Trădare de PATRIE? Dodon îl FELICITĂ pe liderul SEPARATIST Krasnoselski cu ocazia realegerii în calitate de „lider al Transnistriei”. Socialistul recunoaște SCRUTINUL: „A numi „ilegal” votul este o insultă la adresa demnității umane...”
Liderul Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), fostul președinte al republicii Igor Dodon, consideră „legal” așa-zisul scrutin prezidențial din stânga Nistrului, în cadrul căruia separatistul Vadim Krasnoselski ar fi fost reales în calitate de „lider al Transnistriei”, în pofida faptului că, oficial, așa-zisele alegeri nu sunt recunoscute de niciun stat. Mai mult, fostul președinte l-a felicitat pe Krasnoselski pentru obținerea unui nou mandat în fruntea regimului separatist de la Tiraspol.
CITIȚI și Presa rusă scrie despre „minimum” NOUĂ observatori ruși care voiau să ajungă în Transnistria, INTERZIȘI în R. Moldova: Autoritățile de la Chișinău TAC: „Încearcă să evite critici din partea Moscovei”
„Îl felicit pe Vadim Nikolaevici Krasnoselsky pentru realegerea sa în funcția de lider al Transnistriei. Procesul de reglementare transnistreană este o problemă prioritară de importanță națională, de care depinde viitorul statalității moldovenești și nu avem alți parteneri de negociere pe malul stâng al Nistrului, cu excepția conducerii actuale a regiunii. Peste 100 de mii de locuitori ai regiunii (circa 80%) au votat pentru actualul lider al Transnistriei. Sunt toți compatrioții noștri. Voința acestor oameni trebuie respectată. A numi ilegal votul lor este o insultă la adresa demnității lor umane”, a scris în limba rusă Dodon pe canalul său de Telegram.
Mai mult, fostul șef de stat critică autoritățile constituționale de la Chișinău pentru că nu au admis pe teritoriul R. Moldova jurnaliști și observatori din Federația Rusă. Socialistul ar fi vrut ca reprezentanții conducerii de vârf să se vadă și cu deputații din Duma rusă, care au venit în calitate de observatori ai scrutinului ilegal din stânga Nistrului.
„Autoritățile moldovenești au ratat din nou ocazia de a se prezenta în mod adecvat locuitorilor din Transnistria, precum și partenerilor noștri din Federația Rusă. Neadmiterea jurnaliștilor ruși și a personalităților publice pe teritoriul republicii noastre (inclusiv a savantului de renume mondial Natalia Narochnitskaya), refuzul demonstrativ de a se întâlni cu delegația oficială a Dumei de Stat a Rusiei, dar și crearea obstacolelor pentru ca alegătorii să voteze – aceste lucruri nu contribuie la creșterea autorității și credibilității actualei guvernări a R. Moldova în fața populației din Transnistria. Totodată, aceste lucruri provoacă adâncirea crizei în relațiile moldo-ruse”, a precizat Dodon.
În același context, socialistul susține că actuala guvernare, fie că vrea sau nu, va trebui să se așeze la aceeași masă cu puterea de la Tiraspol. „Mai devreme sau mai târziu, toți liderii R. Moldovei și-au dat seama de asta, de la Mircea Snegur la Vlad Filat și Pavel Filip. Continuarea dialogului pe baza respectului reciproc, consolidarea măsurilor de încredere este singura cale către o soluționare pașnică a problemei transnistrene. Îi îndemn pe președintele R. Moldova, premierul și conducerea Parlamentului să înceteze să mai facă declarații scandaloase, care înseamnă un regres în procesul de reglementare transnistreană”, a conchis Dodon.
De menționat că Vadim Krasnoselski ar fi câștigat așa-zisul scrutin prezidențial din Transnistria. Pentru fostul milițian au votat 113 620 de alegători (79%), iar pentru contracandidatul său, Serghei Pînzari - 16 914 sau 11,8 la sută.
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană
INTERVIU // Iurie Ciocan, pentru Gândul: „Președintele României trebuie ales inclusiv cu un suport masiv din partea cetățenilor români din R. Moldova”
Adrian Dupu, vot la Chișinău pentru prezidențialele din România: „Am votat cu gândul la R. Moldova, pentru că îmi doresc un președinte care să iubească și R. Moldova la fel de mult cum iubește România, care a demonstrat că îi pasă de R. Moldova”