12:42:14 22.11.2024
Stiri

Vicepremierul Spînu pune piciorul în prag în privința DEZMĂȚULUI de pe piața imobiliară: „Așa nu se mai poate. Avem o cârdășie între dezvoltatori, funcționari publici, procurori, JUDECĂTORI, care e numită convențional MAFIA imobiliară”

Actualitate 08.07.2022 12:07 Vizualizări39968 Autor: Ziarul National
Vicepremierul Spînu pune piciorul în prag în privința DEZMĂȚULUI de pe piața imobiliară: „Așa nu se mai poate. Avem o cârdășie între dezvoltatori, funcționari publici, procurori, JUDECĂTORI, care e numită convențional MAFIA imobiliară”


Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, este revoltat că instanțele de judecată fac abstracție de faptul că există probleme în privința construcției unor blocuri, că autorizațiile au fost eliberate cu încălcarea legii și emit decizii în favoarea dezvoltatorilor. Vicepremierul acuză că ar exista o mafie imobiliară, din care fac parte judecători, procurori și funcționari publici.

„Oameni buni, așa nu se mai poate. Nu se mai poate ca fiecare să construiască cum îl apucă. Mereu am zis că e nevoie să se construiască cu respect pentru oamenii care vor locui în complexele locative, pentru mediu înconjurător, pentru oameni cu nevoi speciale etc. Nu, nu vor să se schimbe. Avem o cârdășie între dezvoltatori, funcționari publici, procurori, judecători numită convențional mafia imobiliară etc. Această cârdășie face ce vrea, mai ales în mun. Chișinău”, a scris Spînu pe Facebook, cu referire la unele decizii emise de judecătorii Grigori Cazacu și Corneliu Guzun.

Potrivit ministrului, în pofida faptului că organele de stat și Primăria Codru a dispus oprirea construcției, judecătorii nuci nu iau în seamă acest lucru. De asemenea, magistrații nu au ținut cont nici de faptul că angajații Centrului Național Anticorupție au făcut 35 de percheziții și au reținut șapte persoane care și-au luat angajamentul de a influența factorii de decizie a Primăriei Codru, responsabili de perfectarea autorizațiilor de construcție, planurilor de urbanism și altor acte permisive.

„Poliția a instalat post de supraveghere pentru a nu permite construcția în continuare. Și apare o decizie a judecății, iar construcția continuă. Cum așa? Oameni buni, la toți ne place să vedem orașe europene bine amenajate, cartiere fără ambuteiaje și cu verdeață în jur, locuri de joacă pentru copii și infrastructură socială dezvoltată. Voi, ăștia din această cârdășie, sunt sigur că ați vizitat multe orașe europene - acolo tot așa se construiește? Mai am un mesaj către cetățeni, verificați ce cumpărați. Nu mai acceptați să semnați contracte cu cei care nu respectă bunul simț și vă duc de nas. Chiar azi am primit un mesaj de nemulțumire că o construcție nu se finisează de câțiva ani. Noi ne vom face treabă și vom curăța pas cu pas acest domeniu”, a conchis Andrei Spînu.







Amintim că ofițerii CNA au deconspirat o schemă de corupție la Primăria orășelului Codru din municipiul Chișinău. Angajați ai Primăriei, agenți economici și zeci de beneficiari au ajuns în vizorul CNA și al procurorilor, după ce au fost documentați mai multe luni într-un dosar de trafic de influență. Aceștia sunt bănuiți că ar fi acționat în complicitate și ar fi fost implicați în perfectarea de acte permisive pentru diferite construcții din capitală, pentru favorizarea intereselor unor companii și pentru mituirea unor funcționari ai Primăriei or. Codru.

Potrivit datelor anchetei, organizatorul schemei ar fi unul dintre consilierii locali ai Primăriei or. Codru care și-ar fi luat angajamentul de a influența factori de decizie ai primăriei, responsabili de perfectarea autorizațiilor de construcție, planurilor de urbanism și altor acte permisive.Acesta ar fi acționat în interesul mai multor companii și persoane fizice, iar în schimbul unor sume de bani, ar fi reușit să influențeze pozitivdeciziile funcționarilor. Ca rezultat, companiile favorizate ar fi primit actele necesare pentru construcția unor clădiri multietajate în zone rezidențiale din Chișinău.

În cadrul măsurilor speciale de investigație, s-a stabilit că factorii de decizie din cadrul Primăriei și Consiliului local al or. Codru ar fi primit sistematic mijloace bănești, în sumă de mii de euro, pentru a elibera actele necesare și pentru a emite decizii în favoarea mai multor persoane fizice și reprezentanți ai agenților economici. Astfel, au fost constate episoade de extorcare și primire de mită pentru eliberarea certificatelor de urbanism, organizarea votării unor proiecte investiționale, dar și cazuri de falsificare a proceselor-verbale de recepție a lucrărilor de construcție a trei bunuri imobile.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md