VIDEO // Noul partid lansat în R. Moldova, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, și-a ales LIDERUL: „Este nevoie de un partid al COEZIUNII în societatea noastră”
Congresul de constituire a Partidului Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) a avut loc astăzi la Chișinău, iar delegații prezenți la eveniment au votat programul de activitate, statutul și organele de conducere a noii formațiuni politice.
Astfel, liderul CUB, un partid social-liberal care militează pentru unitate și bunăstare în R. Moldova, aderarea republicii la UE și crearea unor spații comune integrate cu România, este fostul deputat Igor Munteanu.
Din componența Consiliului Național Politic provizoriu, până la înregistrarea oficială a partidului, fac parte Valeriu Matei, Valeriu Sainsus, Mihai Beregoi, Igor Klipii, Sveatoslav Mihalache, Ludmila Armașu, Ion Terguță, Rodica Gramma, Ion Bulgac, Edvard Bulgac, generalii Victor Catan și Victor Țărnă, Adrian Culai, Octavian Zelinski, Victor Brânză, Lucia Spoială, Nicolae Șargarovshi, Janeta Buliga, Mircea Moldovanu etc.
Igor Munteanu a declarat, în discursul său, că Partidul Coaliția pentru Unitate și Bunăstare își propune „să adune oamenii împreună, nu să-I dezbine ori să-I eticheteze altfel decât sunt”. Potrivit liderului CUB, vom avea nevoie de unitate pentru a negocia corect aderarea la UE și a construi spații comune cu România în energetică, în transport modern de mare viteză, în schimbarea ecartamentului, în educație modernă, în asigurări etc.
Președintele CUB a criticat corupția din instituțiile publice, lipsa de acțiuni ale autorităților pentru desființarea monopolurilor, accentuând că noua formațiune va pleda pentru promovarea unor oameni competenți în instituțiile de stat, „nu rubedenii, nu turiști sau fripturiști”, dar care „să înțeleagă problemele reale ale populației”.
„Suntem revoltați de ceea ce se întâmplă în sectorul energetic. Cei mai săraci cetățeni europeni, adică cetățenii R. Moldova, plătesc cele mai scumpe prețuri din Europa la energie. Un contract nedrept, prost negociat în anul 2021, continuă să producă efecte nocive pe care toți consumatorii trebuie să le sufere. Oare nu-i clar că am lăsat separatiștii transnistreni să ne decidă dacă avem curent ori nu? Nu se vede oare că neachitarea plăților de transport pentru tot ce depășește 5,7 milioane de metri cubi de gaz a fost o schemă și alte aspect rușinoase pe care, iată, Moscova le manipulează intens acolo unde suntem vulnerabili? Oare nu se știe la Chișinău că Rusia s-a specializat în două exporturi de bază: exportul de energie și de corupție? Oare poate cineva să ne mintă când vorbim despre intențiile dușmănoase ale regimului separatist de la Tiraspol pe care unii i-au numit partida păcii? Oare are vreun sens să lași acestui regim ilegal de ocupație pârghia supremă de a controla sistemul energetic al R. Moldova, între timp să faci tot ce-ți stă în puteri pentru a bloca timp de un an conectarea la sistemul energetic al României, sub diverse motive sau pretexte? (...) Trebuie urgent să integrăm R. Moldova ca parte integrantă a sistemului energetic românesc și european, fără a mai pune la încercare răbdarea populației”, a punctat Igor Munteanu.
Academicianul Valeriu Matei a declarat că, din 1992, când Rusia a declanșat războiul de la Nistru, R. Moldova nu și-a mai găsit echilibrul, unitatea și entuziasmul care au existat până atunci și au dus la ieșirea republicii din captivitatea sovietică.
„Este nevoie de un partid al coalizării tuturor forțelor intelectuale, sociale, în condițiile în care, trebuie să spunem, e o evoluție bună acum, dar egoismul și egolatria politică și complexul sisific că totul începe de la noi, noi suntem primii care urcăm bolovanul în politica moldovenească, cauzează mari prejudicii în viața politică și în evoluția societății”, a afirmat Valeriu Matei.
Generalul Victor Catan a enumerat riscurile de astăzi la adresa securității naționale, inclusiv acțiunile destabilizatoare ale oligarhilor fugari, care vor să răstoarne parcursul european al R. Moldova și să transforme republica „într-o gubernie a Rusiei”.
„CUB vine cu un program de alternativă celor existente și este predispus să asigure consolidarea unității naționale, garantarea suveranității, independenței și securității teritoriale a R. Moldova și edificarea statului de drept”, a afirmat generalul Catan, fost ministru de Interne.
La congresul de constituire a CUB au ținut discursuri și invitați de peste hotare, precum Ilhan Kiuchiuk, copreședintele Liberalilor Europeni Alde/Renew, senatorul Uniunii Salvați România (USR) de la București, Sebastian Cernic, președinta Partidului „Holos” din Ucraina, Kira Rudik, care au salutat lansarea partidului și au promis sprijinul acestor structuri politice pentru formațiunea nou creată la Chișinău.
„România întreagă, nu doar un partid anume, este lângă R. Moldova și va rămâne alături de ea oricât va fi nevoie pentru a trece peste consecințele catastrofelor de la granițele noastre”, a declarat senatorul Sebastian Cernic.
De asemenea, la eveniment a participat în calitate de invitați Ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenko, secretarul general al Partidului Național Liberal din România, Mihaela Paraschiv, expertul economic Veaceslav Ioniță etc.
LIVE // Președinta Maia Sandu, declarații după ședința Consiliului Suprem de Securitate, convocat pentru a discuta despre criza energetică
RAPORT // Curtea de Conturi a depistat nereguli în activitatea ODA: Peste jumătate de milion de lei, finanțare nerambursabilă, acordată unor beneficiari neeligibili și 70 de milioane de lei nevalorificate în cadrul Programului FACEM
Benzina și motorina se scumpesc și mâine: ANRE arată spre cotațiile Platts, care s-au majorat cu circa 20 - 21 de dolari per tonă în ultima zi