VIDEO // Un fost diplomat afirmă că Andrei Popov a revenit la Externe cu ajutorul lui Diacov, care i-ar plăti „polițe” tatălui acestuia: În ce stat ar urma să ajungă Popov Ambasador
Fostul Ambasador la Viena și fost membru al Partidului Democrat, Andrei Popov, a revenit recent la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) datorită președintelui de onoare al PD, Dumitru Diacov, afirmă fostul diplomat și actual deputat Iurie Reniță.
Potrivit sursei citate, Diacov i-ar plăti, astfel, „polițe” lui Mihail Popov, tatăl noului Ambasador cu misiuni speciale de la MAEIE.
Mai mult, Popov ar fi pregătit acum pentru a se întoarce în funcția de Ambasador al R. Moldova la Viena și la OSCE, de unde și-a dat demisia în anul 2016, după ce ar fi avut „un comportament inadecvat” vizavi de delegația României la OSCE.
„Este evident că Diacov trebuia să plătească polițele pentru gestul făcut de fostul ministru de Externe, Mihail Popov, care, în 1992, l-a trimis direct de la București, de la agenția „TASS” și ziarul „Komsololskaia pravda”, unde lucra acesta, la Ambasada noastră de la Moscova. În timp ce diplomații de carieră trebuiau să lucreze la centrala MAE câte 4, 5 6 ani ca să ajungă la vreo ambasadă, Diacov, urmare a relațiilor sale speciale cu Popov la Ambasada URSS și a Federației Ruse de la București, devine peste noapte diplomat de carieră cu acte în regulă la Ambasada noastră la Moscova, de unde și revenirea fiului acestuia, Andrei Popov, la Externe, iar în timpul apropiat urmează să plece ca Ambasador tot la Viena, la OSCE și la agențiile specializate ale ONU de la Viena”, a declarat Iurie Reniță astăzi, într-o conferință de presă.
Reniță a adăugat că îl cunoaște foarte bine pe Andrei Popov, îi știe inclusiv „peripețiile diplomatice”, încă de la Ambasada R. Moldova în SUA, unde au activat împreună, iar Popov a ajuns acolo „fără a activa o zi” la Ministerul de Externe.
„Fiind revocat din funcția de Ambasador de la Viena și de la OSCE cu câțiva ani în urmă pentru comportamentul inadecvat al unui diplomat manifestat față de delegația României la OSCE, unde promova cu vehemență ideile națiunii civice moldovenești, în loc să insiste pe retragerea forțelor rusești de ocupație de pe teritoriul nostru, cu strădania mai nouă a lui Diacov, Andrei Popov urmează să revină în funcția, în țara și organizația din care a fost revocat, de parcă delegația României nu mai face parte din OSCE”, a punctat Reniță.
Deputatul a acuzat socialiștii și democrații din actuala guvernare că preferă să promoveze în funcții de ambasadori „candidați de la partid”, în defavoarea profesioniștilor și diplomaților de carieră, lucru care ar fi demarat pe timpul guvernării lui Vlad Plahotniuc.
Reniță a oferit exemplele lui Emil Druc și Emil Jacotă, care au primit agrementul Canadei și Azerbaidjanului pentru a fi numiți ambasadori în aceste state. Cu toate acestea, în Azerbaidjan ar urma să plece Ambasador un verișor de-al bașcanului Găgăuziei, Valentin Vlah, iar candidatura lui Emil Druc ar fi ignorată deja de două luni de către Comisia parlamentară pentru politică externă și integrare europeană.
Totodată, fostul ministru de Externe Andrei Galbur ar fi promovat la funcția de Ambasador în Suedia și prin cumul în Norvegia și Finlanda, la solicitarea șefului său actual, Pavel Filip.
OPINII // Primul tur al prezidențialelor din România: între votul ferm împotriva Rusiei, dat pe malul stâng și votul de protest din dreapta Prutului
Valeriu Saharneanu // La alegerile prezidențiale din România a învins, în primul tur, candidatul „de după colț”
Marcel Ciolacu și-a recunoscut înfrângerea, a felicitat-o pe Elena Lasconi și și-a anunțat DEMISIA din funcția de președinte al PSD