VIDEO // Premierul Gavrilița, după decizia Guvernului de la Londra de a îngheța activele lui Plahotniuc și Șor: „Încă o lovitură dată grupării pentru hoție și război”. Ministrul Litvinenco anunță transpunerea sancțiunilor internaționale în R. Moldova
Înghețarea activelor din Marea Britanie care aparțin oligarhilor fugari Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, interzicerea accesului acestora pe teritoriul britanic și a tuturor tranzacțiilor economice cu aceste persoanele sancționate este salutată de către oficialii de la Chișinău.
„Este încă o lovitură dată, cu sprijinul partenerilor noștri, grupării pentru hoție și război, dar și un semnal foarte clar: cei care au jefuit republica vor ajunge acolo unde le este locul – la închisoare. Aceste măsuri se referă, de asemenea, la justiție și la restabilirea dreptății pentru oamenii care au fost furați de ai mult timp, dar și la recuperarea activelor de la infractori către oameni care muncesc din greu în această republică și care, de fapt, au câștigat acești bani. (...) Cercul din jurul corupților și hoților din republică se strânge, iar R. Moldova merge înainte. Suntem hotărâți să asigurăm toate condițiile pentru ca politicienii corupți să fie investigați”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița astăzi, într-o conferință de presă susținută alături de Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, la scurt timp după anunțul Ambasadei Marii Britanii la Chișinău.
Ministrul Litvinenco a anunțat, la rândul său, o inițiativă legislativă - „Legea Magnițki Moldova” - menită să transpună sancțiunile internaționale în legislația națională. Documentul, lansat de Ziua Mondială Anticorupție, ar urma să fie aprobat de Parlament în lectură finală și publicat în „Monitorul Oficial” până la finele anului curent.
„Proiectul de lege conține prevederi care vor clarifica detaliat care persoane fizice și juridice vor fi subiectul unor sancțiuni transpuse în legislația noastră. Aici vor fi în primul rând persoanele care au fost incluse nemijlocit în lista de sancțiuni internaționale, dar și persoanele care nu au fost incluse în lista de sancțiuni, dar care au anumite legături directe sau indirecte cu persoanele incluse în lista sancțiunilor”, a explicat ministrul Justiției.
Potrivit lui Sergiu Litvinenco, un alt bloc din proiectul legii vizează modalitatea de transpunere în legislația națională a sancțiunilor internaționale: „Una dintre măsuri este că tuturor celor care vor fi incluși în lista de sancțiuni Magnițki sau altele similare li se vor îngheța toate bunurile deținute în R. Moldova. Aceasta înseamnă că ei nu vor putea să vândă, să doneze sau să le transfere către alte persoane. Gestionarea curentă va putea fi realizată de către persoane autorizate de către statul R. Moldova. Cu alte cuvinte, statul va putea prelua administrarea bunurilor persoanelor incluse în lista sancțiunilor și a celor afiliate acestora”.
De asemenea, furnizarea de servicii bancare va fi interzisă în cazul persoanelor sancționate, iar tranzacțiile le vor fi blocate în R. Moldova.
Și persoanele juridice cu legături cu persoanele incluse în lista de sancțiuni vor avea de suferit, iar statul va avea posibilitatea să retragă autorizațiile și licențele companiilor care aparțin persoanelor sancționate sau a celor afiliate.
„Să luăm ca exemplu mass-media și televiziunile. Conform proiectului, Consiliul Audiovizualului va putea retrage licența companiilor care aparțin sau sunt afiliate persoanelor incluse în lista de sancțiuni. Totodată, Consiliul Audiovizualului va fi obligat să retragă licența în cazul în care un post de televiziune promovează imaginea persoanei fizice sau juridice incluse în lista e sancțiuni”, a exemplificat ministru Justiției.
Sergiu Litvinenco a adăugat că este vorba despre un proiect de lege complex, inspirat atât din legislația SUA, cât și din statele care deja au transpus Actul Magnițki în propria legislație – Canada, Lituania și Marea Britanie.
Elveția se declară gata să găzduiască o întrevedere Trump-Putin. Ce se va întâmpla cu mandatul de arestare pe numele liderului rus
Studiu îngrijorător: Oamenii de ştiinţă spun că au descoperit cauza înmulţirii inexplicabile a cazurilor de cancer
Ziua Culturii Naționale: ICR „Mihai Eminescu” și Ambasada României în R. Moldova organizează concertul cu genericul „Enescu. Rapsodii și poeme”, la 70 de ani de la trecerea în neființă a marelui compozitor român