Un fost ministru nu crede că RUȘII fac cadouri, mai ales după ce ne-au numit „ȚIGANI”. „Concesiunea pe care țiganii au făcut-o se referă anume la acest aspect… Mesajul este unul STRATEGIC: capul jos și ciocul mic”
Federația Rusă nu a fost niciodată în pierdere în raport cu R. Moldova și acest lucru ar fi valabil și în privința noului contract de furnizare a gazelor, deși autoritățile de la Chișinău spun că prețul gazelor furnizate de „Gazprom” în noiembrie va fi de două ori mai mic decât costul de piață. De această părere este fostul ministru al Justiției, Alexandru Tănase, care a ținut să amintească un citat: Timeo Danaos et dona ferentes (Teme-te de greci chiar și când îți aduc daruri).
„Alaltăieri propaganda oficială rusească (Russia Toaday) publica un articol cu titlu sugestiv «Цыганское счастье» (fericirea țigănească) unde acuzau autoritățile de la Chișinău că nu cunosc legile fizicii: «У цыган своя, конечно, логиkа, но даже они не могут изменить законы физики». (țiganii au logica lor, dar nici chiar ei nu pot schimba legile fizicii). La o distanță de doua zile, vedem că țiganii au reușit să schimbe legile fizicii! Întrebarea zile este: ce-au oferit țiganii rușilor în schimbul contractului de cinci ani pentru furnizarea gazelor? Care este prețul acestei concesii? Cel mai probabil răspunsul la aceasta întrebare îl vom afla când ne vom confrunta cu următorul șantaj energetic, până una alta țiganii se vor încălzi la gura cortului cu gaze ieftine”, a menționat Tănase.
Acesta mai aduce aminte că presa occidentală (Financial Times) avertiza că „Gazprom” condiționează semnarea unui acord pe termen lung cu „adaptarea” Acordul de liber schimb cu UE”.
„Ce înseamnă de fapt această „adaptare”? „Gazprom” mereu a cerut Moldovei să amâne implementarea Pachetul III Energetic, în domeniul pieței energetice, care prevede liberalizarea pieței gazelor. Esența Pachetului III consta separarea activităților de transport de cele de furnizare și distribuție a gazelor naturale. Dacă aceste trei activități ar fi separate, „Moldovagaz” ar trebui reorganizată cu toate consecințele de rigoare, ceea va reduce semnificativ posibilitățile de monopolizare a pieței energetice.
Exact ca și acum, în 2012, Rusia șantaja R. Moldova, dacă vrea să obțină o reducere de 30% la prețul gazului importat de la „Gazprom”, trebuie să renunțe la implementarea Pachetului III energetic. La acea dată Moldova (în condițiile unei totale lipse de transparență a negocierilor) a acceptat aceste cerințe, amânând transpunerea și implementarea Directivei 2009/73/EC pentru sectorul de gaze naturale. Cel mai probabil concesiunea pe care țiganii au făcut-o se referă anume la acest aspect: cât timp nu va fi pus in aplicare Pachetul III, țiganii vor avea gaz mai ieftin. Dacă nu e așa, Guvernul ar trebui sa infirme aceste temeri - cât mai rapid și cât mai tranșant”.
Sursa citată a adăugat că viața unei guvernări este scurtă, la fel ca și durata contractul cu „Gazprom”. „La fel ca în 2012, nimeni nu se gândea ce va fi peste nouă ani și astăzi nimeni nu se gândește ce va fi în 2026. Se vor clarifica cei care vor guverna atunci sau vorba marchizei de Pompadour: „nu te întrista: după noi potopul…”. Cât tine de țigani, mesajul pentru ei este unul strategic: capul jos și ciocul mic! Apropo, după anularea legii antipropagandă, „Russia Today” și toate emisiunile propagandistice rusești sunt accesibile pe malurile Bâcului, asta ca țiganii sa fie bine informați”, a făcut haz de necaz fostul președinte al Curții Constituționale.
Regim preferențial pentru rezidenții Zonelor Economice Libere din R. Moldova până în 2034: Facilitățile la plata taxelor vamale, menținute până la 1 ianuarie 2029
Cei care și-au VÂNDUT votul, dar și cei care au mituit alegătorii în această toamnă nu scapă de pedeapsă. Organele de drept au aplicat deja AMENZI în sumă de peste șapte MILIOANE de lei pentru „corupere electorală pasivă”
Anatol Șalaru, sprijin pentru Adrian Dupu, candidat PNL la Senatul României: „Activitatea sa în Republica Moldova este extraordinară”