Veaceslav Platon, CITAT de procurorii anticorupție pentru atac RAIDER asupra unei bănci cu bani proveniți din „LAUNDROMATUL rusesc”
Procurorii anticorupție l-au citat pe Veaceslav Platon pentru data de 2 noiembrie curent, în vederea înaintării acuzării de preluare ilicită, în perioada anilor 2011 - 2015, a 43,11% din acțiunile BC „Moldova-Agroindbank” SA. Platon, fugit la Londra, este acuzat în „escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari” și „spălarea banilor în proporții deosebit de mari”.
Procurorii au constatat că, în scopul implementării planului infracțional, făptuitorii, folosind documente false și mijloace financiare provenite din „Laundromatul rusesc”, au organizat înregistrarea unor tranzacții în lipsa voinței proprietarilor legali sau a succesorilor acestora, ceea ce le-a permis să obțină un pachet de 28 051 de acțiuni al BC „Moldova-Agroindbank” SA, în valoare totală de 28 de milioane de lei.
Conform probelor administrate în cauza penală, după obținerea pachetului de acțiuni și pentru a deghiza originea ilicită a hârtiilor de valoare, făptuitorii au tranzacționat acțiunile sustrase către companiile nerezidente al căror beneficiar real era Veaceslav Platon.
Astfel, în perioada anilor 2011 - 2015, făptuitorii au dobândit 43,11% din acțiunile BC „Moldova-Agroindbank” SA care erau deținute de o serie de companii în marea majoritate nerezidenți, beneficiar real al cărora a devenit Veaceslav Platon, ceea ce i-a permis ultimului să preia controlul asupra acestei instituții financiare pentru o anumită perioadă.
Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, declara anterior că dosarul care vizează spălarea a circa 20 de miliarde de dolari provenite din Federația Rusă prin intermediul instanțelor de judecată și băncilor din R. Moldova, printr-o schemă numită „Laundromat”, nu ar conține nimic consistent, fiind, de fapt, „maculatură”. Potrivit lui Stoianoglo, controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, căruia i-a fost atribuită organizarea acestei scheme, nu are niciun statut în cadrul cauzei repective și nici nu a fost interogat vreodată.
Menționăm că și autoritățile ruse au deschis un dosar care vizează scoaterea miliardelor de dolari din Federația Rusă, care au ajuns în UE via R. Moldova. Învinuiți în acest dosar sunt Vlad Plahotniuc și Veaceslav Platon, ambii cetățeni ruși, cărora li se impută „scoaterea ilegală a mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari de pe teritoriul Federației Ruse”.
Mai exact, autoritățile din Federația Rusă îi anchetează pe Platon și Plahotniuc pentru organizarea unui grup criminal care se ocupa de scoaterea ilegală a mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari de pe teritoriul Rusiei. Suma care ar fi fost scoasă de cei doi din Federația Rusă prin operații valutare ilegale ar constitui 37 de miliarde de ruble rusești.
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2