Vicepremierul Spînu, răspuns pentru socialiști și comuniști, după ce ultimii au cerut să fie investigat de către procurori: „Reidman și întregul bloc socialist să facă un AUTODENUNȚ cum au semnat contractul la gaze din 2006 și ANEXELE”
Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, consideră că reprezentanții Blocului „Comuniștilor și Socialiștilor”, care au cerut astăzi Procuraturii Generală să-l investigheze, ar trebui mai întâi să depună un autodenunț despre cum a fost semnat în 2006 contractul cu „Gazprom”, dar și anexele acestuia.
„Am văzut că reprezentanții Blocului „Comuniștilor și Socialiștilor” au început să își facă griji referitor la situația de pe piața gazelor. Recomand domnului Oleg Reidman și întregului bloc să facă, toți în grup, un autodenunț la Procuratură pe următoarele fapte:
-Să explice procuraturii cum au reușit să aducă compania „Moldovagaz” la datorii de sute de milioane;
-Să explice cum au negociat și semnat contractul la gaze din 2006 și anexele acestui contract;
-Să explice cum Guvernul lor din 2019 a inclus în protocolul comisiei mixte recunoașterea datoriilor din stânga Nistrului;
-Să explice cum au acceptat datoria față de „Factoring Finance”, inclusiv penalități, de peste 270 de milioane de USD;
-Să explice cum au cedat cote-părți din compania „Moldovagaz” către „Gazprom”;
-Să explice cum au furat, prin reprezentanții statului și interpuși, „Moldovagaz” și s-au îmbogățit pe parcursul anilor;
-Să explice ei neglijența în serviciu timp de 30 de ani de când au fost în diferite funcții de conducere: de ce nu avem stocuri de gaze, de ce nu avem interconectare energetică, de ce nu avem surse alternative?;
Eu pot doar să le ofer câțiva juriști care să îi ajute să scrie acel autodenunț. Iar oamenilor le promit că vom duce auditul datoriilor la bun sfârșit și vom prezenta toate concluziile referitor la aceste subiecte. Republica trebuie să își cunoască „eroii” vremurilor din trecut”, a replicat Andrei Spînu.
Vizita lui Parlicov la „Gazprom”, o „eroare” a diplomației R. Moldova? „De ce să nu meargă o delegație tehnică în locul unei politice? Gândiți de zece ori!”
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”