VIDEO // Un nou RĂZBOI la granița dintre Europa și Asia. Armata Azerbaidjanului a aruncat în aer un sistem antirachetă armean și anunță o operațiune ANTITERORISTĂ în Karabah: Vom elibera teritoriile nostre de forțele de ocupație”
Azerbaidjanul susține că a lansat astăzi acțiuni antiteroriste în Karabah, pentru a „dezarma și a asigura retragerea forțelor armate ale Armeniei de pe teritoriul său”, comunică Ministerul Apărării de la Baku. În acest sens, forțele armate azere ar fi aruncat în aer un sistem antirachetă armean din Karabah, teritoriul recunoscut internațional ca parte a Azerbaidjanului, dar care, de facto, nu mai deține controlul asupra regiunii din anul 1991.
„Ministerul Apărării al Azerbaidjanului susține, în mod repetat, că, în pofida prevederilor Declarației Trilaterale semnate la 10 noiembrie 2020, forțele armate armene continuă să fie prezente în regiunea Karabah din Azerbaidjan și reprezintă o amenințare gravă la adresa păcii și stabilității regionale”, se arată într-un comunicat de presă al instituției de forță. .
„Prin urmare, au fost lansate acțiuni antiteroriste pentru a ne asigura că sunt respectate prevederile Declarației Trilaterale din 2020 și pentru a suprima provocările pe scară largă din Karabah. Totodată, această acțiune are drept scop dezarmarea și retragerea forțelor armate ale Armeniei de pe teritoriile noastre. Vom elibera teritoriile noastre de forțele de ocupație”, precizează ministerul azer al Apărării, citat de presa internațională.
Regiunea Autonomă Nagorno-Karabah, populată predominant de armeni, a devenit unul dintre punctele de conflict dintre Baku și Erevan după prăbușirea Uniunii Sovietice. Părțile s-au acuzat reciproc de epurare etnică; ca urmare a războiului din 1992-1994, regiunea și teritoriile învecinate care nu făceau parte din autonomie au primit independență de facto, care însă nu a fost recunoscută de comunitatea internațională.
În 2020, în timpul celui de-al doilea război al Karabahului, o parte a teritoriului a revenit sub controlul Baku. Azerbaidjan a anunțat că nu are în vedere alte modalități de rezolvare a conflictului, în afară de restabilirea controlului deplin asupra teritoriilor.
Armenii care locuiesc acolo acuză Baku de epurare etnică și de numeroase crime împotriva civililor. Din decembrie 2022, regiunea se află sub o blocadă din partea armatei azere. În august 2023, autoritățile armene din Stepanakert au anunțat că foametea face ravagii pe teritoriul republicii nerecunoscute și că a fost înregistrat primul deces din această cauză.
În timpul războiului din 2020, Azerbaidjanul a recâștigat aproape tot ce a pierdut în conflictele militare anterioare. Cu toate acestea, majoritatea armenilor din Karabah au rămas în patria lor sub garanția unui contingent de forțe de menținere a păcii al Rusiei desfășurat în regiune.
În decembrie anul trecut, Azerbaidjanul i-a asediat efectiv pe armenii din Karabah, blocând coridorul Lacin, singura rută prin care Nagorno-Karabakhul era furnizat cu bunuri și electricitate din Armenia. Potrivit Erevanului, 120 de mii de armeni rămân blocați în Karabah. După cum relatează Crucea Roșie, rezervele de alimente în regiune se epuizează, rafturile magazinelor sunt goale. Criza umanitară din Nagorno-Karabah, practic izolată de lume de către autoritățile azere, se agravează pe zi ce trece. În efortul de a reinstala controlul asupra ultimului segment de teritoriu, care a fost separat de Azerbaidjan în timpul conflictului sângeros din perioada prăbușirii URSS, conducerea azeră a emis un ultimatum: armenii de acolo trebuie să se supună tuturor condițiilor înaintate de Baku.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”