Sturza, DEDESUBTURI despre retragerea ungurilor de la „Wizz Air”: „Reprezentanții Ungariei sunt invitați de onoare la sindrofiile Irinei Vlah, la care se practică afrontul guvernării și mesaje bengoase față de războiul din Ucraina…”
Retragerea ungurilor de la „Wizz Air” din R. Moldova nu ar fi întâmplătoare, consideră fostul prim-ministrul Ion Sturza. Fostul oficial amintește, în context, de relația strânsă dintre premierul Ungariei, Viktor Orban, și liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.
„Nu-mi vine să cred, dar paranoicul din mine s-a pus pe gânduri! Evaluarea riscurilor legate de securitatea spațiului aerian moldovenesc este făcută permanent de către autoritățile naționale și internaționale. Se emit alerte. Cele naționale au emis două. Cele internaționale - niciuna. Între timp, a apărut o a treia „autoritate” – „Wizz Air”. Pentru cine nu știe, o companie ungurească cu legături strânse cu Orban, prim-ministrul de acolo. Companie extrem de oportunistă. În pandemie a reușit să primească sute de milioane de euro subvenții… Nu, nu de la Orban, de la Marea Britanie! Companie care cu mult cinism și aroganță s-a năpustit la „masa hienelor”, când o companie aeriană românească a intrat în probleme. Lecții de morală, conduită etc.
Între timp, reprezentanții Ungariei sunt invitați de onoare la sindrofiile doamnei Irina Vlah, la care se practică afrontul guvernării centrale și mesaje bengoase față de războiul din Ucraina și rolul pe care ar trebui să îl aibă Moldova. Straniu... Sau nu? Vântul bate de la Est... Sau nu? Orban e cu Putin... Sau nu?”, întreabă Sturza într-o postare pe Facebook.
De asemenea, sursa citată menționează că operatorul aerian low cost „Wizz Air” nu a consultat oficial autoritățile moldovenești în materie de securitate: „Autoritățile moldovenești nu au emis alertă de securitate din care să rezulte întreruperea zborurilor”.
Compania low cost maghiară „Wizz Air” a anunțat pe 27 februarie că își suspendă toate zborurile către și dinspre Chișinău, începând cu 14 martie. Decizia luată de către „Wizz Air” a creat incertitudine, având în vedere că, pe 14 februarie, operatorul aerian a solicitat aprobarea programului de zboruri pentru sezonul de vară, iar pe 27 februarie acesta a fost aprobat de către Autoritatea Aeronautică Civilă.
Potrivit companiei, decizia a fost luată ca „urmare a evoluțiilor recente din R. Moldova și a riscului ridicat, dar nu iminent, din spațiul aerian al republicii”. De partea cealaltă, Autoritatea Aeronautică Civilă susține că, urmare a analizei riscurilor, instituțiile statului au stabilit că zborurile în spațiul aerian național pot fi efectuate în siguranță.
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2