Toate dosarele pretins politice, instrumentate pe timpul regimului Plahotniuc, reluate de la ZERO: Cele deschise ilegal vor fi clasate, promite procurorul general
Procuratura Generală a instituit un grup format din șase procurori care va evalua 38 de dosare, deschise pe timpul regimului Plahotniuc, pe motive pretins politice.
Aunțul a fost făcut astăzi de către procurorul general Alexandr Stoianoglo și vizează dosare precum cele deschise pe numele avocaților Ana Ursachi, Ion Crețu, Eduard Rudenco, foștii judecători Gheorghe Balan sau Domnica Manole, Gheorghe Petic, Sergiu Cebotari, omul de afaceri Valentin Eșanu etc.
„Procuratura generală a luat act de declarația și raportul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care indică o listă de dosare cu suspiciuni în ceea ce privește urmărirea penală abuzivă, selectivă și pe motive politice a unor persoane din R. Moldova. De asemenea, pe parcursul ultimelor două luni au fost făcute o serie de declarații de către unele organizații neguvernamentale, cât și reprezentanți ai partidelor politice din care rezultă o listă de câteva zeci de dosare, care ar reprezenta rezultatul unor comenzi politice și care au dus la urmărirea penală și judecarea, pe nedrept, a mai multor persoane. Acest lucru rezultă și din adresările parvenite pe adresa procurorului general de la mai mulți cetățeni”, a declarat Stoianoglo într-un briefing de presă.
Astfel, potrivit ordinului semnat de procurorul general în această săptămână, grupul format din șase procurori va evalua și va prezenta rapoarte pe marginea fiecărei cauze penale, incluse în lista de 38 de dosare aflate atât la faza de urmărire penală, cât și în cea judiciară sau, după caz, de executare. Ulterior, informațiile vor fi dezbătute și analizate de conducerea Procuraturii, împreună cu procurorii de caz.
„În cazul în care vor fi stabilite abateri grave de la lege la intentarea și instrumentarea acestor cauze penale, vor fi luate măsurile legale în consecință. Dosarele aflate la etapa urmăririi penale vor fi clasate. În cazul celor aflate deja pe rolul instanțelor de judecată - procurorii vor renunța la învinuirile aduse sau vor veni cu ordonanțe de reîncadrare a faptelor, iar pe dosarele aflate în faza de executare – se va verifica eventualitatea declanșării căilor extraordinare de atac”, a promis Stoianoglo.
Șeful Procuraturii Generale a continuând spunând că, în rezultatul controalelor efectuate la cele două procuraturi specializate, dar și pentru o serie de încălcări grave, inclusiv rețineri, arestări, percheziționări, sechestre, interceptări, filări ilegale, tergiversări ale examinării dosarelor, hotărâri ilegale pe fond, reprezentare defectuoasă a acuzării de stat în instanțele judecătorești, neatacarea hotărârilor ilegale în instanțele de judecată, Inspecția Procurorilor a inițiat 33 de proceduri disciplinare în privința a 24 de procurori - zece de la Procuratura Anticorupție și 14 de la PCCOCS).
Din numărul total al procedurilor disciplinare, 18 au fost deja transmise Colegiului de Disciplină și Etică din cadrul CSP, restul continuând a fi examinate de inspectori.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”