.r.) ceea a lor” etc., „integrarea europeană fiind o chestie simbolică” care să unească societatea. În R. Moldova „toate partidele cheamă pe baricade”.

„Eu vă chem să votați, pentru că o să vă pară rău”, a îndemnat Diacov.

UPDATE // Mihai Ghimpu anunță că, înainte de a supune votului această chestiune, liberalii vor părăsi sala de ședințe.

„Calea corectă și cea mai scurtă pentru intregrarea europeană este Unirea cu România. Acolo vom avea salarii, pensii, securitate, pentru că România este și membră NATO”, a spus Ghimpu, adăugând că anume chestiunea Unirii trebuie introdusă în Constituție.

UPDATE // Președintele fracțiunii liberal-democrate din Parlament, Tudor Deliu, spune că această inițiativă a democraților ar fi „o neputință” de a-și redresa imaginea în fața cetățenilor și a partenerilor europeni, dar și o încercare de atrage alegătorii de pe segmentul de dreapta în preajma alegerilor.

Totuși, spune Deliu, acest lucru nu le va reda democraților nici încrederea cetățenilor „pe care ați risipit-o demult”, nici nu va debloca finanțarea europeană.

Liberal-democratul a oferit câteva exemple care ar demonstra că actuala guvernare nu ar fi proeuropeană în fapte - anularea alegerilor din Chișinău, aprobarea sistemului mixt în pofida recomandărilor instituțiilor europene, acorduri cu dictatori și servirea pe tavă a vieților omenești, protejarea beneficiarilor furtului bancar etc.

Deliu este de părere că democrații „nu se vor întrista”, dacă acest proiect de lege nu va fi votat, fiindcă vor folosi această situație „ca mijloc de defăimare a celor care au altă opinie”.

Liderul liberal-democraților a spus că fracțiunea sa nu va vota această inițiativă și a îndemnat guvernarea să implementeze Acordul de asociere cu UE.



UPDATE // Comunista Maria Postoico cere retragerea acestui proiect de lege din Parlament, care ar fi „o perdea de fum” și ar însemna „un proces de vasalizare și aservire” a R. Moldova.

Voronin o completează și spune că el a început procesul de integrare europeană în 2002, după ce a studiat actele UE și s-a convins că aceasta activează în baza acelorași principii ca ale Uniunii Sovietice: „De aceea pentru noi nu a fost greu. Am făcut primul plan de integrare pentru trei ani. L-am implementat în doi ani și am fost premiați cu 800 de milioane de euro”.

„Constituția este sfântă. Problema nu e în ceea ce scriem sau nu în Constituție, ci în atitudine”, a spus Voronin.



UPDATE // Deputatul socialist Vlad Batrâncea anunță că fracțiunea PSRM „nu va participa la acest exercițiu anticonstituțional, tentativă a uzurpării puterii în stat” și părăsește ședința de astăzi a Parlamentului.

UPDATE // Socialistul Bogdan Țârdea crede că R. Moldova nu are „nicio șansă” pentru a deveni membră a UE, fiindcă nu există niciun document al Bruxelles-ului în acest sens și nu vede sensul discuțiilor la acest subiect. „Ieșiți la referendum. De ce vă temeți? Apropo, toate statele care au aderat la NATO și UE au organizat referendumuri”, a spus deputatul.

„Cu Transnistria ce facem, cu Găgăuzia ce facem, care au declarat la referendum că vor integrare în Uniunea Vamală?”, a continuat socialistul.

UPDATE // Liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, l-a întrebat pe spicherul Candu în care stat membru al UE o formațiune care accede în Parlament cu 19 mandate, așa ca Partidul Democrat, „a ajuns la 59, adică și-a format o majoritate parlamentară”? „Nu înseamnă că s-a compromis alesul poporului în fața celor care ne-au ales?”, a întrebat Ghimpu, după ce i-a amintit lui Candu că funcția de spicher i-a revenit Partidului Liberal în cadrul coaliției de guvernare formată n 2016.

Ghimpu a mai ținut să-l întrebe pe democrat în care stat din UE „sunt arestați și suspendați din funcție primarii?”.



Andrian Candu a mulțumit deputaților care s-au alăturat, în 2016, coaliției majoritare și au votat Guvernul Filip, fiindcă altfel „nu mai ajungeam astăzi să discutăm despre modificarea Constituției”, fiindcă în Parlament avea „să facă legea cel care stă la Moscova și lucrează pentru serviciile rusești”. Candu l-a avut în vedere pe Renato Usatîi care protesta în acele zile în fața Legislativului, împreună cu Igor Dodon și Andrei Năstase.

„Au urmat lucruri bune, am restabilit sistemul bancar, vin investiții bune...”, a continuat spicherul.

„Ce folos, dle Candu, că ați compromis tot ce am discutat atunci și am umblat cu mâna întinsă pe la Bruxelles?”, a fost replica liberalului.

UPDATE // Liberal-democratul Vadim Pistrinciuc a amintit că, pe 2 iulie 2014, Parlamentul a probat Acordul de asociere cu UE, care conține peste 1 800 de pagini și reprezintă o „carte sfântă pe care Dvs. o ignorați și o blamați”.

