VIDEO, INTERCEPTĂRI // O nouă tentativă de a DESTABILIZA situația din R. Moldova. Oamenii legii au identificat apartamente CONSPIRATIVE unde gruparea criminală Șor păstra sume enorme de bani și urzea planuri de a provoca HAOS în R. Moldova
Gruparea criminală condusă de Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare pentru implicare în frauda bancară, pregătește noi acțiuni de destabilizare și perturbare a ordinii publice, inclusiv proteste de amploare și alte acțiuni de discreditare a vectorului politic proeuropean. În acest sens, omul pe care mizează Moscova în R. Moldova a pus la bătaie milioane de lei, au declarat astăzi șeful Inspectoratului General de Poliție (IGP), Viorel Cernăuțeanu, și șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, în cadrul unei conferințe de presă.
Potrivit lui Cernăuțeanu, într-un apartament conspirativ au fost găsite sume mari de bani, care urmau să fie repartizate activiștilor formațiunilor controlate de Șor pentru munca depusă în septembrie - octombrie 2023, în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale generale.
„În ultima lună au fost realizate o serie de măsuri cu rezultate procesuale, care demonstrează intențiile unor exponenți ai grupărilor criminale prin intermediul unor partide politice. Pe 1 martie, împreună cu organele de drept, dar și unii reprezentanți ai grupării criminale, s-a reușit identificarea apartamentelor conspirative unde se aflau sume mari de bani. Ulterior, banii ajungeau la curieri, iar mai apoi - în teritoriu. Asupra persoanei prinse în flagrant delict au fost găsiți 600 de mii de lei, iar în apartamentul conspirativ - 5,5 milioane de lei. În jur de 3,3 milioane de lei urmau să ajungă la persoanele care au lucrat în timpul campaniei electorale din toamna trecută. Banii nu au fost repartizați atunci ca să nu fie suspiciuni de finanțare ilegală în alegeri”, a explicat Cernăuțeanu.
Cei care se ocupau de repartizarea banilor sunt foști angajați ai organelor de forță, inclusiv colonei în rezervă a dezvăluit șeful Poliției naționale.
Mai mult, reprezentanții grupării criminale au prevăzut o anumită sumă de bani și pentru un protest la București. Gruparea Șor planifica să transporte la București circa 200 de persoane, care urmau să organizeze proteste în timpul vizitei Maiei Sandu în capitala României.
„O parte dintre persoane au fost documentate. Cei care urmau să ajungă să protesteze la București urmau să fie plătiți cu sute de euro. Pentru un microbuz cu 20 de persoane era alocată suma de 10 000 de euro. Trebuiau să ajungă persoane selectate, cu anumite aptitudini. Unii au ajuns, au încercat să facă manifestări. Erau vorbitori de limbă rusă și aveau orientarea de a acționa exact în aceeași manieră cum o făceau și la Chișinău. Intenția venea și din partea unui alt partid, de la București, urmând să participe împreună la manifestații. Deja ați văzut, este vorba despre Partidul AUR, scopul lor era de a se consolida în comun”, a mai declarat Cernăuțeanu”.
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a menționat că există mai multe dosare legate între ele, care vizează finanțarea ilegală a partidelor politice și spălare de bani. Și acele dosare au un element comun – faptul că există un grup criminal organizat condus de Ilan Șor, care finanțează în mod ilegal activitatea partidelor politice și a candidaților în alegeri.
„În acest dosar, în care au avut loc acțiunile de săptămâna trecută, dar și de astăzi, au fost efectuate 145 de percheziții și audiate mai mult de 350 de persoane. Avem 20 de persoane cu statut de bănuit și învinuit. Săptămâna trecută au fost reținute două persoane, care ulterior au fost reținute pentru 30 de zile”, a explicat Dragalin.
„În ceea ce ține de dosarul de finanțarea fostului Partid „Șor”, sunt circa 60 de persoane cu statut de învinuit. În iunie 2023, a fost trimis în judecată conducătorul, autorul acestei infracțiuni, deputata Marina Tauber și persoana juridică Partidul Șor”, a adăugat Dragalin.
Șefa PA a îndemnat cetățenii să colaboreze cu organele de drept, pentru a identifica și reține persoanele care pun la cale destabilizări în R. Moldova.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei