Primarul Ion Ceban pune PRESIUNE pe autorități să „judece la rece și să acționeze mai repede” în privința crizei gazelor: „Să fie deconectate de la căldură Președinția, Parlamentul, Guvernul și ministerele”
Primarul general al capitalei, Ion Ceban, a transmis astăzi o solicitare organelor publice centrale, cu sugestia de a deconecta de la agentul termic Președinția, Parlamentul, Guvernul, dar și zecile de clădiri guvernamentale. Astfel, Ion Ceban speră că cei care au responsabilitatea să ia decizii în interesul cetățenilor R. Moldova „vor judeca la rece și vor acționa mai repede” în rezolvarea crizei energetice.
„Suntem la finele lunii octombrie, iar căldura nu a ajuns în casele tuturor. Vreau să vă spun că nu Primăria conectează agentul termic, dar Guvernul, Ministerul Economiei și întreprinderea de stat „Termoelectrica”. Primăria doar solicită „Termoelectrica” să conecteze agentul termic. Ce ține de încălzirea în Chișinău: ieri, 750 de obiective municipale beneficiau de căldură de la sursa centralizată. E vorba de 25-30% din totalul de obiective – 3 048. Sunt multe plângeri de la cetățeni, care spun că îngheață în locuință, iar instituțiile responsabile nu iau atitudine. Astăzi grădinițele și spitalele sunt conectate la agentul termic. În zilele de weekend, căldura la grădinițe se dă la minimum, pentru a face economii. În școli a fost sistat agentul pe perioada vacanței. Au fost trimiși copiii să înghețe acasă”, a declarat în această dimineață, într-un live pe Facebook, primarul general Ion Ceban.
Edilul capitalei susține că această criză energetică ar fi fost provocată anume de actualii guvernanți, care s-au obișnuit doar să critice, nu și să întreprindă măsuri concrete pentru rezolvarea acestei crize.
„Sugestia mea este următoarea și ar fi bine să o examinăm cu toții. Să deconectăm de la căldură Guvernul, Parlamentul, Președinția, ministerele și toate birourile funcționarilor și să conectăm locuințele oamenilor. Și Primăria se va deconecta în aceste zile. Vom solicita să fie pornită mai târziu. Afară încă e cald, așa cum spuneți dvs. Responsabilii spun pe la tv că toate clădirile vor fi conectate pe rând. Iată să înceapă conectarea la familiile cu copii mici. Oamenii conectează aragazele și tot felul de aparate, iar unii stau la cald și le este frică să spună lucrurilor pe nume.
Nu le e comod să fie criticați. Mereu au fost ei cei care critică. Să faci ceva e mai complicat. Astăzi vom transmite o scrisoare pentru a solicita deconectarea acestor zeci de instituții. Unele sunt autonome și ar fi logic ca singure să se deconecteze. E vorba de Președinție, Guvern, Parlament etc. Nu e vorba de funcționarii care lucrează acolo, dar de cei care iau decizii, pentru că de hotărârile lor depinde dacă ajunge sau nu ajunge căldura în casele oamenilor. Posibil că, dacă vor stau un pic mai la rece, vor judeca și vor acționa mai repede. Și dacă ne place să judecăm, atunci să judecați la rece față de ce se întâmplă astăzi. Vă doresc o zi cu soare, dragi oficiali”, a mai spus Ceban.
Anterior, și Federația Rusă a învinuit conducerea R. Moldova că ar fi provocat această criză energetică. În același timp, „Gazprom” a redus cu 35% livrările de gaze în R. Moldova, deși că în luna octombrie prețul la gaze a ajuns la 790 de dolari. Rușii susțin că vor să semneze un contract pe termen lung cu R. Moldova, dar gazul să fie livrat la prețul de piață - în jur de 1 000 de dolari per mia de metri cubi. Totodată, autoritățile Federației Ruse solicită Guvernului de la Chișinău să plătească până la 1 decembrie curent o pretinsă datorie de 790 de milioane de dolari.
Jim Carrey a desenat o caricatură a Melaniei Trump care a pus Twitter-ul pe jar
Cât valorează inelul de logodnă personalizat primit de Maria Sharapova
Cum le-a schimbat trecerea timpului pe cele mai frumoase actrițe de la Hollywood. Imagini vechi de peste 20 de ani