UE a aprobat alocarea a 600 de MILIOANE de euro pentru RELANSAREA economică a R. Moldova: „Este singurul astfel de PACHET economic acordat de UE unei țări din vecinătatea estică”
Comisia Europeană a anunțat miercuri un Plan de redresare economică pentru Republica Moldova, care va mobiliza până la 600 de milioane de euro sub formă de asistență macro-financiară, granturi și investiții, sprijinite prin combinări și garanții financiare. Această nouă finanțare va fi mobilizată pe parcursul următorilor trei ani pentru a promova investiții care să susțină o redresare durabilă și favorabilă incluziunii în urma crizei COVID-19 din această țară, informează un comunicat al Comisiei Europene.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat că „Republica Moldova se află la o răscruce de drumuri” și că „planul de redresare economică al UE constituie un efort fără precedent pentru a ajuta țara pe calea redresării și pentru a duce mai departe un program ambițios de reforme, în interesul cetățenilor săi”.
„În cele din urmă, acest plan ilustrează forța asocierii și a solidarității noastre pentru a lupta împreună împotriva pandemiei COVID-19”, a declarat Ursula von der Leyen.
Comisarul pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi, a adăugat că UE va investi în economie, în conectivitate, în educație și în capacitatea de inserție profesională și că planul va sprijini reformele structurale indispensabile, inclusiv în domeniile-cheie ale justiției și luptei împotriva corupției.
Planul se bazează pe cinci piloni: gestionarea finanțelor publice și guvernanța economică; economia competitivă, comerțul și IMM-urile; infrastructura; educația și capacitatea de inserție profesională; și statul de drept și reforma justiției.
„Cea mai bună veste pe care cetățenii R. Moldova au primit din partea Uniunii Europene de la liberalizarea regimului de vize este planul de relansare economică de 600 de milioane de euro pentru următorii trei ani. R. Moldova beneficiază de un plan de relansare economică la fel cum beneficiază toate țările membre ale UE. Este singurul astfel de pachet economic acordat de UE unei țări din vecinătatea estică”, a declarat președintele delegației Parlamentului European pentru relațiile cu R. Moldova, Siegfried Mureșan.
Oficialul a precizat că planul de relansare economică pentru R. Moldova nu ar fi fost posibil fără colaborarea extrem de strânsă dintre președinta Maia Sandu și instituțiile Uniunii Europene.
„Banii vor merge, în primul rând, în conectivitate, adică investiții în infrastructura rutieră, digitală, energetică, apoi în competitivitatea economică și sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii, dar și în reformele pe care le așteaptă cetățenii R. Moldova în administrația publică, domeniul bugetar, justiție și combaterea corupției”, a conchis Mureșan.
DOC // Motociclete și mașini de marcă „Mercedes”, „BMW”, „Nissan” sau „Citroen”, la prețuri cuprinse între 2 894 și 87 774 de lei: Serviciul Fiscal de Stat a scos la vânzare mijloacele de transport și piesele auto confiscate de autorități
Vizita lui Parlicov la „Gazprom”, o „eroare” a diplomației R. Moldova? „De ce să nu meargă o delegație tehnică în locul unei politice? Gândiți de zece ori!”
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni