VIDEO // Vicepremierul Popescu este convins că R. Moldova va ADERA la UE până în 2030. ,,Ferma mea convingere e că vom adera și la spațiul Schengen, și la zona EURO. Obiectivul nostru este lansarea negocierilor de aderare la UE la finele anului”
Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Nicu Popescu, este convins că R. Moldova va reuși să îndeplinească toate condiționalitățile Comisiei Europene, iar până la finele anului vor fi lansate negocierile de aderare la Uniunea Europeană (UE). Mai mult, vicepremierul Popescu crede că R. Moldova, prin măsuri concrete, va reuși să convingă cele 27 de state membre că merită să fie în marea familie europeană, iar acest lucru ar putea să se întâmple chiar în anul 2030. Declarațiile a fost făcute astăzi, la un an de la depunerea de către R. Moldova a cererii de aderare la UE.
„Ferma mea convingere e că R. Moldova va adera la UE, va adera la spațiul Shengen, va adera la zona Euro. Aderarea la UE nu se face prin bifarea anumitor măsuri pe care trebuie să le luăm, or absolut orice progres, orice reformă implementată trebuie comunicată fiecărui stat membru al UE. Obiectivul trasat de Maia Sandu este ca R. Moldova să fie gata de aderare către anul 2030. Obiectivul nostru este îndeplinirea tuturor măsurilor cerute de Comisia Europeană către sfârșitul anului curent, astfel încât R. Moldova să fie un stat care și-a făcut temele pentru acasă.
Asta ne va permite să mergem la Bruxelles și să arătăm că suntem gata pentru lansarea negocierilor de aderare la UE pe cele 33 de capitole care acoperă diverse domenii. Decizia de a lansa sau nu aceste negocieri depinde de fiecare stat membru al UE. Este o decizie pe care noi nu o putem prezice, dar ceea ce putem să facem, suntem obligați să facem, e să implementăm absolut toate măsurile care ne vor permite să convingem fiecare stat membru să sprijine accederea R. Moldova la următoare etapă în relația UE. Următoarea etapă presupune lansarea negocierilor de aderare”, a explicat Nicu Popescu.
Totodată, vicepremierul a oferit detalii privind calendarul pe care urmează să-l parcurgă R. Moldova.
„Comisia Europeană a trimis un set de întrebări, prin intermediul cărora urmează să evalueze gradul nostru de implementare a recomandărilor formulate. Urmează să răspundem Comisiei Europene până pe 19 aprilie. Vom explica ce progrese au fost efectuate. Ulterior, până la mijlocul lunii iunie 2023, vom avea posibilitatea să mai ajustăm, să actualizăm răspunsurile care le trimitem până pe 19 aprilie. La modul practic, vom trimite aceste autoevaluări Comisiei Europene în forma lor aproape finală până la mijlocul lunii iunie. Pe parcursul verii și în luna septembrie, Comisia Europeană va elabora și va scrie un raport care va evalua progresul nostru. Tradițional, acest raport este publicat în luna octombrie. În acest an va fi pentru prima dată când R. Moldova va fi evaluată în același pachet cu statele din Balcanii de Vest - cu Macedonia de Nord, Albania, Serbia - în ceea ce privește gradul nostru de pregătire pentru aderarea la UE.
În octombrie Comisia Europeană va spune care e starea de lucruri în R. Moldova și ce recomandă statelor membre. În decembrie, la Consiliul European, această recomandare a Comisiei Europene poate fi acceptată, ajustată, dezvoltată sau modificată. Acesta este calendarul diplomatic pe pașii noștri de aderare la UE pentru anul acesta”, a punctat Popescu.
Oficialul a vorbit și despre cele mai mari restanțe pe care le are R. Moldova în parcursul european.
„La modul practic, R. Moldova trebuie să corespundă unui set mare de rigori. Unele țin de ordin politic, legislativ… De exemplu, reforma justiției, funcționarea statului de drept, consolidarea democrației. Dar există și rigori de ordin practic. E vorba de infrastructură. În raportul Comisiei Europene, de exemplu, este semnalat că R. Moldova trebuie să-și îmbunătățească mult securitatea rutieră, să-și dezvolte infrastructura punctelor de trecere a frontierei. Or, în momentul aderării la UE, R. Moldova va fi țara care, probabil, se va afla la frontiera externă a UE. Astfel, posturile noastre de trecere a frontierei trebuie să corespundă anumitor rigori. Atât pe spectrul politic, cât și pe spectrul de infrastructură avem foarte mult de lucru.
Dar cea mai mare lacună, cel mai mare eșec al nostru din ultimul deceniu, poate chiar mai mult, este lipsa unui sistem de justiție funcțional, necorupt și liber de influențele externe. În acest moment, cea mai mare dificultate pentru noi, ca stat, ca societate, este gradul de capturare și gradul de corupție pe care noi toți l-am moștenit. Aici vom avea foarte mult de lucru. Trebuie să curățăm de corupție acest sistem și, prin acest lucru, să ne apropiem de statutul de țară membră a UE”, a conchis Nicu Popescu.
A murit cântăreţul Gabriel Cotabiţă
Cele ZECE lecții importante pe care majoritatea dintre noi le învață prea târziu în viață
VIDEO // Putin apelează deja la dublurile digitale? Mișcările ciudate din ultimul său discurs ridică semne de întrebare