Pistrinciuc s-a referit la faptul că actuala guvernare nu reacționează la „diagnozele” puse de UE R. Moldova, deși autoritățile ar trebui să intervină în problemele semnalate. La noi însă se anulează alegeri și nici măcar nu au loc audieri, a acuzat deputatul.

Pistrinciuc crede că această modificare a Constituției „nu va aduce nimic”.



Vadim Pistrinciuc a amintit că și în 2014 existau asemenea idei de modificare a Constituției, iar partenerii europeni au îndemnat autoritățile de la Chișinău „să muncească asupra Acordului de asociere și să nu fâlfâie drapelele europene, fiindcă discreditează ideea”.

UPDATE // Comunistul Vladimir Voronin a declarat că va vota acest proiect de lege, dacă spicherul Andrian Candu îi va prezenta argumente juridice pentru această modificare. Potrivit lui Voronin, „Europa cere” ca astfel de subiecte să fie consultate cu cetățenii, în lume existând țări care nu au motificat „sute de ani” Constituția.

Vladimir Voronin s-a luat de „deputații cumpărați, care stau acolo ca nișlte surdo-muți”, foștii săi colegi de fracțiune care astăzi se regăsesc la democrați și care nu au votat Acordul de asociere cu UE în 2014, dar acum vor „integrare europeană” în Constituție.

Fostul președinte al R. Moldova a ținut să amintească că, în 2002, „noi am fost cei care am inițiat integrarea europeană” și e de acord că acest proiect trebuie continuat, dar nu înțelege de ce Constituția ar trebui modificată.

Andrian Candu i-a răspuns că, odată cu introducerea acestei sintagme în Constituție, toate legile, politicile de stat, comportamentul și mentalitatea funcționarilor „se vor face spre integrare europeană”.

UPDATE // Andrian Candu i-a amintit lui Bătrâncea că „exponentul socialiștilor” de la Președinție, Igor Dodon, a încălcat de patru ori Constituția și „se pare că este pe cale s-o încalce și a cincea oară”. Candu vorbește despre impeachment în acest caz: „Și o s-o facem”.



UPDATE // Socialistul Vlad Batrâncea acuză democrații că încalcă Constituția și solicită ca subiectul introducerii sintagmei „integrare europeană” în Legea Supremă să fie supus unui referendum, ca să decidă cetățenii ce fel de vector de dezvoltare a republicii vor, nu „40 de oameni” care au înregistrat acest proiect în Parlament în decembrie 2017.

***

Sintagma „integrare europeană” o are în Constituție Georgia, dar și statele baltice, iar această modificare a Legii Supreme a R. Moldova ar defini vectorul de dezvoltare a republicii noastre și va fi o garanție constituțională, cu impact juridic pentru guvernările ulterioare de la Chișinău.

Spicherul Andrian Candu încearcă să convingă deputații, de la tribuna Parlamentului, să voteze astăzi proiectul de modificare a Constituției prin introducerea acestei sintagme în Constituție și a cerut vot nominal la această chestiune.

„Chiar dacă sunt dezbateri și confruntări geopolitice, care nu au făcut bine acestui stat niciodată, nu există om care nu înțelege că integrarea europeană este cel mai bun model de dezvoltare a R. Moldova”, a spus Candu, făcând referire la felul în care sunt respectate drepturile și libertăților omului în UE, la faptul că piața comunitară este cea mai mare din lume etc.

Potrivit lui Candu, modificarea Constituției nu va fi „doar un mesaj politic”, ci prevederi juridice care vor avea impact juridic, iar fiecare funcționar din R. Moldova va fi obligat să lucreze reieșind din acest deziderat al integrării europene.

Spicherul a recunoscut că R. Moldova are nevoie de „mult efort și timp” pentru a ajunge membră a UE, dar acest proces „nu trebuie oprit”.

Președintele Parlamentului a îndemnat deputații să nu fie ghidați de actualele relații ale R. Moldova cu UE, fiindcă „mâine se pot schimba”, iar modificarea se face „pentru generațiile viitoare”. Totodată, Candu a rugat să nu se condiționeze prin votul care privește limba română din Constituție, fiindcă „lucrurile nu trebuie legate”, integrarea europeană fiind „un interes strategic al R. Moldova”.

Aceeași sursă a făcut referire la sondajele de opinie care arată că niciun partid nu va lua majoritatea la viitoarele alegeri parlamentare, ceea ce înseamnă că guvernarea viitoare va fi de coaliție, iar vectorul integrării europene din Constituția va fi o „garanție constituțională” pentru aceasta.

Deputatul liberal-democrat Iurie Țap i-a reproșat lui Candu că această propunere seamănă cu „marșul lui Mendelssohn cântat la funeraliile democrației moldovenești”, citând din raportul aprobat zilele trecute de Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European - „R. Moldova este captivă unor interese oligarhice, cu o concentrare a puterii economice și politice în mâinile unui mic grup de oameni care își exercită influența asupra Parlamentului, Guvernului, partidelor politice, poliției, sistemului judiciar și mass-media”.

Iar colega sa, Maria Ciobanu, a declarat că dânsa a votat pentru semnarea Acordului de asociere cu UE: „Dvs. nu sunteți ghidați de Acordul de asociere cu UE, ci să vă mențineți la putere pentru a vă îmbogăți”.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md