VIDEO // CNA a descins la sediul Consiliului Electoral Central din UTA Găgăuzia, în dosarul coruperii alegătorilor. Angajații instituției, atitudine SFIDĂTOARE față de oamenii legii
Procurorii și angajații Centrului Național Anticorupție (CNA) au descins în această după-amiază la sediul Consiliului Electoral Central din UTA Găgăuzia, în dosarul coruperii alegătorilor. Aceste acțiuni au avut loc la puțin timp după ce autoritatea electorală de la Comrat a confirmat rezultatul final al alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, câștigate de candidatul Partidului „Șor”, Evghenia Guțul.
Potrivit unor imagini video realizate de unii angajați ai Consiliului Electoral Central din UTA Găgăuzia, oamenii legii au solicitat toate documentele privind alegerile pentru funcția de bașcan.
Angajații instituției au dat dovadă de o atitudine sfidătoare în raport cu oamenii legii.
În același context, Comisia Electorală Centrală de la Chișinău a anunțat astăzi că pe 13 mai 2023 a inițiat opt procese contravenționale pe faptele de finanțare ilegală a concurenților electorali, care au primit donații de la persoane fizice cu depășirea plafonului maxim stabilit de lege pentru donațiile în numerar, în cadrul alegerilor desfășurate în UTA Găgăuzia.
În acest sens, pe 5 mai 2023, CEC a sesizat oficial Consiliul Electoral Central al Găgăuziei pentru a examina faptele descrise, care însă nu întreprins nicio acțiune în acest sens.
„Prin urmare, inacțiunea conducerii CEC Găgăuzia, care are calitatea de agenți constatatori ce asigură colectarea rapoartelor privind gestiunea financiară și dețin din prima sursă informații despre posibilele încălcări ale legislației, a condus la comiterea unor încălcări similare și în cadrul turului doi al alegerilor pentru funcția de guvernator (bașcan) al Găgăuziei. Astfel, CEC a constatat suplimentar donații făcute de persoane fizice cu depășirea plafoanelor pentru donații în numerar pentru concurenții Evghenia Guțul și Grigorii Uzun”, se arată într-un comunicat de presă al CEC-ului de la Chișinău.
Conform Codului contravențional, odată ce CEC al Găgăuziei nu a întreprins nicio acțiune, agenții constatatori din cadrul Comisiei Electorale Centrale au intervenit prin constatarea și înregistrarea celor opt contravenții. Pasibili de răspundere pentru încălcările admise sunt fiecare din cei 106 donatori, care sunt bănuiți de finanțarea ilegală prin depășirea plafonului donațiilor în numerar.
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană