DOC // Stoianoglo, tot mai aproape de a fi DEMIS: CSP a dat undă verde ANCHETĂRII procurorului general, acuzat de CORUPERE pasivă și abuz în serviciu. Cine e procurorul care poate să-l ducă pe șeful PG pe banca acuzaților
UPDATE // Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a admis sesizarea deputatului Lilian Carp, care a solicitat investigarea presuuselor acțiuni ilegale comise de procurorul general, Alexandr Stoianoglo.
Astfel, cu votul majorității membrilor CSP, procurorul Victor Furtună de la Procuratura Anticorupție urmează să stabilească dacă Stoianoglo ar fi facilitat adoptarea unor modificări ale unei legi atunci când era deputat și președinte de comisie parlamentară, care au permis spălarea a miliarde de dolari prin intermediul băncilor moldovenești.
Președinta CSP, Angela Moruzoc, a ținut să sublinieze că au fost și opinii separate, care vor fi făcute publice pe site-ul instituției.
„Hotărârea CSP de astăzi poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 30 de zile”, a conchis Motuzoc.
UPDATE // La ședința de astăzi a CSP se discută cu ton ridicat, iar principalii protagoniști sunt președinta Consiliului, Angela Motuzoc, și ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco. Să toarne gaz pe foc a venit și procurorul general, Alexandr Stoianoglo, care a amenințat membrii CSM, dacă vor lua vreo decizie împotriva sa.
Detalii AICI.
UPDATE // Președinta CSP, Angela Motuzoc, a propus să fie invitat procurorul general, Alexandr Stoianoglo, în ședința de astăzi.
„Domnule Carp, dvs. spuneți că sesizarea a fost scrisă de dvs. și asistentul dvs. Dar eu am studiat sesizarea și este exact ca cea depusă anterior de doamna Inga Grigoriu. Sunt aceleași greșeli gramaticale, mă scuzați. Eu propun să fie invitat la ședință procurorul general”, a menționat Motuzoc.
Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, crede că nu e cazul să fie invitat Stoianoglo, deoarece CSP „nu judecă pe nimeni”.
„Noi trebuie să desemnăm un procuror care să investigheze chestiunile din sesizarea depusă de domnul Carp”, a punctat Litvinenco.
UPDATE // Deputatul Lilian Carp solicită CSP să numească un procuror, care să investigheze presupusa implicare a lui Stoianoglo în facilitarea „Laundromatului”.
„El a semnat acel amendament cu bună știință. Persoana care semnează poartă responsabilitatea”, a argumentat Carp.
UPDATE // Deputatul Carp a venit la ședința CSP. Acesta a prezentat material probatoriu care, în opinia sa, demonstrează că Alexandr Stoianoglo ar fi facilitat adoptarea unor modificări ale unei legi, care au permis spălarea a miliarde de dolari prin intermediul băncilor moldovenești.
Membrii CSP și-au luat o pauză pentru a studia materialele prezentate de denunțătorul Lilian Carp.
UPDATE // Membrul CSP, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a prezentat sesizarea lui Lilian Carp, însă unii membri ai Consiliului au solicitat prezenta fizică a deputatului la ședința de astăzi.
Litvinenco a precizat că Lilian Carp poate fi prezent în cel mult zece minute.
Astfel, a fost luată o pauză de zece minute, pentru ca Lilian Carp să ajungă la ședința CSP.
Știrea inițială
Președinta Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Angela Motuzoc, care ieri a fost acuzată de obstrucționarea examinarii sesizării președintelui Comisiei pentru securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului, Lilian Carp, privind pretinsele acțiuni ilegale comise de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a recidivat. Aceasta i-a cerut lui Dorel Musteață dovada că este președinte interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), calitate care îi permite să participe la ședințele CSP.
În acest sens, Angela Motuzoc a propus ca membrii CSP să voteze dacă Dorel Musteață are dreptul să participe la ședința de astăzi, unde se examinează denunțul penal al lui Carp împotriva lui Stoianoglo.
„Este o situație nostimă. Domnul Musteață este admis la ședință. Dacă doriți, atunci puneți la vot excluderea lui de la ședința de astăzi. Există o hotărâre a CSM care produce efecte juridice, iar acum ne cereți acceptarea domnului Mustață la ședința CSP. La CSM domnul Musteață e președinte interimar legal, iar la CSP – nu”, a spus ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.
Citește și: Procurorul GENERAL, acuzat de CORUPERE pasivă și abuz în serviciu. Acțiunile sale ar fi facilitat spălarea a MILIARDE de dolari prin sistemul bancar. Denunțul PENAL a ajuns pe masa membrilor CSP
O altă membră a CSP, Inga Furtuna, a propus să fie suspendată calitatea de membru CSP a lui Dorel Musteață, cel puțin pentru ședința de astăzi.
De partea cealaltă, Dorel Musteață i-a cerut președintei CSP să pună la vot, dacă insistă, excluderea sa și nu admiterea. „Dvs. m-ați admis la ședința trecută, iar acum mi-ați trimis ordinea de zi a ședinței de astăzi… Acum spuneți că nu pot să particip. Am hotărârea din 2019, care este în vigoare și legală. Dacă nu o recunoașteți vă privește”, a precizat Musteață.
În cele din urmă Motuzoc a pus la vot admiterea lui Dorel Musteață la ședință și excluderea de la ședință. Propunerea nu a acumulat numărul necesar de voturi, astfel că Musteață a rămas la ședință.
Cei care și-au VÂNDUT votul, dar și cei care au mituit alegătorii în această toamnă nu scapă de pedeapsă. Organele de drept au aplicat deja AMENZI în sumă de peste șapte MILIOANE de lei pentru „corupere electorală pasivă”
Anatol Șalaru, sprijin pentru Adrian Dupu, candidat PNL la Senatul României: „Activitatea sa în Republica Moldova este extraordinară”
Nicolae Negru // Război și Pace, Strategia Smintitului, Alegeri