Sute de TIR-uri cu alimente NECONFORME, care ajungeau pe masa moldovenilor, au fost lăsate de inspectorii ANSA să intre în R. Moldova. Procurorii au documentat 200 de cazuri de corupție la Postul de Inspecție Leușeni-Albița
Centrul Național Anticorupție (CNA) și Procuratura Anticorupție (PA) au documentat o schemă de corupție sistemică, pusă în aplicare de persoane publice din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) la Postul de Inspecție la frontiera Leușeni-Albița. Astăzi, 20 de funcționari au fost supuși perchezițiilor atât la locul de serviciu, cât și la domiciliu, fiind documentați în cadrul a 20 de cauze penale, inițiate pe fapte de corupere pasivă.
Potrivit probatoriului, funcționarii ANSA sunt bănuiți de implicarea în circa 200 de cazuri de transmitere și primire sistematică a unor sume ce variau între 100 și 1 000 de lei. Banii erau percepuți de la transportatori pentru evitarea controlului asupra respectării normelor sanitar-veterinare, a cerințelor privind siguranța alimentelor și calitatea lor în procesul de import al animalelor, produselor și materiei prime de origine animală, furajului, precum și altor mărfuri supuse supravegherii sanitar-veterinare.
După ce luau bani, angajații ANSA efectuau un control superficial al actelor și produselor importate sau se abțineau de la efectuarea verificărilor.
În cadrul perchezițiilor de astăzi au fost ridicate 106 400 de lei, 18 030 de euro; 200 de dolari și 555 de lei românești, o parte din bani fiind depistată în incinta Postului de Inspecție al ANSA, amplasat la frontiera Leuşeni-Albiţa. De asemenea, au fost ridicate 20 de telefoane mobile și documente relevante pentru cauzele penale.
Toți cei 20 funcționari, dintre care 15 inspectori principali și cinci inspectori superiori, sunt cercetați în stare de libertate.
Șeful NATO: Posibilitatea doborârii dronelor care ameninţă Republica Moldova este mai degrabă o chestiune de reglat bilateral, între Bucureşti şi Chişinău
Organizațiile de tineret din R. Moldova pot beneficia de granturi de până la 600 de mii de lei: Programul pentru anul 2025, lansat de MEC
„Săptămâni dificile” din cauza riscurilor asociate aprovizionării cu gaze naturale a regiunii transnistrene, iar Chișinăul caută soluții. Radu Marian: „Asta NU înseamnă că noi trebuie să le plătim tarifele... Să vedem cine va plăti pentru gaze”